Ha utál rajzolni, írni sem fog tudni???

 

írástanulásA minap egy anyuka kért tőlem segítséget... Elpanaszolta, hogy a kisfia nem szívesen rajzol, emiatt az óvónénik rossz szemmel néznek rájuk,  sőt, mi több , az "erőltetést" szorgalmaznák mert  veszélyben érzik a gyermek későbbi iskolai előmenetelét, iskolára való rátermettségét, írástanuláshoz való képességeinek alakulását. A rajzolás valóban az írástanuláshoz készíti elő a gyermeki kezeket, de erőltetni semmit nem kell, mert "nemakarásnak csak nyögés lesz a vége"!

A rajzolástól az írástanulásig...

...javaslom, hogy ne rontsunk ajtóstul a házba... inkább induljunk el szép lassan a kályhától...Keressük meg azt a játékot vagy  tevékenységet amit a gyermeked még  szívesen végez a kezeivel. Innen fogjuk indítani a fejlesztést. Ez lesz a kiindulópont, az alap... Nem baj, ha ez nem rögtön a rajzolás, hiszen egyéb módokon is jól lehet fejleszteni a kézügyessséget, a finommotorikát.  Nézzünk néhány példát:

  • Szívesen babrál apró tárgyakkal? /kavics, gyöngyök, üveggolyók, lego, apró játékdarabok stb/
  • Szeret mindenféle papírokat tépni és gyürkészni?
  • Folyton körülötted téblábol a konyhában borsófejtés, lencseválogatás, vagy tésztagyúrás közben?
  • Örömmel rajzol az ujjaival a párás ablaküvegre, vagy nyáron a homokba?
  • Alig győzöd gyurmával?
  • Folyton zeng nálatok a "csip-csip csóka", és a "hüvelykujjatok naponta almafa"?
  • Firkál a falra, bútorokra?
  • Sosem tudod, hogy éppen hol az olló, mert rendszeresen eloson vele?

Ugye most már látod, hogy nem csak a rajzolás az egyetlen útja a kézügyesség és  finommotorika fejlesztésének ?  Lépcsőfokonként haladva juthatunk el addig, hogy gyermeked szívesen rajzoljon, hogy örömmel és magabiztosan forgassa a ceruzát. Hogy pontosan melyek ezek a lépcsőfokok? Arról majd egy következő bejegyzésben írok..

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

One thought on “Ha utál rajzolni, írni sem fog tudni???

  1. Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük