Írástanulás előkészítése: Ujj bemelegítő

írástanulásAz írástanulás előkészítésénél az a legfontosabb, hogy a gyermek sokat mozgassa és gyakran használja a kezét...hiszen " a kéz mindig kéznél" van! Ugye emlékszel még amikor kisbabaként a saját keze volt az első és legkedvesebb játékszere? Te magad is rácsodálkoztál, hogy milyen hosszan képes nézegetni, forgatni , mozgatni azt.

És éppen az ujjak mozgatása, lazítása, edzése szükséges a majdani írástanulás, és a helyes ceruzafogás kialakulásához is! Megfigyelted már, hogy melyik kezében fogja a tárgyakat és melyik kezével nyúl a tárgyak után?Ha esetleg éppen balkézzel tenné azt, akkor sincs semmi gond. Kérlek ne szoktasd át! A balkezeseknél a jobboldali agyfélteke a domináns, és ha megpróbálnád átszoktatni, idegrendszeri kapcsolatokon gázolnál át és kiválthatnál a gyermeknél akár beszédzavart vagy éppen dadogást is. /Ha esetleg így könnyebb elfogadni..megsúgom Neked, hogy még TündérTanárnéni is balkezes...sőt, még a lánya is 🙂 /

Az ujjakkal kapcsolatos kis mondókák, vagy versikék segítik a kéz játékos előkészítését az írástanulásra. Ha kedved van, tarts velünk! :

Ujj bemelegítő

Egyedem-begyedem, ez az én tenyerem.
Öt kis fürge ujj van rajta,
bemutatom őket sorba.

Hüvelykujjam itt az első,
mellé másik, ez már kettő.

Össze-szét, össze-szét,
Körbe forog a kerék.
  

Középső ujjam a leghosszabb,
nem csinálok semmi rosszat!


Össze-szét, össze-szét,
Körbe forog a kerék.

Erre gyűrűt fogok húzni,
ezt a kicsit gyorsan nyújtsd ki!

Össze-szét, össze-szét,
Körbe forog a kerék.

Figyeljetek jól gyerekek,
én majd írástudó leszek!

Össze-szét, össze-szét,
írhatjuk már a leckét!

/ Mondókázás közben a gyerekek mozgassák az ujjaikat  és mutassanak rá arra,  amelyikről éppen szó van.  Az „össze-szét, össze-szét” résznél csukogassák ki-be az ujjaikat, a „körbe forog a kerék” résznél pedig végezzenek csuklókörzést. /

Kinyomtatnád a versikét? Akkor kattints ide! 

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

One thought on “Írástanulás előkészítése: Ujj bemelegítő

  1. Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük