Figyelem! Emlékezet és figyelemfejlesztés!

figyelemfejlesztésA tanulási képességeket illetően kiemelkedő fontossággal bír a figyelem és az emlékezet.  A tanulás minőségét nagyban meghatározza, hogy a gyerek mennyire képes figyelni, mennyire tudja felidézni az előző nap ( vagy korábban)  elsajátított ismereteket és készségeket.

Már a csecsemők is képesek pár másodpercig  ( 38 mp) figyelni. Az ő érdeklődésüket elsősorban a látott , mozgó tárgyak (gondoljunk csak a csörgő rázásra! ), és a mozgó, beszélő emberek keltik fel.( Nincs érdekesebb számukra anya feléjük hajoló arcánál, miközben az mosolyra nyílik! )

A figyelem tartóssága az életkor előrehaladtával fokozatosan növekszik a gyermekeknél. 1-2 éves korban, játékhelyzetben elérheti akár a 21 percet is. ( 2-3 évesen 27 perc, 3-4 évesen 50 perc, 4-5 évesen 83 perc, 5-6 évesen pedig 96 perc is lehet...) Persze ezek maximum értékek, és a szándékos figyelem terjedelme ennél jóval alacsonyabb. 5-6 éves gyerekek egyhuzamban,  feladathelyzetben átlagosan 20-25 percig képesek figyelni.

Az emlékezetet illetően, már csecsemőkorban is képesek vagyunk felismerni személyeket, 0,5-1 éves kor között pedig az ismert játéktárgyat előnyben részesítjük az ismeretlennel szemben. Embereket hangról felismerünk, és többször hallott, ismerős dallamra pozitívan reagálunk. ( 2 évesen néhány napra visszamenően emlékszünk eseményekre, 3 évesen néhány hétre, 4 évesen pedig már néhány hónapra. )

4 éves kor után kezdetét veszi a tanulás, megjelenik a szándékos emlékezet. 4 éves kor alatt az önkéntelen emlékezet dominál, jól példázza ezt a kicsik verstanuló képessége . Hihetetlen hosszúságú versikéket képesek megtanulni nagyon rövid idő alatt!  A szándékos emlékezet 5 éves kortól teljesen átveszi az irányítást, és sok anyuka ( és mégtöbb rokon) ijedten tapasztalja, hogy a gyerek már nem mondókázik, nem versel annyit mint azelőtt. Ám ez csak átmeneti megtorpanás, aggodalomra semmi ok. 🙂 Azt jelzi, hogy a gyermek szépen, az életkorának megfelelően fejlődik. A legkorábbi emlékeink is, amikre képesek vagyunk visszaemlékezni 4-5 éves korunkból valók.

 Figyelemfejlesztésre kezdetben nagyon jók a mozgatható, forgatható , hangot kiadó babajátékok  (pl csörgők, csipogó figurák).Ezek az eszközök lehetőséget adnak a vizuális (látással kapcsolatos) és az auditív (hallással összefüggő) figyelem fejlesztésére is.  A csöppség szemével követni fogja a tárgyat, illetve annak mozgását, sőt fejével, majd később testével is a hang, illetve a figyelmét felkeltő játék felé fordul.

A beszédtanulás időszakától  4-5 éves korig a mondókák és a gyermekversek a leghűbb segítőink  a gyerek figyelmének és emlékezetének a fejlesztésében. Ebben a korban már bevonhatjuk a képeket is (pl mesekönyvek illusztrációit) figyelem játékos fejlesztésébe. Megkérjük a gyereket, hogy keressen meg bizonyos figurákat, tárgyakat az adott képen. ( Pl: Hová bújt el a kismanó a képen? Mi van a kislány ruháján? Hol vannak a kis halacskák a képen? Mi van a mókus kosarában? stb)

5 éves kortól már foglalkoztató lapokon keresztül is tudunk figyelmet fejleszteni, különösen jók a "figura és árnyéka"  feladatok, a különbségkeresős képek, és az "ábrakereső" lapok.

Szeretnéd kipróbálni gyermeked (vizuális) figyelmét? Készítettem egy ábrakeresős, figyelemfejlesztő lapot...Iratkozzatok be hozzánk, és máris kezdhetitek a játékos gyakorlást! ..Gyűjtsétek össze az összes csillagot ! 🙂

/ A tanoda régi diákjai hírlevélben automatikusan megkapják a foglalkoztató lapot. /

*     *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!