Szánkó, sí, és korcsolya, mint fejlesztő eszköz

 

szánkóMég javában tart a tél, fagy apó  morcosan rázza a szakállát. Sok helyen még mindig van hó, (jég meg pláne), így  még egyáltalán nem késő  elővenni a szánkót, talpakat, húcsúszkát, korcsolyát.

Ezek a téli játékok, amellett, hogy a kikapcsolódás és a mozgás örömét adják a gyerekeknek,  még fejlesztik is a kicsik képességeit, készségeit, fejlesztő eszközként is jól funkcionálnak. A szabad levegőn való játék már önmagában is igen jó hatással van a gyerekekre, hiszen az agy több oxigénhez jut  és így könnyebben megy a tanulás, és az adott feladatokra való koncentrálás.

Szánkó, sí és korcsolya, mint fejlesztő eszköz

  • mindhárom eszköz nagyszerűen fejleszti az egyensúlyrendszert (vesztibuláris stimuláció), ezáltal erősíti az idegrendszert is, és felkészíti azt a tanulásra.
  • mozgásos játékok révén  jól fejlesztik a mozgáskoordinációt, mindenekelőtt a szem és a láb összehangolt munkáját
  • szánkózás, sielés és korcsolyázás közben fejlődik a téri tájékozódás képessége a gyermekeknél

A szánkózáson, sielésen és korcsolyázáson túl a hóember építés is nagyszerű téli móka és egyben fejlesztő játék! Már azáltal, hogy a gyermek a kezébe vesz egy adag havat, és elkezdi formázni azt, fejleszti a saját taktilis (tapintásos érzékelését). Még kesztyűn keresztül is érzi, hogy hideg, és ha esetleg anélkül nyúl hozzá, még fájdalmat is érezhetnek a csöppnyi gyerekkezek.  Ehhez a játékhoz célszerű vízhatlan kesztyűt adni a gyerek kezére.

Ahogy forgatja, görgeti keze alatt a hókupacot, érzi, hogy az gömbölyő, kerek...Fejlődik a formaállandóság is a taktilis érzékelés mellett.  A három különböző nagyságú óriás hógömb segít kialakítani a gyermek tudatában a formaállandóságot. Hóemberünk egy életre megtanítja neki, hogy milyen is az a kerek forma. És ezt biztosan meg is jegyzi a gyerek, mivel nem csak , mint száraz információt kapta meg, hanem saját élménye kötődik  ehhez az ismerethez.

És mivel hóemberünk mégiscsak ember,- még akkor is ha egy kicsit másmilyen , mint mi - segít gyermekünk testséma tanulásában is. Elvégre egy hóembernek is van hasa, feje, szeme, szája és orra. Biztos vagyok benne, hogy csemetéd úgysem hagy addig békét neked,  amíg legalább ez a néhány  testrész  nincs fent az ő hóbácsikáján 🙂

*      *      *     *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!