Mire jó a LEGO ?

Régóta ismerjük, sokan kedveljük... Kisgyermekes családokban születésnap, névnap, vagy karácsony közeledtével mindig ott van az áhított, nagyon vágyott játékok között.  De vajon tudjuk-e, hogy a vidám, önfeledt játékon túl, pontosan milyen képességfejlesztő hatásokkal bír a LEGO ,  és miben szerezhet lépéselőnyt az a gyermek aki rendszeresen, több éven át legózik? 

Finommotorika / A gyermek kezének, és ujjainak mozgása / 

legoVessünk egy pillantást a legóval játszó gyermekre. Mit használ leginkább?  Hát persze!   A kezeit!  Meg kell fogni a megfelelő alkotóelemet /f inommotorika/, előtte ki kell választania  /szín és formafelismerés/, a kiválasztott és kézbe vett elemet pontosan a helyére kell illeszteni / szem -kéz koordináció/ és össze is kell nyomni azokat, hogy egymáson maradjanak /erőadagolás/.
A gyermeki kezek, azok izmai, az ujjak és az ujj ízületek aktívan dolgoznak. Miért fontos ez?  A finommotorika fejlődése az, ami  leginkább érésfüggő és a legnagyobb időintervallumot ölel át (3-4 év) a részképességek közül. A jól fejlett finommotorika fogja adni a későbbi írástanulás alapjait. Hasznos a korán elkezdett célirányos, de játékos fejlesztés. Fontos az is, hogy mindez rendszeresen és folyamatosan történjen.  Ebben a folyamatban nagy segítségünkre lehetnek a LEGO DUPLO játékok, amelyek méretüknél fogva már a kicsik kezébe is biztonsággal odaadhatóak, és napi 10-15 perc játékkal már egészen korán megvalósítható a finommotorikus készségek otthoni, játékos fejlesztése.

 

Csak játékosan!

A gyermekek alaptevékenysége a játék.  A fejlesztéseknek is játéktevékenység keretein belül kell történnie, szinte észrevétlenül, de hatékonyan, hosszútávra is tartós eredményeket , és a későbbi tanuláshoz szilárd alapokat biztosítva. A  lego remek eszköz erre.

Sok- sok készség fejlődik egyidőben legózás közben...

Már a legkisebbeknél is megdolgoztatja a szín és formafelismerő képességet, később pedig erősíti a gyermeki fantáziát, kreativitás és logikát. A későbbi iskolaérettséget érintően nagyon fontos részképességek  a vizuális figyelem és a vizuális memória /a látott dolgokkal kapcsolatos figyelem és memória/. Annak a gyermeknek akinek van lego a gyerekszobája polcán, játszva beletanulhat ezekbe.

Hurrá, együtt a család!

A lego az a játék amihez még apa is szívesen leül a gyerekkel játszani. Az együtt töltött minőségi idő növeli a gyermek érzelmi biztonságát, fejlődnek a szociális készségei is a mentális képességek mellett. Az az ismeret amit a gyermek érzelmileg fogékony állapotban sajátíthat el,  mindennél jobban beíródik az elméjébe, lelkébe.  Azon túl, hogy játékosan megtanul valamit, egy pozitív érzelmi emlék is kötődik hozzá.  A szülőkkel való közös játék során a szociális tanulás fontos mozzanata, az utánzás és a szerepjáték is jobban ki tud bontakozni.  Abban is biztos vagyok, hogy ilyenkor még a szülő "gyermeki én"-je is gyógyul.

És még ezen is túl van néhány nagyon fontos részképesség, ami a LEGO segítségével nagyszerűen kibontakoztatható és az iskolaérettséghez is szüksége lesz rá a gyermekednek.  Mindezt személyesen is lehetőségem volt  elmondani neked 2014. november 16-án a budapesti BabaMama Expo LEGO standján.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük