Sorminta, díszítő sor – egy lépés az iskolakezdés felé…

 

Ugye ismered a sormintát, vagy más néven díszítő sort? ...Nem, most nem arra gondolok amit a gyerekszoba falára ragasztunk körbe, hogy mutatósabb legyen az enteriőr... Bár az kétségtelen, hogy ha a falon lévő díszítő szegélyen szabályosan váltakoznak a figurák vagy az alakzatok, akkor  már az is  fejlesztő hatással van a gyermeked képességeire. Mivel nap, mint nap látja, egyszerűen "beleég" a szemébe  és a tudatába.

De ne gondold, hogy lakásfelújításba kell kezdened és a diszperzites vödrökön ülve, kezdeidet tördelve kell csemetédet megtanítani a sorminta bűvöletére. Szerencsére egyszerűbben is megy a dolog!

Sorminta gyakorlása , hétköznapi stílusban:

Ha van otthon legalább kétféle olyan tárgy, (dolog, vagy bármi) amiből több van mint kettő, már kezdhetitek is a sorminta alkotást. Például így:

  • egy alma - egy narancs- egy alma- egy narancs .....
  • két alma- egy narancs-két alma-egy narancs.....
  • egy narancs-két kivi-egy narancs-két kivi .....

A lényeg az, hogy gyermeked ráérezzen a dolog ízére (mármint a sorminta alkotás ízére:) ) és magától kezdje el folytatni azt...

A sorminta alkotás, mint fejlesztő játék:

  • Ritmikus sorok alkotására tanít
  • Fejleszti a logikus gondolkodást
  • Fejleszti a szabálykövetés képességét
  • Fejleszti a vizuális differenciálási készségeket.
  • Fejleszti a vizuális figyelmet ...(de még a fegyelmet is 🙂 )
  • Előkészíti az olvasás és írástanulást

A sorminta egy klasszikus, iskolaérettséget előre jelző feladatsor. Képességfelmérések alkalmával szinte mindig előkerül.  Szerencsére ma már kevés helyen  kell a leendő elsősöknek "felvételi vizsgát" tenniük ( az én lányom 2004-ben még írt egy 90 perceset, és volt benne sorminta bőven) , a tanító nénik megtalálják a módját a "csupáncsak elbeszélgetésen" is, hogy tájékozódjanak gyermeked sorminta alkotó képessége felől. Percek alatt előkerülhetnek a szines korongok a tanári asztal fiókjából...Ugye Te sem szeretnél szégyenkezni akkor?  Ha semmit nem is, de a sorminta alkotást jó ha tudja a gyemeked. A Tiéd tudja?

Szeretnéd ha tudná és szivesen gyakorolnál vele?  TündérTanárnéni készített gyermekednek egy játékos feladatlapot a sorminta gyakorlására. A már beiratkozott tanulóknak hírlevélben el is küldte. Iratkozz be Te is TündérTanárnéni Tanodájába és máris küldi nektek is!

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük