Mozgásfejlődés,mozgással a fejlődésért…

A gyermek három éves koráig leginkább a mozgás segítségével szerez ismereteket a világról és az őt körülvevő környezetről.  Az érzékszervi-mozgásos tanulás időszaka ez  (szenzomotoros intelligencia), a cselekvésbe ágyazott gondolkodás ideje.

A gyermek legfőbb tevékenysége a játék, és az érzékszervi -mozgásos tanulás is ezen keresztül nyilvánul meg. Biztosan te is megfigyelted már , hogy amikor egy csöppség érdeklődését felkelti valami a környezetében, akkor nyúl érte, ha pedig nincs elérhető közelségben, és már tud mászni, vagy járni, igyekszik megközelíteni és kézbe venni a kiszemelt tárgyat. Mozgás és ismeretszerzés (gondolkodás) egyszerre van jelen, segítik egymást.

Szoros kapcsolat van az idegrendszer érése és a mozgás összerendezettsége, valamit az egyes mozgásformák megjelenése között, már a magzati léttől kezdődően. Nem véletlen, hogy 3 éves korig a gyermeki intelligencia legbiztosabb mérőeszköze éppen a gyermek mozgásfejlődésében rejlik.

Különösen nagy jelentőséggel bír a mászás, ami a keresztező mozgások révén összehangolja a jobb és bal agyfélteke harmonikus működését, fejleszti az idegrendszert, ezzel is megalapozva és segítve a későbbi tanulási képességeket.

A 3-4 év alatti gyermek szinte egyfolytában mozog, megállás nélkül, fáradhatatlanul. Ez a nagyfokú mozgásos aktivitás ( ami 5-6 éves korban már felvetheti a hiperaktivitás esetleges meglétét)  3-4 éves kor alatt még teljesen természetes, és az egészséges fejlődést igazolja.

A gyerek a a sokféle és gyakori mozgással tulajdonképpen ösztönösen fejleszti saját magát, felkészíti agyacskáját a későbbi tanulásra. Segítsük őt ebben! :

  • Adjunk mindig elengendő lehetőséget és biztonságos teret neki a mozgáshoz!
  • Hintáztassuk, ringassuk sokat! A hintázó mozgás fejleszti a gyermek egyensúlyrendszerét, ezáltal erősíti az idegrendszert is... és , mint tudjuk, az agy az idegrendszer igen fontos része, és sokat kell majd dolgoznia a későbbi tanulás során.  Érdemes erős alapokat építeni mindehhez!

Hintáztassuk sokat, amennyit  csak lehet! :

  • ...hagyományos hintában a parkban,
  • ...."csepphintában" a szobában,
  • ...körhintában a játszótéren.
  • ...anya ölében,
  • ...és "hóc, hóc katonázva" apa térdén is

Sőt! Hintáztassuk már pocaklakóként is! Várandósan pihenjünk meg sokat a hintaszékben...ha pedig már megszületett kenguruban, babahordozóban folytathatjuk ugyanezt a fejlesztést.

A gyerekek ösztönösen tudják , hogy mi a jó nekik és imádják a hintát!...még bizonyítékom is van rá :)...mégpedig egy egyéves , magyar picilány, csillingelő gyermekkacajjal az arcán, egyenesen Angliából...Nézd csak! :

/...a videón Drótos Zoé hintázik,  a felvételt a kislány miskolci születésű apukája küldte el  nekem...Köszönet érte ezúton is ! /

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük