Amit a tanulásról tudni érdemes…

tanulásHa egy iskolás gyerektől megkérdezzük, hogy elsőre mi jut  eszébe a tanulásról, akkor rögtön arra a kötelezően végzendő, időigényes, egyhelybenülős, nemszeretem tevékenységre gondol, ami (szerinte) leginkább csak arra jó, hogy bőrkeményedés nőjjön a fenekére. A tanulást automatikusan egy kényszerű és mozdulatlanságra kényszerítő dologgal azonosítja, ami helyett minden mást szívesebben csinálna  -futkosna, játszana, számítógépezne stb- csakhogy  tanulni ne kelljen. Csoda hát ha a gyerek nem szeret tanulni??? ....és szegény gyerek még az érettségijén is azt gondolja majd, hogy ő mennyire gyűlöli a tanulást, és sejteni sem fogja, hogy ez valójában egészen másképp van. Amit ő nem kedvel az a tanulásnak csupán egyetlen fajtája, (a verbális tanulás) és emellett még van néhány amit már egészen kicsi kora óta nagyon is szívesen végez. "A tanulás új tapasztalatok következtében megjelenő viselkedésváltozás"....és több fajtája is van:

A tanulás fajtái

Mozgás(os) tanulás: Ahogy arról már a neve is árulkodik, a mozgásos tanulás során valamilyen cselekvést, mozdulatot, cselekvéssorozatot vagy egy eszköz használatát igyekszünk elsajátítani. Mozgásos tanulásról beszélhetünk például  akkor amikor táncolni tanulunk, vagy amikor egy kisbaba járni tanul. Ugye láttatok már kisgyereket járni tanulni? Irigylésre méltó az a lelkesedés és kitartás ahogyan újra és újrakezd minden mozdulatot egészen addig, míg el nem indul. Senki nem mondaná rá, hogy nem szeret tanulni....Ösztönösen bennünk van a tanulásvágy és a képesség hozzá!

Emlékszel még amikor biciklizni, varrni, úszni, focizni,korcsolyázni vagy rajzolni tanultál? Ezek mind-mind a mozgásos tanulás egy-egy formái. De ide tartozik ám az írástanulás is!

Érzéki tanulás: neeem , ez nem egészen az amire elsőre gondolnál. 🙂  Az ingerek érzékszervi felfogása (látás, hallás, ízlelés, szaglás)  nyomán történő tanulást soroljuk ide. Ezt alkalmazod amikor képi anyagokat kell elsajátítani, színeket, formákat, dallamot, vagy éppen a szomszédod arcát kell felismerned. (Szoktuk is mondani emberekre, hogy "látásból ismerem" ). Ha esetleg szakács vagy, netán illatszerész,  borszakértő vagy zeneszerző akkor valószínűleg jeleskedsz a tanulásnak ebben a  formájában.

Több blogbejegyzésemben is említettem már hogy a gyerekek 3 éves korukig a szenzomotoros intelligencia szakaszát élik. Ez annyit jelent ,hogy a motoros és az érzék(szervi)i tanulás egyszerre van jelen, szorosan összekapcsolódik, és ez dominál náluk.

szociális tanulás: Ezen a téren nagyon korán, szinte már a születésünk után elkezdünk tanulni. Az anya jelenléte, szeretetteljes gondoskodása az érzelmi biztonságot, a szociális készségek kialakulásának lehetőségét jelentik. Az első „szociális mosoly”kb egy hónapos korban jelenik meg a baba arcán, mint feltételes reflex, amit az anya jelenléte vált ki. A gyermeken megfigyelhető „megélénkülési reakció” az anya felé, a szociális érzelmek első jele. Később ez a kör kibővül. A baba ahogyan növekszik , úgy kerül egyre több személlyel kapcsolatba, megtanulja az együttélés és a közösség szabályait, megtanul beilleszkedni oda.

Verbális tanulás: ..na igen...ez  a "főmumus" a gyerekek szemében és egyben a legfejlettebb és speciálisan az emberre jellemző tanulási forma. Magas szinten egyesíti az érzéki és a mozgásos tanulás elemeit. ( Ennél a tanulási formánál a mozgásos elemet a beszédmozgás jelenti, az érzékletes tartalmat pedig a leírt szöveg látványa, vagy a hallott beszéd .)

Ugye már érted, miért olyan nagyon fontos, hogy az iskolát kezdő gyermeknek  igazán gazdag szókincse,  jól feljett beszédkészsége, és tiszta érthető beszéde  legyen?  A későbbi tanulását és az ahhoz való kedvét segíted azzal, ha anyaként idejében odafigyelsz erre !  ...A beszéd már egészen kicsi kortól könnyen és játékosan fejleszthető az "anyai öl iskolájában"...  Ne hagyd ki Te se!  Tanulási zavarokat előzhetsz meg vele...Sőt!, Akár még annak is elejét veheted, hogy  utálattal gondoljon a (verbális) tanulásra...

*       *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük