Tedd lapátra a diszlexia rémét!…Védekezz ellene már idejekorán!

 

Neked is összeugrik a gyomrod a diszlexia ( olvasási zavar) szó hallatán?  Ha tehetnéd, esetleg  még védőoltást is kérnél ellene a gyermekorvostól? Bizonyára Neked is eleged van már abból, hogy úton - útfélen riogatnak a diszlexiával, de senki nem mondja, hogy mégis  mit tegyél hogy gyermeked lehetőleg  még csak köszönőviszonyba se kerüljön az olvasási zavarral...

Mielőtt nagyon nekibúsulnál, vagy netán védősisakot adnál csemetédre, hogy megvédd a diszlexia alattomos támadása ellen, adok pár korosztály szerinti fejlesztési ötletet, hátha megtetszik valamelyik ...

Diszlexia megelőző diszkont tippjeim:

Ha már a "finálét futjátok"  és nagycsoportos a gyerkőc, közvetlenül iskolakezdés előtt áll, akkor bizony nem árt kicsit "katonásabbra" venni a dolgot, és kívülről fújni, hogy "bal-jobb, bal-jobb".  Sőt, nem elég ha fújja, tudnia is kell, hogy melyik a bal oldala és melyik a jobb. Csakhogy ezt nem is olyan könnyű elsőre megjegyezni, jobban rögzül ha begyakoroljuk...

"Anyavarrta" irányjelző  ( és diszlexiaűző) karkötők

Diszlexia megelőzés.- Tündértanoda

Igen, pontosan ezt láthatod fentebb a képen ... A piros színű karkötő kerül majd a bal kézre ( mert a bal az a szív oldala, a szívecskét pedig minden gyerek pirossal rajzolja az oviban ) a kék pedig a jobb kézre. (A jobb oldalt úgy tudja könnyebben megjegyezni csemeténk, ha elmondjuk neki, hogy általában jobb kézzel írnak az emberek, és jobb kézzel fogunk kezet másokkal.)

Elkészítése:

  • Szükséged lesz kb 2 cm széles piros és kék gumiszalagra,  egyenként 15-17 cm közötti hosszúságban.  ( Attól függően , hogy gyermeked karja milyen vastag. Én 16 centi hosszú szalagokból készítettem és ebben már a varrásráhagyás is benne volt. )
  • Tetszés szerint, géppel vagy akár kézzel összevarrjuk a szalagok oldalát, és máris készen vannak az iránygyakorló karkötők.

Ha már a gyermeked karján van a karkötő, érdemes élni is a helyzettel, és úgy alakítani a játékot, illetve a közös beszélgetést, hogy lehetősége legyen  begyakorolni a  balra és jobb irányokat. (Pl : bal oldalra tedd a labdát, a fiókod jobb oldalán találod a zoknikat, oviból hazafelé jövet, vagy biciklizéskor pedig: "most jobbra, (balra) kell kanyarodnunk" stb )

5 évesnél kisebb gyermekeknél:

Mielőtt elkezdjük a bal jobb irány gyakoroltatását, fontos, hogy a testséma ismerete fejlett legyen , képes legyen eligazodni a saját testén (van fejem, nyakam, vállam, törzsem, két karom, két lábam stb...minél részletesebben tudja, annál jobb )  mert ez adja az alapot a téri tájékozódás fejlődéséhez, fejlesztéséhez.

Egészen kicsiknél:

..Engedd, hogy másszon! Sokat! Rengeteget!  A mászás a keresztező mozgások révén erőteljesen fejleszti az idegrendszert, segíti a két agyfélteke összehangolt munkáját.

Kipróbálod valamelyik otthoni fejlesztési ötletet?  Várom a véleményedet!

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!