Fejlesztő játék: játék, amivel játszva is tanul a gyerek

...Ilyenkor december végén játékok tömkelegétől roskadoznak az áruházak polcai, és vaskos játék katalógusok töltik ki a levélszekrényeket. Izgatott várakozással lapoztam bele jómagam is ebbe a nyomtatott "meseországba" , és picit csalódottan tettem le a kezemből...a több száz játék között szinte alig volt fejlesztőjáték.

Két vastag játék katalógust átlapozva csak a következőket találtam:  építőkocka, verses leporellók, hintalovacska, Crayola vízzel lemosható filctoll kicsiknek...

Nézzük át , hogy "mire jók", mit fejlesztenek ezek a játékok!

A klasszikus, fából készült építőkockák, fejlesztik a gondolkodást, a kreativitást, erősítik a szem-kéz összehangolt munkáját. A kockákkal való játék során fejlődik a tapintásos érzékelés, a téri tájékozódás, a formaállandóság és a színfelismerés.

A verses leporellók már az egészen kicsik kezébe is odaadhatók, segítik a beszédtanulást, fejlesztik a gyermek szókincsét, és ha igazán szép rajzokkal / pl Radvány Zsuzsa rajzaival / van illusztrálva akkor szinte észrevétlenül  fejlesztik a kicsi esztétikai érzékét, és kedvet adnak a  későbbi rajzoláshoz  is. A gyermekversek megtanulásával, mondogatásával pedig  a csöppségek már otthon belekóstolhatnak az óvodás életformába, így ezzel is könnyebb lesz majd az óvodába való beilleszkedés, ovikezdés.

A Crayola vízzel lemosható filctollja nagy kedvence a gyerekeknek! Nemcsak papírra, hanem akár tükörre, fóliára, és üvegre is rajzolhatunk vele. Fejleszti a finommotorikát, vastagsága révén jól illeszkedik a csöppnyi gyermekkezekbe, és könnyen siklik a felületen. ..Kedvet ad a rajzoláshoz 🙂

A hintalovacska (és minden más hinta is ) fejleszti az egyensúlyérzéket, ezáltal erősíti az idegrendszert és felkészíti azt a későbbi tanulásra.  A mozgásos fejlesztőjátékok már a kezdetektől fogva sokat tehetnek a gyermek fejlesztését illetően, érdemes korán elkezdeni.  Az édesanya akár már a magzatát is fejlesztheti azáltal, hogy a várandósság  középidejétől kezdve sok időt tölt hintaszékben ringatózva. Később ezt a fajta vesztibuláris ingerlést folytathatja a bölcső és a  babahordozó használatával, majd jöhetnek a  különféle hinták, hintalovacskák. A lényeg a sok ringó-lengő mozgás, pörgés, forgás.

A fejlesztőjátékok sorában igen magas színvonalat képviselnek a francia Nathan cég játékai, amik már egészen az iskolapadig kísérik a gyermekeket. A játékok úgy vannak elkészítve, hogy egyedül is, és csoportosan, társasjátékként is használhatóak. Elsősorban képességfejlesztő játszóházakban találkozhatunk ezekkel a játékokkal, de a katica.hu oldalán akár otthoni használatra is beszerezhetőek. Kedvcsinálónak néhány ezek közül:

A Ritmusok és gyöngyök (Rytmes et perles) készlet játékosan készíti elő az írás és olvasástanulást. A játék háromdimenziós eszközt használ a mintakövetés (sorminta) gyakorlására. A gyerekek szabadon, és megadott minta alapján egyaránt füzögethetnek a farudacskákra. Lehetőség van az elemek csoportosítására is, szín, forma és méret szerint. A játék fejleszti a szem-kéz koordinációt, a kisebb-nagyobb fogalmát, a sorritmus alkotás készségét, alak-háttér differenciálást, az alakállandóságot és a vizuális figyelmet is.

A Mackók beszéltetnek minket (Parlons avec Plum) játékkészlet már kétéves kortól használható. Elsősorban a beszédkészséget és a szókincs bővítést segíti, de mindezeken túl fejleszti a kognitív készségeket, a testsémát, és az érzelmek kifejezését is. A mackó puzzle 6 macifejet ábrázol különböző arckifejezésekkel ( pl : vidám, álmos, sírós, mérges, csodálkozó) és 8 ruhadarabot, lehetőséget adva a sokféle mackó elkészítéséhez. Mindehhez 64 képből álló sorozat is tartozik amelyek segítségével különböző történetek , eseménysorok rakhatók ki. Ezek időrend szerinti sorba rendezése fejleszti a szerialitást, az ok-okozat megértését, és a róluk való beszélgetés segíti a szókincs gyarapodását.

Az írástanulást alapozza meg az Íráselőkészítő Grafikai készlet (Atalier Perfectionement graphique) . Ez a készlet a finommotorika fejlesztésére készült. Szórakoztató rajzokkal motiválja a gyerekeket a rajzolásra, az íráselemek gyakorlására. A legegyszerűbb vonalaktól az egészen bonyolultakig juthatnak el a gyerekek a játék segítségével. A játék segíti a helyes ceruzatartás, és az írás közben helyes testtartás kialakulását is. Használata során fejlődik a vizuális figyelem, a téri tájékozódás, és a kézügyesség, a finommotorika. A játék nagy előnye, hogy az átrajzolandó feladatlapokat egy műanyag  tasakba helyezve rajzolhatjuk át vízzel letörölhető filctollal , így többször is gyakorolhatunk ugyanazon a feladatlapon. Sőt! A játékot eltehetjük a kisebb testvérek számára  is az iskolába való előkészületekhez. 🙂

A gyermek legfőbb tevékenysége a játék, a fejlesztésnek,  óvodára, iskolára való előkészítésnek is a játékon keresztül kell történnie...És nálatok hogy  van ez? . ..Fejlesztőjáték is kerül a karácsonyfa alá? 🙂

* * * * *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük