Írás, rajzfejlődés, finommotorika

Fejlesztő foglalkozásokon gyakran tapasztalom, hogy a gyerekek nem tudnak, vagy nem szeretnek rajzolni.  " Na és?..legfeljebb majd nem lesz belőle se festőművész, sem szobafestő-mázoló!" - mondhatná most bármelyik szülő.

A gyermekrajzoknak, az óvodáskori rajzolásnak azonban egészen más funkciója van, mint a művészi pályára való felkészítés. A rajzolás az otthon is gyakorolható fejlesztő tevékenységek között az egyik leghatékonyabb, és leghasznosabb fejlesztő játék!

 • Előkészíti az írástanulást.
 • Élményfeldolgozó és feszültségoldó hatással bír.
 • A gyermeki intelligencia fejlődésének egyik mérőeszköze.

Előkészíti az írástanulást.

Miközben a gyermek rajzol, fejlődik a szem-kéz összehangolt munkája, erősödnek a csöppnyi gyermekkezek aprócska izmai, izületei. Kialakul a domináns kéz használata, és egyre biztosabb lesz a gyermek ceruzafogása is.

A hagyományos ceruzákkal való rajzolás sokszor megerőltető még a gyönge gyermekujjaknak...Ilyen esetben érdemes vastagabb ceruzát ( pl postairon), vagy filctollat, esetleg könnyen sikló zsírkrétát adni a kicsik kezébe.

A vízzel lemosható ( és ruhából is kimosható )  vastag filctollaknak hála, akár még a tükörre is rajzolhatunk, ha éppen ahhoz van kedvünk! 🙂 Ha pedig befejeztük a munkát, ablaktisztító folyadékkal, vagy egy nedves textildarabbal pár perc alatt eltávolítható minden (filc)tollvonás. /Fejlesztő foglalkozásokon "nagy kedvenc" ez a fajta rajzolás a gyermekek körében./

Sőt! Akár mindenféle eszköz nélkül, csupáncsak az ujjainkat használva is rajzolhatunk! Kipróbálhatjuk az ujjal való rajzolást festékkel a papírlapon, de rajzolhatunk mindenféle festék és papír nélkül is a párás ablaküvegre, vagy a puha homokba...

Élményfeldolgozó, feszültségleveztő szerepe van a rajzolásnak.

A rajzolás abban is segít a gyermeki léleknek, hogy képes legyen feldolgozni a mindennapok történéseit. Pozitív és negatív élményeket egyaránt viszontláthatunk a gyermekünk rajzaiban. ..mégpedig akkora "méretben" amekkora hatással az ő kis lelkét betöltötte az adott dolog. A gyermekrajzok egyik legjellegzetesebb vonása  az emocionálisan felnagyított részletek :

/" ..apa mérges és kiabál" - középső csoportos kisfiú rajza '2003 /

A gyermeki intelligencia egyik mérőeszköze

Az emberrajz , a gyermeki intelligencia fejlődésének a pszichológia mérőeszköze...Legkésőbb az iskolaérettségi vizsgálaton, képességfejlesztő játszóházak állapotfelmérésén biztosan találkozni fog a gyermekünk azzal a feladattal, hogy " Rajzolj nekem egy embert!"

 Az első emberrajz, és a különböző életkorokban elkészített többi rajzos (ember)ábrázolás összehasonlításával jól nyomon követhető a gyermek értelmi fejlődésének alakulása. A rajzok kivitelezése, részletgazdagsága jelzi az értelmi fejlődés minőségét. Mindemellett mutatja a gyermek testséma-tudatosságának aktuális állapotát is. /Mennyire részletezi az egyes testrészeket? A  fő  részeken túl (fej, törzs, végtagok)  rajzol -e  apróbb részleteket is, mint pl a nyak, fül, 5 ujj, haj, stb? / Az iskola előtt álló, nagycsoportos óvodások emberrajzaiban már fellelhetőek az olyan apró részletek is, mint a szempilla, ruha, gombok, masnik, stb...

A gyermek a "kezeslábas" formától eljut a kiteljesedett emberábrázolásig. ..és hogy közben milyen lépcsőfokokat jár be?.. erről lesz majd szó a következő blogbejegyzésben...
Ha nem szeretnél lemaradni róla, és jól jönne néhány ötlet gyermeked otthoni fejlesztéséhez akkor iratkozz fel blogértesítőnkre!

...mert mint minden iskolaérettséghez szükséges készség (és részképesség) , a rajzolás és finomotoros koordináció  sem a nagycsoportban fejlődik ki egyik napról a másikra, hanem már sokkal hamarább, évekkel előtte fejlődésnek indul...Érdemes odafigyelni,rá, mert ha így teszünk akkor problémamentes lesz az iskolakezdés és örömteli a tanulás!

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

7 thoughts on “Írás, rajzfejlődés, finommotorika

 1. Nagyon sok hasznos infót találtam már az oldaladon a gyerekek fejlesztésével, segítésével kapcsolatban, ezért szeretném továbbadományozni Neked a Kreatív Blogger díjat. A díjjal kapcsolatban néhány a szabály:

  1. Köszönd meg, akitől kaptad.
  2. Tedd ki a logót a blogra.
  3. Linkeld be, akitől kaptad.
  4. Add tovább további 7 blogosnak.
  5. Linkeld be őket.
  6. Hagyj náluk megjegyzést, értesítsd őket.
  7. Árulj el magadról 7 dolgot.

  Üdv:
  Timi

 2. Kedves TündérTanárnéni!
  Megerősítettél abban, hogy jó úton haladunk kislányommal. Képzeld tegnap a konyha falát festettük be, nagyon szép lett és nagyon-nagyon tetszett a Drágámnak, ja és Apa is nagyon büszke érte:)

 3. admin

  Post author

  Igen Judit, a rajzolásban, festésben is elsőként a "funkcióöröm" vezérli a gyermeket, örül, hogy a kezének mozgatásával nyomot tud hagyni a papíron.../falon, tükrön stb/ Én pedig örömmel látom, hogy vannak szülők akik ösztönösen tudják, hogy az iskolára való felkészítés nem a nagycsoportban kezdődik, hanem már évekkel előtte fejlődésnek indulnak az ehhez szükséges készségek és részképességek, amire érdemes odafigyelni. Biztos vagyok benne, hogy meg is lesz az eredménye majd később!

 4. Baloghné Kovács Anikó

  Egy-két hete a 10 hónapos kisfiam nagy boldogan ceruzát ragadva papíron gyönyörű firkákat rajzolt bár a nagy tesóktól mindennap látja hogy ők rajzolnak .Nem nagyon korai az ilyen irányú fejlődés a pici kezének? Köszönöm válaszát előre is.

 5. Zsóka

  Köszönöm a befogadást, és tanfolyamot! Nagyon
  sokat tanulok ,ismétlek belőlük,
  és a lányaim is.örülök, hogy "rád találtam".

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük