Minden anya született fejlesztő pedagógus…

...vallom, hogy minden gyermek számára a saját édesanyja - örökbefogadott gyermek esetében a saját nevelőanyja  -  a legjobb fejlesztő pedagógusa.  Az anya az aki a legtöbbet van a gyermekkel, ő az aki a legjobban ismeri a szokásait, érzéseit, igényeit, adottságait.

 Anya és gyermeke össze vannak hangolva, lelkileg együtt rezzennek. Ezt a hatalmas összetartó erőt, ezt az érzelmileg fogékony lelkiállapotot kár lenne figyelmen kívül hagyni, és nem felhasználni a gyermek képességeinek kibontakoztatása során.

Mégis gyakran látom, hogy sok anyuka elveszíti hitét ebben az ösztönös képességében, ( és önmagában) mihelyst a legkisebb probléma felmerül a gyermek képességeit, vagy a fejlődését illetően. Ijedtében kapkod "fűhöz-fához" szalad jobbra -balra, és gyakorta kétségbeesésében kívülről várja a megoldást. ...Pedig nélküle nem megy!

Még akkor is szükség van az anya ösztönös képességeire, ha valóban külső segítséget ( pszichológus, gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus) kell igénybe venni. Még a bajban is az anya az, aki a legjobb fejlesztő pedagógusa a gyermekének! Nem mondhatja azt , hogy " nesze, itt a gyerekem, elromlott és javítsd meg", hiszen nélküle minden fejlesztésre irányuló kísérlet hiábavaló lenne.  A bemutatott módszereket neki kell nap mint nap alkalmaznia a gyermeknél, hogy a fejlesztés folyamatos és eredményes legyen. Segíteni tudunk, de a főszereplő akkor is az anya és a gyermeke marad ebben a történetben.

Szeretném megerősíteni az anyukák ( és persze az  apukák) önmagukba vetett hitét! ..."Fogadott kis TündérKeresztlányom" anyukája által írt blogbejegyzésén keresztül szeretném bemutatni nektek, hogy mennyi mindent tudtok fejleszteni gyermekeiteknél az  otthoni közös játékok alkalmával is. Gyere, tarts velünk! Érdekes lesz ígérem 🙂

"A legkisebbeknek gyártott bébi játékok közül manapság rengeteget kineveznek készségfejlesztő játéknak, ezek közül azonban nem mindnek van valódi haszna, sok ezek közül le sem köti a kicsiket néhány percnél tovább. A forma válogató, forma bedobó játékok, a karika torony, az egymásba vagy egymásra rakható poharak, hordók, a pakolós, tologatós játékok, a nagy elemekből álló építő játékok, puha építő kockák viszont tapasztalatom szerint igazán jól és sokáig kihasználhatóak."

...bizony jók! Ezek a játékok fejlesztik a gyermek szem-kéz koordinációját, edzik az aprócska gyermekkezeket, miközben fejlődik a formaállandóság, a konstruktív gondolkodás, a kicsi megismerkedik a "rész-egész" viszonyával, alakul a forma és színfelismerés, erősödik a vizuális figyelem. A különféle anyagok és felületek tapintása során edződik a taktilis érzékelés is.

"Hasznosak a szerepjátékok is, hiszen azokkal játszva tanulják meg a gyerekek a felnőtt élet feladatait, mint például a főzést, takarítást.
A babák, plüssök is fontosak, azok segítségével a gondoskodást, a szeretet kifejezését gyakorolják. A kicsik örömmel "dolgoznak" a felnőttek munka eszközeinek kicsinyített másaival, a kis pénztárgép, játék ABC, baba konyha, takarító játék, orvosi táska vagy a szerelő asztal segítségével, Ők is dolgozó felnőtteknek képzelhetik magukat."

A babázás, a szerepjátékok, és a felnőttek világának az utánzása, megjelenítése a gyermekszobában a szociális tanulást segíti elő a gyermeknél. Az utánzásnak, és a modellkövetésnek nagyon fontos szerepe van a gyermek lelki fejlődésében, és igaz ugyan ,hogy  közvetlenül nem  az iskolára, de egy  annál fontosabb helyre, az életre készíti fel csemeténket. A gyermek elsősorban azt a személyt utánozza a leggyakrabban, annak a személynek a tulajdonságait építi be magába, akit a legjobban szeret. És ki más is lehetne ez elsőként, mint anya és apa 🙂 Az utánzás, modellkövetés alapja a szeretetkapcsolat.

"A mozgáshoz kapcsolható játékok, a szabadtéri sport eszközök szintén hasznos és hosszú távú befektetések, a kicsik évekig csúszkálhatnak egy karácsonyra kapott szánkóval, de a kis motor, bicikli, roller na és a labda is a gyerekek kedvenc és sokat használt játékai."

A mozgásfejlesztés az egyik legfontosabb eszköz a fejlesztő pedagógiában. A gyermek 3 éves koráig a szenzomotoros intelligencia időszakát éli, az érzékszervi - mozgásos tanulás kiemelkedően fontos a kicsi fejlődésében. A mozgás később is nagy segítségünkre lesz a gyermek képességfejlesztésében. A bicikli, roller, hinta, trambulin fejleszti az egyensúlyrendszert, ezáltal erősödik az idegrendszer is, így  megteremtjük a későbbi eredményes tanulás alapjait. A mászás és mindenféle keresztező mozgás pedig összehangolja a két agyféltekét és felkészíti azt a tanulásra.

"A különböző kreatív és alkotó játékok is nélkülözhetetlenek a gyerekszobából. A gyurma, színes ceruzák, filctollak, színezők, rajzoló, tervező játékok, gyöngy fűző készlet, nyomda készlet, mind beindítják a kicsik fantáziáját, és persze kézügyességüket is fejleszti."

...Bizony, hogy nélkülözhetetlenek! A kézügyességet igénylő játékok fejlesztik a finommotorikát, a szem -kéz koordinációt, lazítják a gyermeki kéz izületeit,erősítik a figyelmet, és  a legnagyobb érdemük az, hogy felkészítik gyermekünket a későbbi írástanulásra.

Minden gyereknek a saját édesanyja a legjobb fejlesztő pedagógusa. A közös játék során amellett hogy a gyermek a képességei fejlődnek, egy semmivel sem helyettesíthető, lelki biztonságot adó közegben lehet. Ebben az érzelmileg fogékony állapotban pedig mindennél jobban és gyorsabban épülnek be a játék során elsajátított  ismeretek és készségek.

Még probléma esetén is Te vagy számára a legjobb fejlesztő pedagógus, hiszen te vagy képes megteremteni azt az "optimális, támogató környezetet" a számára ami a képességei fejlődéséhez elengedhetetlenül szükségesek. És éppen ebben a támogató környezet megteremtésében rejlik a fejlesztés lényege.  A fejlesztő pedagógus ( pszichológus, gyógypedagógus) segít, utat mutat, de az úton Neked kell végigmenni a gyermekeddel.  Te ismered a legjobban, te vagy vele nap, mint nap. A te jelenlétedben van a gyermek érzelmileg fogékony állapotban, hiszen szeret, és kötődik hozzád. Ez az érzelmileg fogékony állapot pedig mindennél jobban elmélyíti, szinte bevési a kialakított képességeket, készségeket.

*     *     *     *     *

Az idézett bejegyzést  a Babamóka blogban olvashatod el eredeti formájában. 

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük