Anyák napi versek és egyéb meglepetések…

 

Idén tavasszal egymásba érnek az ünnnepek. A húsvét belefut a ballagásba és mindez beletorkollik a május elsejébe ami éppen egybeesik a tavasz legszebb ünnepével. Egy meghitt, bensőséges ünnepnappal ami a gyermeket nevelő családok számára kiváltképpen kedves...Egy olyan nappal amikor a gyermeki szív adta ajándékok mindennél többet jelentenek, és az anyai szemek könnyesek.

Igen, az Anyák Napja! Egy nap amit mi anyák megélhettünk "színéről és fonákjáról '" egyaránt. Kislányként még nem értettük , hogy az óvodai vagy az iskolai ünnepség végén miért fakadnak könnyekre az édesanyák, de arra emlékszünk, hogy  a mi kis torkunkat is  ösztönösen szorongatta a sírás. És most anyaként milyen természetes, hogy azon nyomban legördül az arcunkon az első könnycsepp mihelyt  belekezd az első versszakba az a valaki akit a szívünk alatt hordtunk.

Feltódulnak az emlékek- a saját gyermekkorunkból is - szépek és fájóak, és tudatosul bennünk hirtelen az anyai szerep csodája és felelőssége. ..mert sok múlik rajtunk anyákon. Kezdetben a gyermek fizikai léte, később már inkább az érzelmi, szellemi fejlődése.  Mi, anyák ismerjük a gyermekünket a legjobban, mi tudjuk ösztönösen, hogy mi a legjobb neki. Az "anyai öl iskolája", a szeretetteljes törődés, és értő odafigyelés csodákra képes. Nincs ez másképp a gyermekfejlesztésben és az iskolára való előkészítésben sem.

Édesanyaként fogadd hát örömmel a titokban tanult kedves szavakat, és verseket, a gyermeki kéz alkotta aprócska rajzokat.  Már maga az ajándék készítése is építőleg hatott rá! Ha verset tanult, hogy azzal köszönthessen Téged, akkor a beszédkészsége és a memóriája erősödött...Ha  rajzolt Neked valamit akkor a kézügyessége alakult...És bármi is legyen a gyermeki szív adta ajándék, érzelmileg mindenképpen fejlődött, és több lett! -Általad!

Anyák napi versekből szerencsére bőséges a választék -TündérTanárnéni is összeállított egy verscsokrot, amit az ovisuliban át is vehetsz - kedvcsinálónak  átadok egy verset közülük, egy olyat, amelyik az Anyák Napjához és a tanuláshoz egyaránt illik :

Jankovich Ferenc - Anyák napján

Egy fényes kismadár
torkát megnyitotta.
Halljátok, így dalol
a kismadár torka:

Nap támadt az égen
Kékellő magasban,
fény suhog az ágon,
tavasz van, tavasz van.

Kicsiny bimbóikat
pólyálgatják a fák,
ringatják, dajkálják,
mint jó édesanyák.

Ti is, mint tavasszal
bimbóikat a fák,
úgy ringattok minket
kedves édesanyák.

A mi életünket
munkálja szívetek,
mint égen a Nap
a szép kikelet.

Köszöntjük a tavaszt,
mit tőletek kaptunk,
ne haragudjatok,
hogyha rosszalkodtunk.

Kedves Édesanyánk,
ígérjük, hogy nyárra
tiszta ötöst hozunk
a bizonyítványba

Tanulunk, mert tudjuk:
Ki mint vet, úgy arat-
munkálja a tavasz
A jövendő nyarat.

Egy csokor színes szó,
mint egy csokor virág:
fogadjátok tőlünk,
kedves édesanyák!

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

2 thoughts on “Anyák napi versek és egyéb meglepetések…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük