Iskolaérettség “Mekk mester módszerrel”?

Szorít az idő...nyakunkon az iskolaválasztás kérdése, közeleg az általános iskolai beiratások ideje. Egymást érik a sulikóstoló és iskolanyitogató rendezvények. Szülő gyomra összeszorul  és vívódik, tépelődik belül csöndesen: vajon kellőképpen felkészült-e, eléggé iskolaérett-e az ő gyermeke?"Azt mondják  Lacika az ovis csoportból már oda -vissza folyékonyan olvas, Adélka álmában is elszámol százig, a Dorkának meg meg sem "kottyan" az  "Anyám tyúkja",  már régóta kívülről fújja...

"Ehhez képest mit tud az én gyerekem?" -esik kétségbe a szülő, és elkezd kapkodni fűhöz- fához,szalad jobbra-balra,   hogy legalább csak néhány betűt, egy-két összeadást, százig számolást, és egypár nívósabb gyermekverset tudjon már az ő csemetéje is. Ki tudja, lehet hogy éppen  ilyesmit kérdeznek majd  tőle  beiratkozáskor az elbeszélgetésen...Nos, én mindezektől óvá intelek! Az iskolaérettséget nem ezek a dolgok határozzák meg! Ha az alapkészségek begyakorlása helyett rögtön a konkrét ismeretekre összpontosítunk akkor bizony mi magunk is a "Mekk mester módszert " használjuk. Hogy miért?:

Mekk mesterünk az egyik epizódban, amelynek  már a címe is beszédes, "Épületes eset", házat készül építeni a malacoknak, ám mit sem törődve az alapozással rögtön a tetőnél kezdi a munkát, és fentről lefelé igyekszik rakni a téglákat. Az eredmény katasztrofális, már mindenki erejét felülmúlva igyekszik tartani az építményt, ami végül  mégis összedől. A tanulságot már az óvodás gyerek is képes leszűrni mindebből: erős alapok nélkül semmit sem építhetünk!

Az iskolaérettséget meghatározó alapkészségek az 5 és 7 éves kor között fejlődnek a legintenzívebben, így a fejlesztéseknek  is ebben az időszakban kellene megtörténnie.

Az iskolaérettséget meghatározó alapkészségek közül néhány:

  • feladattudat és feladattartás, valamint önálló helyzetmegoldásokra való képesség
  • összerendezett, koordinált mozgás (különösen fontos a szem-kéz összehangolt munkája)
  • képi (vizuális) információk pontos észlelése
  • hallott információk pontos észlelése
  • látott és hallott információk összekapcsolásának képessége
  • téri irányok helyes észlelése, bal -jobb irányok pontos elkülönítése
  • stb, stb stb, amit innen letölthetsz 🙂 ,hogy még véletlenül se járj így:

Mekk Elek az ezermester  -  Épületes eset :

 

 *       *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük