Helyes ceruzafogás kialakítása, finommotorika fejlesztése – nem muszáj könnyekkel történnie

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az váltja ki  a legnagyobb riadalmat a szülőkben ha a gyermekük nem akar rajzolni, színezni, nem  hajlandó ceruzát fogni.  Még nagyobb szokott lenni a rémület ha azt a visszajelzést kapják a szülők az óvodától, fejlettségi szintet mérő szakemberektől hogy a gyermekük ceruzafogása nem megfelelő, fejletlen, közelében sincs a helyes ceruzafogásnak.  A későbbi írástanulást érzi veszélyeztetve ilyenkor a szülő és a pedagógus is, és rendszerint ideges kapkodás veszi kezdetét ami miatt aztán a gyerek még inkább elfordul a ceruzától, rajzolástól....

Tavasszal érkeztek meg a Miskolci FejlesztőKuckóba az "Okosjátékok" és a Szuper formaválogató gyümölcstorta azonnal a gyerekek kedvence  lett. 

Bár ez a játék elsősorban a matematikai és logikai készségek fejlesztésére lett hivatva, mi a képességfejlesztő és iskolára előkészítő foglalkozások során egy egészen új oldaláról is megismertük ezt a játékkészletet.

A  helyes ceruzafogás kialakulását  erőltetni nem lehet, nagymértékben meghatározzák  ennek a képességnek a kifejlődését a belső biológiai folyamatok,  de szelíden, játékosan megtámogathatjuk.

Arról hogy melyek ezek az érési folyamatok, mit kell róluk pontosan tudni és hogyan tudod azokat  segíteni, az Okosjáték weboldalán közzétett írásomban olvashatsz. / Kattints ide! >> /

A személyesebb tapasztalatokat , ami  már célirányosan a helyes ceruzafogás kialakulását segíti,  itt osztom meg veletek :

gyümölcsválogató

Ebben a játékban valósághű gyümölcsöket szortírozhatunk szét  forma, szín, forma és szín, mennyiségek szerint. A  tortaforma elforgatható rekeszeibe válogatjuk szét az almákat, banánokat, szőlőket, narancsokat, citrancsokat, barackokat és szilvákat, amit színes alátétsablonok  is segítenek, ezekről "olvashatják le " a gyerekek, hogy éppen milyen szempontok szerint történjen a szortírozás.

A válogatást a készlethez tartozó két, különböző erősséggel mozgatható műanyag csipesz is segíti, a sárga színűt könnyebben, a pirosat nehezebben tudják összenyomni a gyerekek, így a játék során a megfelelő erőadagolást is gyakorolhatják.  A csipeszek szárán kialakított bemélyedések finoman rávezetik a  gyermeki kezeket a helyes ceruzafogás elsajátítására. Mutató és középső ujj egymás mellett az egyik csipesz száron,  a hüvelykujj pedig velük szemben a csipesz másik szárán  helyezkedik el.

Képességfejlesztő foglalkozásokon azt tapasztaltam hogy a gyerekek a fejlettségi szintjüknek megfelelően választanak eszközt a válogatáshoz. Akinek bizonytalanabb a finommotorikája az rendszerint a sárga színű, könnyebben mozgatható csipeszt választja, még a magabiztosabbak bátran próbálkoznak a piros színű csipesz használatával is.  Azok a gyerekek akik nem szeretnek rajzolni, manuális tevékenységeket végezni -  így a finommotoros képességeik még fejletlenek - rendszerint  kézzel kezdenek el válogatni ösztönösen.

Kézzel válogatásnál  mindig biztatom őket az ujjaikkal való " csipeszfogás" alkalmazására,  olyankor azt szoktuk játszani,  hogy a mutató, középső és hüvelykujjunk együtt egy  madárkának a  csőre, aki egyesével felcsipegeti a gyümölcsöket. Ez az ujjtartás már teljesen az, amit a helyes ceruzafogáshoz is szükséges bekondicionálni, elmélyíteni.  A foglalkozásokon tapasztaltam, hogy amikor a kezdetben csipesszel szortírozó  gyerekek  kéz és ujjízületei, izmai elfáradnak, ők is ösztönösen rátérnek a kézzel történő válogatásra.

Külön érdem a játékkészlet komplexitása, a különböző képességterületekre gyakorolt fejlesztő hatása.  Amellett, hogy a fejlesztő foglalkozásokon és az iskolára előkészítések során a finommotorika és a helyes ceruzafogás kialakításában vettem fejlesztő pedagógusként  a legnagyobb hasznát, ez a játék a logika és a matematikai készségek fejlődését is erőteljesen segíti. / Megadott szempontok szerinti szétválogatás, több-kevesebb-egyenlő fogalma, számokkal megadott mennyiségek szerinti szortírozás, forma, szín, forma és szín szerinti válogatás stb / 

A játék esztétikus, igényes kialakítása mágnesként vonzza a gyerekeket, nem volt még olyan hogy valaki ne játszott volna vele szívesen. A mentális készségek fejlődésén túl a szociális készségekre is hatással van, szerepjátékra ösztönöz.

Mi a foglalkozások végén nem eltenni szoktuk a "Szuper formaválogató gyümölcstorta" (Super Sorting Pie) játékot a dobozába, hanem betesszük a gyümölcsökkel feldíszített pitét a sütőbe 🙂

*      *     *    *    *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *     *     *     *

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Bejelentkezés: 06-70-256-9595 vagy info@tundertanoda.hu

    *      *     *     *     *

TündérTanárnéni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük