A domináns kéz használatáról…Tudja a jobb kéz mit csinál a bal?

 

helyes ceruzafogás, írástanulásNapjainkban már egyetlen pedagógus elé sem kell "repülősót" tartanunk, ha kiderül a tanítványáról, hogy az bizony balkezes. A tanító nénik többsége elfogadó, türelmes és segítőkész ezen a téren. De mi a helyzet akkor, ha a gyerek kétkezes, és nincs kialakulva még a domináns kéz használata?

 

Az, hogy egy gyerek jobb vagy balkezes-e azon múlik, hogy a két agyféltekéje közül melyik az erősebb, funkcionálisan melyik a domináns.  A bal agyfélteke a jobb testfél beidegzéséért, míg a jobb agyfélteke a testünk bal oldalának a beidegzéséért felelős. (balkezesség).  A kezesség kérdéseköre szorosan összefügg gyermekünk idegrendszerének állapotával, fejlettségi szintjével.

Ezen a téren különösen igaz, hogy nem szabad semmit erőltetnünk, érdemes megvárnunk amíg "beérnek " a képességek és magától kialakul a domináns kéz használata.  Az idegrendszer spontán érését azonban támogathatjuk, segíthetjük játékos fejlesztő gyakorlatokkal.

  • Hintázzunk! Hagyományos hintán és függőhintán egyaránt. Az egyensúlyrendszert igénybe vevő játékok egyúttal az idegrendszert is erősítik.
  • Fontos a mászás! A mászás a keresztező mozgások révén nagyon erős fejlesztő hatással bír.
  • Végezzünk okosító tornát, sok -sok keresztbelendítéssel.
  • gyakoroljuk a térirányokat, a bal-jobb irányok helyes felismerését a testen és a térben is.

Ranschburg Jenő egyik tanulmányában azt javasolja , hogy " bizonytalan laterialistás esetén a jobb oldal használatát erősítsük".

De mégis honnan lehet megtudni, hogy a gyereknek melyik a domináns keze? Figyeljük a következőket:

  • Ujj és karkeresztezéseknél melyik kéz van felül?
  • Melyik kezével fogja a gyerek a kilincset, telefont, melyikkel nyúl a villanykapcsolóhoz?
  • Ha ceruzát, (vagy bármilyen más tárgyat) nyújtunk felé, melyik kezével veszi azt át?

...bár TündérTanárnéni egyáltalán nem híve a késleltetett iskolakezdésnek -és az ezzel járó "szakállas nyolcadikos szindrómának", amikor is túlkoros  és jólmegtermett sihederek még az elemi iskola padjait koptatják- ki nem alakult dominancia esetén érdemes (és indokolt ) még egy évet várni az iskolakezdéssel. Ha kellőképpen fejlett és erős idegi apparátussal kezdi a gyermek az első osztályt akkor problémamentes lesz az iskolakezdés és örömteli a tanulás!

*      *     *     *     *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

One thought on “A domináns kéz használatáról…Tudja a jobb kéz mit csinál a bal?

  1. Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük