Golyófürdőt a gyereknek!

... na persze, nem tisztálkodás helyett, hanem képességfejlesztés gyanánt. Azért ,hogy ficánkolhasson, lubickolhasson a vidámságban, és közben még a készségei, képességei is fejlődjenek!

 Képességfejlesztő játszóházakban, vagy nagy áruházak gyermekmegőrző szobáiban már biztosan mindenki látott ilyet, de akár otthon is megvalósítható egy felfújható kisebb gyermekmedence ,vagy egy sátor segítségével. De lássuk, mire is jó a golyófürdő!?

A golyófürdő, mint fejlesztő játék:

  • A mozgásfejlesztésnek egy sajátos formáját adja, a gyerekek imádnak belefeküdni, mászkálni, ficánkolni benne.
  • A golyófürdőben,( a ladbák között  való  imbolygó mozgás közben) fejlődik az egyensúlyérzék, ezáltal erősödik az idegrendszer is.
  • Ahogy a sok-sok labda hozzáér a gyerek hátához, karjához, lábához, stb, észleli, érzékeli saját testét és annak határait. Fejlődik a  a testtudat és a téri tájékozódás képessége.
  • Miközben a gyerek kézbe veszi, megtapogatja , dobja a labdákat fejlődik a taktilis (tapintásos) érzékelési képessége, valamint  a finommotorika, és a szem-kéz összehangolt munkája.
  • A sok-sok szines labdával való játék közben fejlődik a szín és formafelismerés. ( Sokféle színű labda, és mind-mind kerek, gömbölyű...)
  •  Amikor a gyerek már  elfáradt a mozgásban és  csak ücsörög a  labdák között, játszhatjuk azt, hogy szétválogatjuk a labdákat szín szerint.  "Adjál nekem piros labdákat!" .. " Keressél még ! " Hol találsz még piros labdákat?"  Ha így teszünk a szín és formafelismerésen túl fejlesztjük a gyerek kategorizáló, osztályozó képességeit is, valamint a figyelmét.
  • Ha a labdákat megpróbálja a gyerek belecélozni egy kosárba, vagy bármilyen játéktároló alkalmatosságba , akkor máris fejlesztjük a szem-kéz koordinációját   a kézügyességét és a taktilis érzékelését.

A golyófürdő nagyszerű játék , igazi szenzoros örömforrás a gyerekeknek!  Három éves korig különösen ajánlott, hiszen ezidőtájt a  gyerekek az érzékszervi- mozgásos tanulás időszakát élik, és a labdafürdő egyszerre adja meg a mozgás és az érzékelés lehetőségét...Segít, hogy gyermekünk képességeit "tisztán" és frissen tarthassuk.

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük