Képességfejlesztés otthon, apával

képességfejlesztés apávalAz anyával való otthoni tanulást, és az "anyai öl iskolájának" fontosságát már sokszor hangoztattam.  Azt hiszem illik beszélnem arról is, hogy az apával való közös elfoglaltság és játék milyen remek fejlesztési lehetőségeket rejt magában. / ...annál is inkább, mert - a legnagyobb örömömre - a TündérTanodába is egyre több apuka jön "beiratni" az ő  kis szeme fényét./ Ezért ma "apai szemmel" - és lazább stílusban - nézzük át az otthoni játékos képességfejlesztés lehetőségeit.  Kedves Apuka! ...ha jól bírod a megpróbáltatásokat és bevállalod az apás szülést, ( na és persze , ha nem dobod el ott helyben magad a "gyönyörtől"), akkor már az első percektől kezdve fejlesztheted gyermeked képességeit.

 Ugyanis leginkább te lehetsz az, aki elsőként dajkálja, és már kezdetét is vette a szociális tanulás. Intenzív szemkontaktus mellett hangszíned hirtelen megemelkedik, szemed fátyolos lesz, és ha ezidáig még nem remegtek a lábaid, ekkora már garantáltan fognak. / Az én lányomat hamarabb ringatta a karjaiban az apja, mint jómagam....amíg rajtam a doktor szabás-varrást gyakorolt, addig apa elkérte a szűlésznőtől az "ő kis hercegnőjét" ./

Otthon, a csecsemőgondozás emberpróbáló perceiben, amikor már nem bírod tovább cérnával, és rászánod magad, hogy felvedd a kiságyból és ringasd egy kicsit  az üvöltöző kis haramiát, nos akkor máris vesztibuláris stimulációt végzel. Magyarul: fejleszted az egyensúlyrendszerét a ringatással és ezzel együtt az idegrendszerét is erősíted. Az pedig köztudott, hogy fejlett idegrendszer nélkül nincs a későbbiekben sem eredményes tanulás. Sőt!...semmilyen tanulás nincs! Mivel férfiből vagy, praktikus megoldást keresel a problémára, és hamarosan beszerzel vagy talán te magad készítesz neki egy bölcsőt.

Pár év múlva talán azt fogod hinni majd,  hogy becsavarodtál amikor naponta viszontlátod  magad fiad gesztusaiban és egyéb megnyilvánulásaiban. De ne parázz, jó úton haladtok, ugyanis kezdetét vette nála a szociális tanulásnak egy igen fontos szakasza, az utánzás, modellkövetés. Emelt fővel járhatsz, mert te lettél neki a minta , ( és nem a nagypapa, vagy a szomszéd, netán a postás). Téged épít be az éppen alakulóban kis személyiségébe. Olyannyira, hogy jobb lesz beletörődnöd, a feleségednél jóideig esélyed sincs, hiszen úgyis "ő fogja majd anyát feleségül venni". 🙂

Ha lányod van, kénytelen leszel tűrni a "csábítást" és jó pofát vágni a gyurmapogácsához, no meg a homoktortához, és ajánlatos lesz jóízűen megenned a papírgaluskát. Továbbá szeretné, ha megdícsérnéd őt az új ruhácskájában, ha észrevennéd a lábán az anyja tűsarkú cipőjét, és a száján az elcsent rúzsok üdepiros foltját. Elvégre miattad strapálja magát, ő most "apa kis hercegnője", ne okozz neki csalódást!

Díjazd a törekvéseit, ha jót akarsz magadnak és egy rendes jóravaló vejet majdanán, nem pedig egy végletekig link, léhűtő figurát. 🙂 A tét nagy, te vagy  neki a Férfi ideál, a mintakép, ahogy te bánsz vele most, olyan attitűddel rendelkező pasast fog majd választani magának majd évtizedekkel később! A gyerekek 3 és 5 éves kor között a Freud féle pszichoszexuális fejlődés fallikus szakaszában járnak, és ez bizony eltart az ötödik életév végéig...néha még tovább...

Amint eléri gyermeked az óvodáskort, kinyílik nektek a világ! Mozgás, kaland, vidámság, kacagás! Eljött a te időd...Játszva fejlesztheted  a  képességeit a különböző labdajátékokkal. Ezzel erősíted a szem-kéz koordinációját, a szem-láb összehangolt munkáját, valamint a finommotorikát. Szoros kapcsolat van a gyermek mozgásfejlesztése, és a tanulási képességeinek a kibontakozása között.

"Röpül, de nem ágról ágra / Csupán kézről kézre száll

Szárnya nincsen , mégis szálldos / Labda ez és nem madár"

 

..No , ne ijedj meg , az időigényesebb, pöszmötölősebb feladatok, mint a rajzolás és a mondókázás úgyis anyára maradnak ( hacsak nem rendelkezel művészi ambíciókkal és te magad faragsz rímeket, vagy pingálsz képeket a gyerekednek ). Ám a szójátékokba, gondolkodást igénylő logikai feladatokba, izgalmas társas játékokba, találós kérdésekbe te is beszállhatsz.

Viszont a bicikli, roller, szánkó és egyébb mozgásos csodák mind-mind rád várnak! Ezek a játékok azon túl, hogy a mozgásfejlesztést segítik, edzik az egyensúlyrendszert is és erősítik az idegrendszert. Na jó, lehet, hogy a tiédet átmenetileg gyengíteni fogja, legalábbis addig mindenképpen amíg meg nem tanul biciklizni rendesen kétkeréken.

...de kipihenhetitek fáradalmaitokat az építős , összerakós játékok mellett, (építőkocka, legó, homokvár), amik fejlesztik a gyerek konstruktív gondolkodását, szín és formafelismerését, finommotorikáját, emellett megtanítják neki a "rész -egész viszonyát. A homokvár építés mindemellett még a gyerek taktilis (tapintásos) érzékelését is fejleszti, nem érdemes kihagyni az apával való közös képességfejlesztő játékok sorából. /Ha szerencséd van ,valami ehhez hasonló kép fogd majd a parton, így a te "formafelismerő képességeid" sem fognak lankadni...és akkor még  a taktilis képességeid fejlődési  lehetőségeiről nem is beszéltem 🙂 /

Kedves Apuka! Ha apaként úgy döntesz, hogy jelen kívánsz lenni gyermeked képességfejlesztésében, garantálom neked, hogy legkésőbb az iskolai ballagásán büszkén feszítve elmondhatod majd " ez jó mulatság, férfimunka volt".

Üdvözlettel: TündérTanárnéni

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük