Az iskolaérettség hozzávalói: Szinezni szakadásig? Vagy mégis mi a jólfejlett finommotorika titka?

 

iskolaérettséges A szinezés fontos...a szinezés előkészíti a gyerek kezeit a későbbi írástanulásra...a szinezés megedzi a finommotorikát. Szinezzünk hát szakadásig! Íráselőkészítés fájdalmak árán is!  Anyának már herótja van, a gyerek meg sírva menekül a papír elől. Nesze neked iskolaelőkészítés és időben iskolaérettség!  Játékos fejlesztésből erőltetett előretanítás lesz és jó úton haladunk affelé, hogy a gyerek megutálja egy életre a rajzolást. 

 

Mindennek a mércéje a gyermek. Nem úgy általában a gyermek, hanem az a gyermek amelyik éppen ott van mellettünk!   Csak addig szinezzen amíg azt örömmel és könnyedén teszi.  Az írás előkészítéséhez szükség van a gyermeki kezek finommozgásainak a megerősítésére és fejlesztésére , de nem mindegy, hogy milyen áron.

Finommotorika fejlesztés finoman?

Igen, mert csak úgy van értelme és hosszútávon is csak úgy lesz eredménye. Fejlesztő foglalkozásokon hálás vagyok kicsi tanítványaimnak, hogy bizalommal vannak felém, és azonnal szólnak, ha színezés közben elfárad vagy megfájdul a kezük.  Olyankor azonnal váltunk valami más, kezeket edző játéktevékenységre.

Tudd, hogy nem a lustaság miatt hagyják abba  idő előtt a  szinezést és nem azért menekülnek előle, mert rosszalkodni akarnak,  hanem azért, mert megfájdul, begörcsöl, vagy elfárad a kezük.  Ez is azt mutatja, hogy a kezeik finommotorikája még gyenge, megerősítésre szorul.

Anyaként te ismered a legjobban gyermekedet, te tudod mi a legjobb neki! Bízz az anyai ösztöneidben és húzd ki bátran magad, mert bizony az írásra való előkészítést is neked köszönheti!  Igen, nem az óvónéni, nem a logopédus és nem a fejlesztő pedagógus indította el az írástanulás felé vezető úton, hanem te magad, mint édesanya.

Gondoltad volna, hogy amikor az első tárgyat nyújtottad felé és ő megfogta a kezeivel, megtapogatta az ujjacskáival akkor már megtettétek az első lépést a finommotorika fejlesztése és az írástanulás előkészítése felé?   Igen, ez ott kezdődött...és folytatódott az apró tárgyak ( kavics, gyöngy, gomb stb) felszedegetésével amit mindig a szájába akart tenni .... a szinezés és a rajzolás csak a sokadik állomás ebben a folyamatban.

Az úton, ami az ujjaktól a ceruzáig tart, te, mint édesanya indítottad el. Nem baj, ha most még nem szeret rajzolni, és nem kedvenc időtöltése a szinezés. Ilyenkor azzal tudsz segíteni neki, ha visszaléptek egy korábbi állomásra a fejlett finommotorika felé vezető lépcsőfokokon:

Lépcsőfokok

Aztán ha eljutottatok "Ceruza városig" ott se hagyjatok ki egyetlen utcát sem!

Ha így tesztek, a jókedv is megmarad és a siker sem marad el a suliban! 🙂

*      *      *      *     *

Ha ennél többet  is szeretnél tenni gyermeked iskolaérettségéért, akkor várlak ITT >>

*     *     *     *     *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *     *     *     *

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük