Az ujjaktól a ceruzáig…

olvasó óvodásAz előző  bejegyzésben ott hagytuk abba, hogy találjuk meg azt a tevékenységet amit a gyermek még szívesen végez a kezeivel. Igazából ez bármi lehet, az a lényeg, hogy használja a kezét és   mozgassa az ujjacskáit. Szóval nem baj, ha a hóba, vagy a homokba rajzol, nem baj ha a párás ablaküvegekre firkál az ujjaival. Az sem baj, ha egészen abszurd dolgokkal fejleszti magát, mint pl a kisebbik unokaöcsém, aki minden nap , órák hosszat hangyákat szedegetett nagyanyám udvarán 🙂

Ceruzán innen:

A lényeg, hogy legyen (legalább) egy olyan kézzel végezhető játéktevékenység amit szívesen csinál a gyerkőcünk.  Az ujjak mozgatása, lazítása jó szolgálatot tesz, és előkészíti a gyermeki kezeket a  későbbi ceruzafogáshoz, eszközök, szerszámok használatához.

...és ceruzán túl :

Ha már eljutottunk odáig, hogy a gyermek egyre többet és egyre szívesebben használja a kezét és az ujjait, esetleg már önkéntelenül is rajzolgat az ujjaival hóba, párás ablaküvegre, homokba , lisztbe stb, akkor óvatosan "kínáljuk meg" valamilyen iróeszközzel. De vigyázat! Ez ne rögtön a hagyományos ceruza legyen, és ne rögtön  hófehér A/4 -es papírra kelljen rajzolnia...attól néha még a művészeket is elfogja az "üres lap szorongás" 🙂

Keressük meg a háztartásban található legvastagabb és legkönnyebben sikló íróeszközt és ezt adjuk a gyerkőc kezébe. Itt fognak szerepet kapni a jó vastag foglalatú filctollak, ami ha vízzel lemosható akkor még tükörre, ablaküvegre is firkálhatunk vele! Csemeténk pedig szárnyakat fog kapni, mert újra átéli azt az örömet, amikor először vett íróeszközt a kezébe, amikor még totyogó csöppségként a "funkcióöröm" vezérelte, hiszen tetszett neki, hogy ő mozgatja azt a valamit ami még nyomot is hagy a felületen. És máris oldódik benne a szorongás , felszabadul a gátlás alól!

Hasonlóan jó móka lehet egy  padlóra leterített, hatalmas nagy csomagolópapírra firkálni. Ennél is nagyobb mókát akartok? Akkor fektesd rá a lurkót a csomagolópapírra, rajzold őt körbe, aztán együtt rajzoljátok bele  a szemét, száját, orrát, lábát, hasát, stb. Ha így teszel már nem csak a finommotorikáját de egyben a testsémáját is fejleszted. És mindezt úgy,hogy csak jókat játszotok.. Ebben a szakaszban a vastag filctollak, zsírkréták, vízfestékek és ecsetek lesznek a legjobb barátaitok!

Elő a ceruzákkal! ...

...méghozzá minnél vastagabbal annál jobb! Nekünk felnőtteknek sokszor eszünkbe sem jut, hogy a hagyományos ceruzák fájdalmat tudnak okozni az aprócska gyermeki kezeknek. De gondolj csak vissza arra, hogy milyen volt amikor kötni, horgolni vagy hímezni tanultál? Dereng valami emlék elfáradt, elnehezült kézizmokról vagy mutatóujj görcsről? A gyerekeknek is  ehhez hasonlóan, hamar elfárad a kezük még így az elején,  vagy begörcsöl miközben a ceruzát meghatározott vonalban igyekeznek vezetni. Fejlesztő foglalkozásokon maguk a gyerekek vallották be ezt nekem...hálás voltam az őszinteségükért, tündérszárnyaimmal képzeletben megöleltem őket és előkerestük a vastagabb és puhábban sikló ceruzákat, és onnantól kezdve örömmel színeztek tovább.  Nagyon jónak tartom a Crayola  vaskosabb ceruzáit, de biztosan vannak egyéb gyermekbarát ceruzafajták is.

Barátságban a ceruzával...

Amikor már eljutottatok odáig, hogy a ceruzát, (akár már a hagyományosat is) napi rendszerességgel és szívesen előveszi a gyerek még akkor is jó ügyelni a fokozatosságra és az ő saját igényeire.  Hagyjuk abba ha elfáradt, vagy nincs kedve már hozzá... Ne irassunk betűket vele és főleg ne vonalközökbe.  Ehelyett:

  • Engedjük, hogy szabadon színezzen, kifestőkönyvekben, színezőkben, a neki tetsző témákban!..ha a Barbie a kedvence akkor azt, ha pedig a Thomas mozdony, akkor keressünk neki olyan színezőt.
  • Engedjük, hogy kedvére firkálgasson, rajzolgasson a papírra, mi pedig értékeljük ezt, és biztassuk, bátorítsuk benne!
  • Adjunk kedvet neki az emberábrázoláshoz! Kevés olyan gyerek van aki ne rajzolná le örömmel anyát, apát  vagy akár saját magát.
  • Részesítsük előnyben a színezős jellegű feladatlapokat, foglalkoztató füzeteket!
  • Tornáztassuk meg néha az ujjait, mondókákra, versikékre!

Soha ne legyen muszáj a rajzolás, színezés!  A titok és a fejlődés kulcsa abban rejlik, ha önként és örömmel forgatja a  gyermekünk a ceruzát.

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!