Így járhatsz a bébikomppal

bebikompPár hete telefonon újságolt a el a nagy  hírt anyám, hogy az 5 hónapos unokahugomnak bébikompot vett az öcsém. Jajj ne!!! - szakadt fel belőlem csak úgy, szinte zsigerből a felkiáltás.  Elcsodálkoztam magamon, és azonnal elkezdtem kutatni az emlékeim között, hogy mégis mi bajom van nekem a bébikomppal???  Na igen! ... Csecsemőkoromig természetesen én sem emlékszem vissza, de az tény, hogy bébikompos gyerek voltam. Mama sokat mesélt róla...

Bébikompos bébi, dédi szemével nézve:

...vagyis, ahogyan nagyanyám látja a kicsi 5 hónapos unokahugom bébikompos lehetőségeit:  " Te is mennyit voltál benne...szaladoztál vele körbe-körbe...hamar el is indultál" ...

Valóban! Tudok járni, hamar el is indultam, külső szemlélő első ránézésre nem is igen vesz észre rajtam semmi kivetnivalót.  Csakhogy furcsán aprókat lépek, siető, pipiskedő lépésekkel taposom az életutam immár lassan 38. éve. Tartásom mereven egyenes ( volt időszak, hogy százasszögnek neveztek evégett)  mintha  egy képzeletbeli bébikomp még mindig ott lenne körülöttem, és tolni kellene magam előtt.  Arról nem is beszélve, hogy igazi járásbiztonságom sosem volt, nem kedvencem a mászkálás, és némi bizonytalanság ( mintha csak hiányozna körülöttem valami  tartószerkezet )  még mindig van bennem járás közben.

Bébikomp a fejlesztő pedagógusi szememmel nézve:

 •  A bébikomp túl korán túl nagy munkára kényszeríti a gyermek gerincét, azáltal, hogy álló pozícióban kell megtartani magát benne.  Ez idő előtt nagy terhet ró a kicsi gerincére...
 • Amennyiben ülő helyzetben van a gyermek benne (és azelőtt, hogy önmagától képes lenne már ülni, szintén terheli a kicsi csont és izomrendszerét)  és így ülve halad a bébikomppal, gyakran lábujjhegyen kényszerül közlekedni, méghozzá igen gyorsan.  Azon túl, hogy ez groteszk, rögzülhet egy lábujjhegyen való, apró léptű pipiskedő járás....Biztos, hogy ezt akarod?
 • A bébikompban a gyerek nem látja a saját lábát, nehezen fejlődik a szem-láb koordináció, és sérül a testtudat fejlődése is.
 • A mélységérzékelés kb 8 hónaposan alakul, ha előtte kerül bébikompba a gyerek, számíthatunk bizonytalanságra, egyensúlyzavarokra a járás során.
 • Ha bébikompban van a gyermek nincs lehetősége kúszni, mászni. Pedig a mászás, és  az ezzel járó keresztező mozgások révén tudná fejleszteni az idegrendszerét, és felkészítené saját magát  az évekkel későbbi  iskolai tanulásra...

Bébikomp helyett:

....engedd kúszni, mászni, engedd, hogy szabadon gyakorolhassa a mozgást, biztosíts teret és lehetőséget neki hozzá.  Akkor tud gyermeked igazán ülni, amikor magától képes rá, akkor tud igazán állni és járni, amikor önmagától eljut odáig.   Ez nem lóverseny, engedjük, hogy a saját fejlődési tempójában haladjon. Ha így teszel, a későbbi tanulmányi eredményeiért is sokat tettél, ráadásul jóelőre!

És hogy hol boldogabb a gyerek? Bébikompban vagy szabadon kúszva mászva? Nézd meg a fotókat ( a fotóimat) és döntsd el Te magad!

mozgasfejlodes

kuszas

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

* * * * *

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

59 thoughts on “Így járhatsz a bébikomppal

 1. Andi

  Gabi,Szerintem a pipiskedő járás nem a kmptól van,hanem ezt örökölte.Én ismerek olyat,aki nem kmpozott,mégis pipiskedve jár,az mitől van?Nem kell mindent a kompra fogni,érdemes elolvasni az élsportoló anyuka hozzászólását,teljes mértékben egyet értek vele,az én gyerekeim is kompoztak,imádták,a lányom most érettségizik,és általánosban sportolt!

 2. Andi

  Kedves Balogné Kovács Anikó,az én lányom,nem mászott,nem tudott felállni mégis 1 évesen elindult,ha elesett fel kellett állítani,mert nem tudott,amúgy nagyon nyugodt kislány volt.Két évesen tisztán beszélt.Ellentétben a fiam nagyon eleven volt,mászott,felállt és 16 hónaposan indult el.Óvodába úgy ment,alig beszélt,jóformán semmit,most meg le kell lőni,hogy csendben legyen,és oltári pösze volt,logopédushoz járt.mind a kettő kompozott,és teljesen mások voltak,szerintem ha attól van gond,akkor nem különböztek volna ennyire.

 3. edit

  Mint mindenre erre is ervenyesitheto modjaval! Nagyanyaink a samlit allitottak labbal felfele ha valmi modon utba volt a kis poronty; de biztonsagba akartak tudni.Ha mar uldogel a baba, es talan napi 1/2-1
  orat tolt nem egyfolytaba a kompba semmifele bajanak nem szabad esni.

 4. Kinga

  Komptámogató anyukák, ahol nem volt MÉG ( azért min 18 évet érdemes várni) probléma egyértelműen nem fogják azt mondani, h "húha lehet, h ezt kihagyhattam volna" mki a legjobbat szeretné gyermekének. ahogy páran már mondták nem minden láncdohányos lesz tüdőrákos. viszont dohányos szülők s nagyszülők gyermekeként elmondhatom, h bár én nem dohányoztam sokszor küzdők bronchitis-sel, dokim mindig azt kérdezte, h dohányzom e...tehát nekem már legyengült rendszerem van. szóval ha már gének, akkor lehet, h a gyereknél még jók voltak viszont gyengülhetnek s előjöhetnek unokánál ( lehet, nem biztos). Kompos anyukák olvassák el fejlesztő pedagógusok hozzászólásait. Adjanak hálát, h gyermekeiknél nem volt probléma. Ne ajánlgassák másoknak, főleg ha ennyi a negatív tapasztalat, nem beszélve a balesetekről. ha pl valamelyik gyermek, akinek ajánlották pont problémás lesz, önök viszik majd fejlesztésre, önök szenvedik majd meg???Természetesen nem csak a bébikomptól lehet valaki reumás,rossz tartású etc de ez egy erős hozzájáruló tényező.
  Másik - a kifelé való hordozást és kengurut ne mossuk már össze a hordozókendővel!!! a MEGFELELŐ hordozás (kendő, mei tai, csatos hordozó etc) igenis jó hatású. természeti népek mindig is hordoztak.

 5. Lujzi

  Erdekes nagyon a cikk es a Hozzászólások is. Pont egy hete a kompon agyalok, igen vagy nem. Epp nyaral a kislányom es a nagyszülők meglepték eggyel. Nem örültem neki, de szemmel láthatóan tetszik neki.
  Nalunk nem egyszerű a dolog, a kislányom 18honapos es meg nem ül. Forog, ha kedve tartja, kuszogat is. Játékért alig nyul, csak ha akar. Négykézláb csak konyoksinben tud lenni, állni pedig speci kiscsizmaban.
  ezer egy helyen jártunk es járunk a mai napig (deveny, tsmt, pfaffenrot, vojta, korai fejlesztő, Pető, úszás, craniosacralis terápia). Mar sokat alakult, de tisztaban vagyok a hatalmas lemaradással.
  diagnózis igazabol nincs, minden lelet (CT, UH, MRI, EEG, VEP, endokrinologian) negativ. Végtagok feszesek, törzs hipoton. Felmerült az athetozis, de nem mindig produkálja a tüneteket.
  az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben nem lenne motiváló a komp, hogy Lássa milyen jo függőlegesben lenni?
  ha csak hagynank a Földön, Sosem kezdett volna kuszni. Sajnos a figyelme rovid.
  Elore is koszonom a valaszt 🙂

 6. Kriszti_02

  Egy-két hozzászóláson elmosolyodtam 😀 27 éves vagyok, kompoztam, bátyám is (29) és nekünk nem lett tőle bajunk... vagy még várjak, még kijöhet? 😀 a húgaim (18,13) szintúgy.. nem hinném h bajuk lett tőle, de oké elfogadom a szakemberek véleményét hogy káros lehet, csak furcsának tartom. Azért nem beszél a gyerek mert kompban játszott? hát a tesóm 1.5-2 évesen verseket mondott... a nagyobbik tanitgatta, foglalkozott vele.. imádták a kompot igaz állitható volt, amikor nem volt még aktuális nem tudott járni benne csak csücsülni... butasgnak tartom a teljes tiltást, a keresztgyerekem sohasem kompozott 14 hónapos és esik-kel... a tesóm 1 évesen rohant.. magabiztosan.. mindenkinek más a tempoja, ez a véleményem. jelzem, a szakemberek tanácsát meghallgatnám, elfogadom, de akkor nyugodtan lehet bármit szidni ha nem egészséges a gyerekünk.

 7. Orsolya

  A cikk olvasásával több összefüggésrebjöttem rá.
  Eddig istudtam, hogy nem egészen jó dolog a bébikomp, én is használtam, igazából EDDIG nem is vettem esz hátrányát, úgy gondoltam szerencsém volt.
  De nem
  Álandó bizonytalanság, megbotlok a saját lábamban, kell valami a kezembe, ha megyek valahova, vagy zsebreteszem, vagy a táskámat markolom a vállamnál, ha ez nincs akkor gyakran elvesztem az egyensúlyom. Dobálom oldalra a lábaimat (feltételezem a kompban úgy tudtam járni, legalábbis a fenyképen úgy néz ki)
  Soha nem érzem magam alatt a talajt rendesen.
  A kéz-szem- láb koordinációm nulla, labdajátékokkal már nem is próbálkozom.
  Eddig csak a sajátságos tulajdonságaimnak tudtam be, amit most úgy gondolok, hogy hajlam, és a bébikomp, csak rontott rajta..
  Jam a karót nyelt járásról évekig tartott leszokni, pont édesanyám jelezte, hogy olyan feszülten járok, viszont ez már csak kamasz/tinikorban vált feltűnővé(13-16)...
  Ezt ajánlom figyelmébe annak kedves kommentelőnek, akinek szerinte semmi baja nem lett a gyerekének, pedig használta.
  Tegyem hozzá, hogy pár hónapos koromtól alig 1 évig használtatták velem.

 8. TündérTanárnéni

  Post author

  Nagyon szépen köszönöm ezt a hozzászólást Orsolya! Akár én is írhattam volna...Bébikompos gyerek voltam és szinte ugyanazokat tapasztalom magamon amiket Te is felsoroltál. A saját káromon tanulva a lányom már egy percet sem volt bébikompban, szabadon mászhatott, mozoghatott. 16 éves, és 10. éve kitűnő tanuló, pedig születésekor elszenvedett egy agyvérzést, és a 10 életnapon leállt a légzése. A mozgás, és különösen a mászás nagy jelentősséggel bír a gyermek értelmi fejlődését illetően is. 3 éves korig a szenzomotoros intelligencia( érzékszervi-mozgásos tanulás ) szakaszában vannak, jó ha engedjük őket szabadon mozogni amikor csak lehet.

  Orsolya, utólag is boldog névnapot Neked! 🙂

 9. takácsné reisz anett

  sziasztok. az én kisfiam is használt babykompot. semmi beszéd és mozgás hibája nincs. én is beletettem mikor főztem és amikor én is szivesen leültem volna pár percre. nem megy sem lábujj hegyen sem pipiskedve! ja és 13 hónapos korától el kezdett beszélni. most 21 hónapos és folyékonyan beszél. mellettem sem volt senki aki vigyázott volna rá mert férjem külföldön dolgozik. a babykomp egy nagyon jo dolog és olyat kell venni aminek a magasága állitható és akkor nem lábujjhegyen közlekedik a gyerek!és soha nem sirt benne a kisfiam sőt élvezte amikor oda tudott menni az elérhetetlen dolgokhoz.mászott is és a mai napig sokat mászik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük