Farsangi versek és egyéb télűző kellékek

 

Ilyenkor "februárban , farsang felé " igyekszünk elkergetni a telet.  A gyerekek jelmezbe öltöznek, vidámság, móka és kacagás van bölcsödében, óvodában és iskolában egyaránt.

Miközben a gyerekek vidáman mókáznak, szerencsére (és szinte észrevétlenül) a képességeik is fejlődnek. Azidő alatt, amíg   kedvenc mesehősükké, vagy állatfigurává, esetleg  királylánnyá, tündérré, vitézzé vagy Zorróvá válnak ,

  • fejlődik a beleélő és beleérző képességük, erősödik az empátiájuk.
  • fejlődik a szociális készségük, hiszen a bálozás társas elfoglaltság.
  • szintén a szociális készségeket erősíti a jelmez adta szerep. A szereptanulás egyébként is fontos fejlődési momentum a gyerekek életében. Néhány kisfiú szivesen lesz tűzoltó,  orvos vagy katona így farsang idején, és  a kislányok között is mindig akad egy-egy menyasszony, vagy balerina...
  • megtanulnak ünnepelni, miközben hagyományt is ápolnak.

A farsangra való készülődés közben versekkel, rajzolt álarcokkal és szemüveggekkel is igyekszünk hangulatot teremteni, így a beszédfejlesztés és a finommotorika is szerepet kap. Ehhez szeretne most "TündérTanárnéni" is hozzájárulni néhány farsangi verssel , és letölthető anyaggal 🙂

Februárban, farsang felé
elkergetjük a telet,
bár szép volt a nagykarácsony,
fáztunk éppen eleget,
kérünk egy kis meleget!

Jelmezt öltünk, síppal-dobbal
lármázunk egy keveset,
hogy a hosszú, szürke álom
érjen véget, ha lehet,
s ne hozzon több hideget.

Így várjuk a langyos tavaszt
számláljuk a perceket,
reggel-este, napról-napra,
a kedvünk is kedvesebb,
ha az égbolt derűsebb.

/Pápai Ildikó : Tavaszköszöntő/

Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.

Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
míg az örlő pergeti.

Heje-huja vigalom!
Habos fánk a jutalom
Mákos patkó, babkávé,
ez aztán a parádé

/ Gazdag Erzsi: Itt a farsang, áll a bál /

Ha már a versekkel megteremtettétek a farsangi hangulatot, a dekorációról se feledkezzetek meg... A farsangi szinezőt innen letölthetitek! A  szinezendő sávok elég  nagyok, tágasak, így  a kisebbek is bátran nekifoghatnak, nem igényel aprólékos kézmozdulatokat az ábra,  zsírkrétával vagy vastagabb filctollal is dolgozhatnak rajta a gyerekek. ( Anya segítségével akár ki is vághatjuk  a figurákat, és  máris dekorálhatjuk vele a gyerekszobát. )

Ha pedig farsangi szemüveget szeretnétek készíteni ahhoz itt találtok előre megrajzolt, nyomtatható, kivágható sablont.:

farsangi szemüveg 

/ feliratkozás után letölthető az "Ovisuli" menüben /

...ha bírja a nyomtatótok, akár rajzlapra, (esetleg műszaki rajzlapra) is kinyomtathatjátok, így már nem kell külön átrajzolgatni. Ám ha igazán mutatós farsangi szemüveget szeretnétek készíteni akkor érdemes ezüst vagy arany színű kartonból kivágni, glitteres festékkel díszíteni, és kétoldalt szines tollpihékkel ékesíteni.  Így egészen elegáns, velencei álarc hangulata lesz .( A lányom éppen egy ilyet őrizget a szobájában 🙂 )

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük