Tanulási zavar, diszlexia, diszgráfia és társaik…

Tanulási zavarok, diszlexia, diszgráfia és társaik. Gyakorta halljuk ezeket a szavakat, de vajon mit is jelentenek ezek valójában?

iskolakezdes

Tanulási korlátokról akkor beszélünk ha a tanulás negatív, akadályozó hatások alá kerül. Ennek fajtái ( és fokozatai ) a következők:

  • Tanulási nehézségek
  • Tanulási zavarok
  • Tanulási akadályozottság

Tanulási nehézségek:

A legenyhébb súlyosságú tanulási korlát. A gyermek nehezen boldogul a tanulással. A tanulás óriási erőfeszítést követel tőle, a feladatok megoldhatatlannak tűnnek. Nem kíséri látványos eredménytelenség, viszonylag jó tanulási eredmények mellett is jelen lehet ez a fajta tanulási korlátozottság. /Eljuthat a gyermek így akár az egyetemi szintig is, de ott már a tanulást kísérő hatalmas stressz miatt akár idegösszeomlás is előfordulhat./

Tanulási zavarok

Tanulási zavarról akkor beszélünk, ha a gyermek funkcióiban tartósan korlátozottá válik. Ide tartozik a diszlexia, diszgráfia, és a diszkalkulia.

  • Diszlexia: Olyan rendellenesség, amikor a gyermek az átlagtól jelentősen eltérve alatta marad a szókép, betű, az olvasási tempó, és a megértés szintjének.
  • Diszgráfia:Specifikus írási nehézség. A gyermek annyira ügyetlenül írja le és kapcsolja össze a betűket, hogy a szavak  olvashatatlanok. A jelenséghez gyakran társul helyesírási zavar (diszortográfia)
  • Diszkalkulia: Olyan tanulási zavar ami a számolás terén lép fel .

Tanulási akadályozottság:

A legsúlyosabb fokú tanulási korlát. Egy gyermek több súlyos, és átfogó ( több tanulási területet is érintő) korlátozottsága a tanulás terén. Az eredményei legalább 1,5-el elmaradnak az átlagtól és 2 éven belül nem felzárkóztatható.

tanulási kudarc

A tanulási korlátok kialakulásának különféle okai lehetnek:

  • Előfordulhat, hogy minimális működési zavar (minimális celebrális diszfunkció) áll áll a dolog hátterében. /Pl: figyelemzavar, beszédzavar, a hallás zavarai, hiperaktivitás, érzelmi labilitás, stb/
  • Minimális agykárosodás szintén okozhat tanulási zavarokat. (...mint például agyvérzés a születés körül)

....Emlékszem anyaként milyen szívdobogás és rémület fogott el, amikor először hallottam erről a főiskolai előadáson. Az én lányom,  - aki akkor éppen 2 és fél éves volt - szintén agyvérzéssel született. Ez csak akkor derült ki, amikor a hetedik életnapon a karjaimban állt le a légzése...Velünk volt a "gondviselés", időben megkapta a szükséges orvosi ellátást, és korán elkezdtem vele a játékos fejlesztő gyakorlatokat. Tanulási zavarnak pedig nyoma sincs..Immár hetedik éve kitűnő tanuló. Ő az én igazi "referenciamunkám" , és ezért mondom gyakorta, hogy az anyai öl iskolája a legeslegjobb minden gyermek számára...

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

One thought on “Tanulási zavar, diszlexia, diszgráfia és társaik…

  1. Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük