Finommotorika fejlesztés finoman: borsófejtéssel, meggymagozással

Szezonja van a borsófejtésnek és a meggymagozásnak, és szezonja van a finommotorika fejlesztésének is. Ez utóbbiről kevesen tudnak, hiszen még csak most kezdődött a nyári szünet, még alig hogy elballagott az óvodából a gyerek.. Ki gondolná, hogy ilyenkor aktuális lehet bármi tanulással kapcsolatos elfoglaltság? Pedig ha ügyes első osztályost szeretnél magad mellett tudni szeptemberben, aki könnyen és kínlódások tanul meg írni, akkor nem engeded, hogy a következő sorok csak "falra hányt borsók" legyenek :

borsófejtés

A zökkenőmentes írástanulás alapja a jól fejlett finommotorika.  Fontos az írásmozgás- koordináció fejlődésének a preventív (  a gondok, problémák megelőzésére irányuló) segítése.

Az írásmozgáshoz szükséges készségek fejlődése már 3 éves kor körül elkezdődik és 6-8 éves kor körül fejeződik be. Ebből is látható, hogy a finommotorika az az iskolaérettséghez szükséges alapkészség amelynek kialakulása a leghosszabb időt öleli át.  Ráadásul nagyok az egyéni eltérések, a leggyorsabban fejlődő gyermekeké 2 év alatt kialakul, míg a lassabban fejlődő társaiknak esetleg 5 év is szükséges ehhez.  ( 3 éves kortól 8 éves korig).  Itt lényegesen meghatározóak a biológiai tényezők, a spontán érés üteme, segíteni, motiválni, támogatni lehet és kell is a folyamatot, de "megerőszakolni " nem lehet ezzel kapcsolatban egyetlen kisgyermeket sem!

A rendszeres, mindennapi játékos gyakorlással érhetjük el a legjobb eredményeket, és erre remek lehetőséget kínál a nyár, a kertben termő zöldségekkel, gyümölcsökkel való foglalatoskodás.

Engedd csak oda nyugodtan magad mellé ha borsót fejtesz. Mialatt végigtapogatja a borsóhüvelyt,  és a könnyebben felpattintható részét kitapogatva megnyitja,  hogy aztán könnyedén legördíthesse onnan a borsószemeket, nem csak a finommotorikája fejlődik, de a gyermeki lelkével is igen jót teszel.  Veled együtt csinálhatja, te mint anya, nagymama fejleszted, erősíted a tanuláshoz szükséges képességeit.  Amit az "anyai öl iskolájában " tanul meg a gyerek, az egy életre beleíródik, azt sosem felejti el.

Meggymagozás, babfejtés, ribizli szemezés, szilva és barack kimagozása, kukorica morzsolás, borsófejtés, és nem fog borsódzani a háta az írástanulás hozta kihívásoktól sem...

Nem szereti a dinnyében a magokat?  Ki ne szedd neki!  Mi lenne ha ő maga szedegetné ki valahogyan, és megszámolná, hogy mennyit talált benne?

*      *     *    *    *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *     *     *     *

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Bejelentkezés: 06-70-256-9595 vagy info@tundertanoda.hu

    *      *     *     *     *

TündérTanárnéni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük