Milyen játékok segítik a szobatisztaság kialakulását?

Milyen játékok segíthetik a szobatisztaság kialakulását? Ha most arra gondolsz, hogy a zenélő biliről és társaikről lesz szó, azokról a mini illemhelyekről amik olyan jól fel vannak szerelve mindennel ( gyöngyökkel, nyomogatós játékokkal, beépített hangszórókkal  stb)  mint egy komplett szórakoztatóközpont, akkor sajnos csalódást kell okoznom.  A szobatisztaság kialakulását ezek a játékok egyáltalán nem segítik...

szobatiszta gyerek

Mégis milyen játékok segítik akkor a szobatisztaság elérését?

Induljunk ki abból, hogy a szobatisztaság az idegrendszer szabályozása alatt áll, ahhoz hogy jól működjön és ki tudjon alakulni, kellőképpen fejlett gyermeki idegrendszerre van szükség.

Az idegrendszer érését, az idegi funkciók fejlődését a ringatózó, imbolyogtató játékok segítik a leginkább...

Hinta - Jöhet minden féle formában és fajtában : hagyományos hinta, kötélhinta, laphinta,  zsákhinta, körhinta, stb. A hinták a test számára a "legősibb" mozgást, az anyaméhben ringatózást idézik fel gyermekben. Visszaringatják őt az anyaméhben eltöltött biztonságos, védett időszakba amire szívesen emlékszik vissza a teste, a lelke és a sejtjei is. Ebben az érzelmileg fogékony állapotban még inkább érvémyesül a játék fejlesztő hatása.

Hintalovacska - A hintázó mozgás a gyermek fülében található egyensúlyszervet ingerli ( vesztibuláris érzékelő apparátus), ezáltal közvetve erőteljes fejlesztő hatást gyakorol az idegrendszer éréséhez, erősödéséhez.

Várj még egy kicsit a bilivel, előtte legyen inkább  a Bilibo.  Ez a játék is az egyensúlyszerven keresztül veszi célba az idegrendszer fejlődését és ezáltal a szobatisztaság kialakulását. Működése hasonlatos az Ayres tölcsérhez, aminek a beszerzése nehezebb és költségesebb is.  Ez utóbbival fejlesztő foglalkozásokon mindig találkozhat a gyermeked, és jó hír hogy most már egyre több óvoda is rendelkezik vele.

Bölcső - Óh nem, nem arra biztatlak hogy a megkésett szobatisztasággal küszködő 3-5 éves gyerekedet rakd vissza a bölcsőbe... Sokkal inkább arra, hogy kezdetektől használd, mivel nagyon sokat tud tenni azért hogy kialakuljon egy jól fejlett, harmonikus idegrendszer a csemetédnél, amivel sima út vezet spontán, könnyen kialakuló szobatisztasághoz. Nagynéniként két szép példát is volt szerencsém látni ezzel kapcsolatban. Unokahugomnál és unokaöcsémnél is egyaránt hamar és teljes könnyedséggel alakult ki a szobatisztaság és mindketten bölcsős babák voltak.

Ölbéli ringatás -  A legegyszerűbb , leggazdaságosabb és gyermeked számára a legkedvesebb megoldás. Használd bátran és jó gyakran amíg csak bírod szusszal....

*      *     *    *    *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *     *     *     *

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Bejelentkezés: 06-70-256-9595 vagy info@tundertanoda.hu

    *      *     *     *     *

TündérTanárnéni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük