A helyes ceruzafogás

 

helyes ceruzafogás, írástanulásPár hete az egyik anyuka ( a hírlevél olvasóim közül) megkeresett mailben és tanácsot kért a helyes ceruzafogás kialakításával kapcsolatban...Amiatt aggódott, hogy a 3 éves kislánya nem a helyes módon, hanem rendszerint "marokra" fogja a ceruzát és nem tudja, hogy ez rendjén van-e így?  Elsőként gyorsan megnyugtattam az anyukát, hogy ez 3 éves korban  még teljesen normális és szokványos jelenség.

Sőt! ...még én magam is megnyugodtam a gyermek finommotorikájának fejlődését illetően,  mert biztos vagyok benne, hogy ilyen előrelátó, tudatos és törődő anya mellett az iskolakezdésre egészen biztosan kialakul a gyermeknél a helyes ceruzafogás. Szerencsére még ideje is van  bőven  a gyakorlásra.

Az apró ujjacskák mozgatása, lazítása szükséges a majdani helyes ceruzafogás kialakításához. Teljesen rendjén van, ha egy 3 éves még csak marokra tudja fogni a ceruzát. ( Bent a képességfejlesztő   játszóházban gyakran ugyanígy fogják a rajzeszközöket a kicsik, sőt előfordul, hogy még váltogatják is a kezecskéikben, de ebben a korban még ez sem baj.)

A helyes ceruzafogásnak 5-6 éves korra kell kialakulni. Addigra a sok-sok gyakorlás révén megedződnek és fellazulnak  annyira az ujjizületek is, hogy ne okozzon fáradtságot vagy fájdalmat a gyereknek a ceruzával való munka. /Fejlesztő foglalkozások alkalmával gyakran tapasztalom, hogy a színezés közben a 3 évesek legtöbbször azért hagyják abba az egészet, mert elfárad a kezük. /

A helyes ceruzafogás kialakulását segítő fejlesztő tevékenységek és játékok:

A helyes ceruzafogás kialakulását segíti minden olyan játék, amelyben gyakorolni tudja a "csipesz" fogást . (Ez nem hivatalos elnevezés, én nevezem így a mutató, hüvelyk, és középső ujj együttes munkáját)

  • apró szemű dolgok szedegetése (pl : kavics, gyöngy, borsó , lencse stb) Ha kedveli a "pötyi" játékot, akár azt is játszhatjátok, hogy szín szerint kell szétválogatni azokat. Pl: "Szedegessük ki az összes piros színű gombocskákat!" A szétválogatáshoz ösztönösen a csipesz fogást alkalmazza majd a gyerek és a finommotorikája mellett még a színfelismerő készségét is fejleszted közben.
  • Próbáljátok ki a gyurmázást, hagyományos és habgyurmával egyaránt! Ez a tevékenység nagyon jól edzi, erősíti a gyermekujjakat.
  • Néha adj a kezébe különböző fajta papírokat amiket eltépdeshet! Itt is ösztönösen a csipesz fogást kezdi alkalmazni majd...
  • Tornáztasd a kezét és az ujjait mondókázások alkalmával! Erre nagyon jók az ujjakat felsoroltató mondókák (Pl: Ez elment vadászni, ez meglőtte,stb) Miközben mondjátok a versikéket Te dörzsölgesd, mozgasd, tornáztasd a kicsi ujjacskáit. ( Ha így teszel a finommotorika fejlesztése mellé máris bekapcsoltad a testséma fejlesztést is! )
  • Itt a jó idő, homokozzatok sokat! Lapátoljon a kicsi - ez erősíti a csuklóizületeket és a homokozólapát nyelének fogása még hasonlít is egy vastagabb filctoll fogásához- és  öntsetek ki homokformákat is. Itt megint több legyet üthetsz egy csapásra, mert a kézügyesség mellett a taktilis (tapintásos) érzékelését is fejleszted.
  • Rajzoljatok sokat és mindenhogyan! Csak úgy simán az ujjacskáival, vastag filctollal tükörre, papírra, bottal a homokba, (vagy akár ujjal is),  fessetek, színezzetek! Ez mind-mind egy -egy apró lépés a helyes ceruzafogás megtanulásához.  A gyerekek különösen kedvelik a Crayola vastag , vízzel lemosható filctolljait, ezek tehermentesítik az aprócska kezeket, és könnyebb nekik a helyes ceruzafogáshoz hasonlóan tartani és használni a rajzeszközt.

A ceruzafogásról, a domináns kéz használatáról és a finommotorika fejlesztéséről további ötleteket kaphatsz ezekben a bejegyzésekben:

https://www.tundertanoda.hu/irastanulas/a-dominans-kez-hasznalatarol-tudja-a-jobb-kez-mit-csinal-a-bal

http://tundertanoda.blog.hu/2010/07/25/hamupipoke_es_meg_mindig_a_finommotorika

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

Segítesz ha megosztod! Köszönöm!

One thought on “A helyes ceruzafogás

  1. Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük