Az iskolaérettség(i) (ki)tételei nagycsoportosoknak…

5:27 du. iskolaérettség

iskolaérettség

…na ne ijedj meg, nem állt feje tetejére a világ!  Egyetlen óvodásnak sem kell (iskola)érettségi vizsgát tenni az első osztály megkezdése előtt, csupáncsak TündérTanárnéni szedte tételekbe Neked azokat a legfontosabb készségeket és alapismereteket amelyekre mindenképpen szüksége lesz gyermekednek az iskolakezdéshez….és tette  mindezt némi irónikus, humoros felhanggal fűszerezve, hogy mindenképpen megragadjanak benned az iskolaérettségre vonatkozó legfontosabb (ki)tételek.

Az iskolaérettség  (ki)tételei:

 • Az iskolaérett gyerek legalább 120 cm magas, és minimum 20 kgIgaz, hogy ma már nem kizáró ok ha ennél kisebb és könnyebb a gyerek, mégis ilyen esetekben valószínűleg fáradékonyabb és gyengébb  is, mint a társai.  Arról nem is beszélve, hogy ezesetben könnyen megeshet, hogy a könyvekkel jól megpakolt iskolatáska, ( no meg a gravitáció) hatására gyermekünk dob egy hátast a “gyönyörtől” már az első iskolai napon.
 • Az iskolaérett gyereknél elindult a fogváltás.  Ez a csontosodás megindulását jelzi, de azért ne tartsd hetekig szárazkenyéren, hogy meggyorsítsd ezt a fejlődési folyamatot.
 • Az iskolaérett gyerek tud cipőt kötni. Igaz, hogy cipőkötésből nem lesz sem felelés, sem nagydolgozat (de még gyakjegy sem), mégis a tanító nénik következtetni fognak belőle a csemetéd kézügyességére és téri tájékozódási képességeire. (Pedagógustanonc koromban egy igazgatóhelyettes tanító néni  kerekperec kijelentette, hogy ők bizony azt várják el az óvodától, hogy tanítsák meg a gyerekeket cipőt kötni és önállóan öltözködni…)
 • Az iskolaérett gyerek mozgása harmonikus és összerendezett.  Bármennyire is hihetetlen, szoros összefüggés van  a gyerek mozgáskészsége és a tanulási képesssége között. Ha dől mindenfelé, mint egy rongybaba, ha esetlenül mozog, és sosem mászott, akkor bizony leginkább csak totótippekre számíthatunk az ellenőrzőjében. 🙁
 • Az iskolaérett gyereknek fejlett az egyensúlyérzéke. A fejlett egyensúlyrendszer kellőképpen fejlett idegrendszerre utal, ami a tanulás alapját képezi. Ha viszont a gyermekünk leginkább csak kóvályog minden irányba, mint ősszel a piaci légy, akkor sajnos előfordulhatnak  nála később figyelem és magatartási zavarok is.
 • Az iskolaérett gyermeknél fejlett a vállöv, a könyökizület és a csuklóizület finommozgása. Bár szkanderezni és bunyózni biztosan nem kell majd az első osztályban , a szépírásnál nagy hasznát veszi majd ezeknek az adottságoknak.
 • Az iskolaérett gyerek tudja “hol áll a feje” és képes pontosan, részletekbe menően megnevezni a testrészeit. A téri tájékozódás alapját képezi mindez, hiszen a legbiztosabb viszonyítási pont éppen a saját testünk. Azok a gyermekek, akiknek gyenge a téri tájékozódási képességük, jobban ki vannak téve a diszlexia veszélyének.
 • Az iskolaérett gyerek jól el tudja különíteni a jobb és bal irányokat. Bár a kötelező katonaság már megszűnt, és menetelve felvonulni sem kell már régóta,mégis  a térben és a papíron való helyes tájékozódáshoz az irányok pontos ismerete elengedhetetlenül szükséges.
 • Az iskolaérett gyereknél kialakult a domináns kéz használata. …sebaj, ha az éppen a bal, de a “kétbalkézzel” zsonglőrködés sajnos nehezíti a tanulást és diszfunkciókhoz vezethet.
 • Az iskolaérett gyermeknek koordinált a szemmozgása és megfelelő a szem-kéz összehangolt munkája.  Régen baj van, ha édesen bandzsít, vagy feltűnően kacsingat a tanító nénire….És sajnos a sok tévézés, számítógépezés sem használ.
 • Az iskolaérett gyerek megkülönbözteti az alakot a háttértől.“Látja a fától az erdőt” , képen helyesen felismeri, hogy mi van hátrébb és előrébb. Egymásra rajzolt tárgyakat pedig elkülöníteni képes.
 • Az iskolaérett gyerek felismeri az azonosságokat és különbségeket. Próbálj csak meg egy miliméterrel is kisebb szelet csokit adni neki, mint a testvérének! Azonnal észreveszi a legapróbb különbséget is és lesz  majd Neked nemulass…
 • Az iskolaérett gyerek tudja milyen nap van, ismeri a napszakokat, hónapokat és évszakokat. Az hagyján, hogy te magad azt sem tudod néha, hogy milyen nap van, és kedden is “csütörtököt” mondasz, de egy elsős gyermeknél az effajta szórakozottságot nemigen tolerálják…
 • Az iskolaérett gyerek tűri a kudarcot, játszik a közösségben,  tud szabályok szerint viselkedni és bizalommal fordul a felnőttek felé.  ….mert ő egy okos, ügyes , tudásszomjas gyerek, aki alig várja, hogy felfedezze Betűország titkait 🙂

 

   *      *      *     *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!


3 hozzászólás

 1. Ne tartsd vissza ha nem muszáj! | TündérTanoda Says:

  […] működjenek. (tiszta beszéd,  jó látási és hallási észlelés, érzékelés) . Részletesen itt olvashatsz erről, vagy letöltheted […]

 2. Lajos Jánosné Says:

  Kedves Edina!
  Én is kértem a “Mitől lesz egy gyermek iskolaérett?” ajándék könyvet, de nem kaptam meg . Nagyon szeretném megkapni Köszönöm.

 3. TündérTanárnéni Says:

  Hűha! Pedig automatikusan küldi a rendszer feliratkozás után mindenkinek az online olvasnivalót…Elküldöm az email címedre újra, jó? Üdv:TündérTanárnéni

Szólj hozzá!

A te hozzászólásod:

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Figyelem!:Türelmedet kérjük! A hozzászólások elsőként moderációs sorba kerülnek,így időbe telik amíg megjelennek az oldalunkon./Köszönjük a hozzászólásodat!/ .