Az okos gyerek tornája…

 

kineziologiaUgye szeretnéd, ha a te gyerekedről is azt mondanák a tanárok, hogy okos, és az iskolában jól teljesít? Túl vagyunk a félévi bizonyítványok kiosztásán... remélhetőleg azóta már a kedélyek is lecsillapodtak.

...igaz a szülői értekezletek még javában zajlanak, és néhány szülő nyakába még mindig ömlik a tanárok panaszáradata, hogy a gyerek nem teljesít, rosszul tanul, neveletlen és nem figyel... Gyerek lapul és stresszben van, te úgyszintén és szégyenkezel.  Hogy mit kéne tenned , nem tudod, hiszen senki nem mondja, megoldást senki nem javasol.

Nos, mielőtt kitagadnád a családból a gyereket, vagy végső elkeseredésedben a "makarenkói" nevelési elvek szerint jól helyrepofoznád, próbáld ki vele az "okosító tornát" !

A gyerek jegyei és órai teljesítóképessége nagyrészt azon múlik, hogy mennyire tud az adott tananyagra figyelni és koncentrálni, mennyire van ráhangolódva a tanulásra. Van néhány egyszerű mozgássor ami segíti a két agyfélteket harmonikus működését, és szinte "bekapcsolja " a gyereket a tanuláshoz. Az "okosító tornában" a kineziológia ad randevút a fejlesztő pedagógiának, és ha kitartóan gyakoroltok, az eredményt majd érdemjegyekben mérhetitek!

Keresztbelendítés és indiánszökkenés:

  • Végezz  6 pár keresztbelendítést, bal kar-jobb térd emelkedik, majd jobb kar- bal térd emelkedik, akár össze is érinthetjük a térdet és a könyököt, így biztosan kereszteződik a test két oldala.
  • Végezz 6 pár azonos oldali lendítést, jobb kar -jobb térd emelkedik, majd bal kar-bal térd emelkedik.
  • Újra 6 pár keresztbelendítés jön, bal kar -jobb térd emelkedik, majd jobb kar-bal térd emelkedik, könyököt, térdet össze is érinthetjük

Ha szükségét érezzük ismételjük meg a sorozatot  háromszor, négyszer...

Fekvő nyolcas (végtelen jel) rajzolása:

Papírra és a levegőbe egyaránt rajzolhatjuk...

Kis terpeszállásban állva- tekintetünkkel a hüvelykujjunkat követve -rajzoljuk a levegőbe  jó nagy végtelen jeleket a kövekező módon:

  • nyújtott jobb karral, a középponttól felfelé kezdve (mindegy melyik irányba kezdjük rajzolni... minimum kétszer, háromszor ismételjük meg
  • nyújtott bal karral, a középponttól felfelé kezdve (irány itt is tetszóleges,... minimum kétszer, háromszor
  • nyújtott , összefont kezekkel, a középponttól felfelé haladva...minimum kétszer-háromszor

Ezek a gyakorlatok sokat segítenek az iskolás gyerekeknek a tanulásban, de a kicsiket sem kell kihagynunk ám a mókából! Sőt! Ők a legbölcsebbek, mert a mászás révén szorgalmasan "kereszteznek", ösztönösen fejlesztve ezzel saját magukat.

Középső és nagycsoportos ovisoknak előre megtaníthatjuk ezeket a mozgás sorozatokat, így természetes lesz számukra a későbbi tanulás időszakában is.

.....és megsúgom, hogy még te magad is kipróbálhatod, mert az okosító torna nagyszerűen oldja a stresszt, és még harmonizál is! Kineziológiai oldások során is gyakran használjuk korrekcióként...

  *      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

 

5 thoughts on “Az okos gyerek tornája…

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

  4. Jé, most eszembe jutott, hogy gyerekkoromban a mi osztályunk mindig becsöngetés után még kint maradt a folyosón, és párba sorakozva karlendítéses tornát csináltunk. Akkor tök fölöslegesnek éreztem, de így visszagondolva lehet, hogy valamit nagyon tudott az a tanítónéni-páros... 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük