Gyermekfejlesztés már kismamaként is…

 

kismamaSokan vannak úgy, hogy ha meghallják azt a szót, hogy gyermekfejlesztés (vagy fejlesztő pedagógia), akkor rögtön valami nagyon bonyolult és nyakatekert dologra gondolnak, amihez biztosan legalább  diploma kell, de tán még doktorátus is.  Ez szerencsére messze nem így van, addig legalábbis biztosan nem amíg a lehetséges bajok megelőzéséről van szó nem pedig  a már  kialakult problémák orvoslásáról. / ...meglévő bajok esetén sokkal inkább beszélhetünk gyógypedagógiáról és korrepetálásról, mintsem a klasszikus értelemben vett gyermekfejlesztésről./

 

A gyermekfejlesztés lényege azoknak a külső és belső feltételeknek a megteremtése , amelyben a gyermek pszichés funkciói a spontán érés mellett  a lehető legjobban kibontakozhatnak. / Például ha az éppen járni tanuló gyermek számára teret  -vagy ha szükséges akkor támaszt - biztosítunk a mozgás szabad gyakorlásához, a mászáshoz, és a felkapaszkodáshoz akkor máris gyermekfejlesztést végzünk./

Ezt a fejlődést segítő, támogató környezetet   már a kezdetektől fogva, akár kismamaként is meg tudjuk teremteni gyermekünk számára!  Hogy hogyan? ...nos, ne gondolj semmi bonyolult dologra 🙂

Egyszerűen csak a szeretetteljes és ösztönös anyai odafigyelésedre van szükség... A kismama és a magzata között az első pillanatól kezdve kapcsolat van. Nemcsak fizikai, biológia, de lelki is. Belső világod minden rezdülése érinte a babád testét és lelkét is. Amit gyermeked az anyaméhben átél az tulajdonképpen egy tanulási folyamat, és egyúttal egy megelőzési lehetősége is a lelki, szellemi és fizikai zavaroknak. Az ideális külső és belső feltételek megteremtésével már kismamaként is fejlesztheted a gyermekedet.

Érintsd meg
!

...érintsd meg és nyúlj felé még akkor is, ha tudod, hogy ez még nem az az igazi bőrkontaktus amire majd a megszületése után lesz  lehetőségetek . Hidd el meg fogja érezni, és belesimul majd a tenyeredbe, odabújik a kezedhez. Az ujjbegyeiddel finoman és ritmusosan a hasadon dobolva ütögetősdit is játszhatsz vele, figyelni fogja, és egy idő után válaszolni is fog rá egy-egy rúgással vagy mozdulattal.  Fejlesztő pedagógiai nyelven szólva taktilis stimulációt végzel ilyenkor, ami serkenti a babád agyfejlődését, fejleszti az intelligenciáját, boldogsághormon kioldó hatása van és megerősíti a kötődést kettőtök között.

Hintáztasd!

...persze ezt kismamaként csak úgy tudod megvalósítani, ha te magad is hintázol. Ha a 20. terhességi héttől kezdve rendszeresen a hintaszékben ringatóztok egy kicsit, akkor a babád egyensúlyi (vesztibuláris) rendszerét fejleszted  ami  hatékonyan segíti az idegrendszer fejlődését is. Mindezeken túl fejleszti a magzat motorikus készségeit, a kognitív készségeket, és jó hatással  van az érzelmi fejlődésére .

Énekelj, zenélj neki és beszélj hozzá!

 Beszélj hozzá gyakran, gondolatban és hangosan is. A magzatok nagyon intelligensek, megérzik és megértik azt amit mondani szeretnél nekik. Ez erősíti a szeretetet és a kötődést köztetek, emellett pedig segíti babád agynövekedését, intelligenciájának növekedését, valamit a szociális és fizikai fejlődését is.

Igazából semmilyen lélektani, vagy pedagógiai képzettségem nem volt még akkor amikor a lányommal voltam kismama. Terhességem 6. hetében , egy kisebb  bevérzést követően "dr DNS" szigorú ágynyugalmat rendelt el . Az ágynyugalmat még csakcsak be tudtam tartani, de belül egyáltalán nem voltam nyugodt, rettegtem, hogy a lányom esetleg úgy dönt, hogy " odahagyom őslakom s anyámat".

Mindenképpen szerettem volna valahogyan maradásra bírni és megértetni vele, hogy mennyire sajnálnám ha esetleg úgy döntene, hogy mégsem akar megszületni hozzám. Éppen március eleje volt, és elmagyaráztam neki, hogy majd csak akkor kell megszületnie amikor majd az összes levél lehull a fákról....igaz, hogy most sincs levél a fákon, de várja ki amíg azok elkezdenek rügyezni, kilombosodni, elsárgulni és lehullani...majd akkor , októberben kell megszületnie. Aztán elővettem a Petőfi összest és abból énekeltem neki a "Távolból" ( Kis lak áll a nagy Duna mentében..) verset, és hullottak a könnyeim, mert annyira bizonytalan volt, hogy vajon maradásra tudom-e bírni Noémit. 

De tetszhetett neki ez az egész - pedig sosem tudtam énekelni -mert végül úgy döntött, hogy velem marad.  Mélyen süppedő, vastag avarszőnyegen kellett lépkedni aznap amikor a kórházból hazahozhattuk.  És  mostanság, 13 éves csitriként  megesik vele, hogy még az ágyba is magával cipeli a Petőfi kötetet. 🙂

* * * * *

Szeretnéd Te is a kezdetektől fogva játékosan fejleszteni a gyermekedet? Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük