Így járhatsz a bébikomppal

bebikompPár hete telefonon újságolt a el a nagy  hírt anyám, hogy az 5 hónapos unokahugomnak bébikompot vett az öcsém. Jajj ne!!! - szakadt fel belőlem csak úgy, szinte zsigerből a felkiáltás.  Elcsodálkoztam magamon, és azonnal elkezdtem kutatni az emlékeim között, hogy mégis mi bajom van nekem a bébikomppal???  Na igen! ... Csecsemőkoromig természetesen én sem emlékszem vissza, de az tény, hogy bébikompos gyerek voltam. Mama sokat mesélt róla...

Bébikompos bébi, dédi szemével nézve:

...vagyis, ahogyan nagyanyám látja a kicsi 5 hónapos unokahugom bébikompos lehetőségeit:  " Te is mennyit voltál benne...szaladoztál vele körbe-körbe...hamar el is indultál" ...

Valóban! Tudok járni, hamar el is indultam, külső szemlélő első ránézésre nem is igen vesz észre rajtam semmi kivetnivalót.  Csakhogy furcsán aprókat lépek, siető, pipiskedő lépésekkel taposom az életutam immár lassan 38. éve. Tartásom mereven egyenes ( volt időszak, hogy százasszögnek neveztek evégett)  mintha  egy képzeletbeli bébikomp még mindig ott lenne körülöttem, és tolni kellene magam előtt.  Arról nem is beszélve, hogy igazi járásbiztonságom sosem volt, nem kedvencem a mászkálás, és némi bizonytalanság ( mintha csak hiányozna körülöttem valami  tartószerkezet )  még mindig van bennem járás közben.

Bébikomp a fejlesztő pedagógusi szememmel nézve:

  •  A bébikomp túl korán túl nagy munkára kényszeríti a gyermek gerincét, azáltal, hogy álló pozícióban kell megtartani magát benne.  Ez idő előtt nagy terhet ró a kicsi gerincére...
  • Amennyiben ülő helyzetben van a gyermek benne (és azelőtt, hogy önmagától képes lenne már ülni, szintén terheli a kicsi csont és izomrendszerét)  és így ülve halad a bébikomppal, gyakran lábujjhegyen kényszerül közlekedni, méghozzá igen gyorsan.  Azon túl, hogy ez groteszk, rögzülhet egy lábujjhegyen való, apró léptű pipiskedő járás....Biztos, hogy ezt akarod?
  • A bébikompban a gyerek nem látja a saját lábát, nehezen fejlődik a szem-láb koordináció, és sérül a testtudat fejlődése is.
  • A mélységérzékelés kb 8 hónaposan alakul, ha előtte kerül bébikompba a gyerek, számíthatunk bizonytalanságra, egyensúlyzavarokra a járás során.
  • Ha bébikompban van a gyermek nincs lehetősége kúszni, mászni. Pedig a mászás, és  az ezzel járó keresztező mozgások révén tudná fejleszteni az idegrendszerét, és felkészítené saját magát  az évekkel későbbi  iskolai tanulásra...

Bébikomp helyett:

....engedd kúszni, mászni, engedd, hogy szabadon gyakorolhassa a mozgást, biztosíts teret és lehetőséget neki hozzá.  Akkor tud gyermeked igazán ülni, amikor magától képes rá, akkor tud igazán állni és járni, amikor önmagától eljut odáig.   Ez nem lóverseny, engedjük, hogy a saját fejlődési tempójában haladjon. Ha így teszel, a későbbi tanulmányi eredményeiért is sokat tettél, ráadásul jóelőre!

És hogy hol boldogabb a gyerek? Bébikompban vagy szabadon kúszva mászva? Nézd meg a fotókat ( a fotóimat) és döntsd el Te magad!

mozgasfejlodes

kuszas

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

* * * * *

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük