Hogyan tudom eldönteni egy játékról, hogy az fejlesztőjáték-e vagy sem?

 

fejlesztőjátékÉrzed már Te is a karácsony közeledtének "szagát" a levegőben?  Ha netán nem éreznéd, nézz bele a postaládádba és rögtön érezni fogod.  A hipermarketek katalógusai-sőt, külön katalógusai!- most már tele vannak játékokkal.  Szépek, sokfélék, de sajnos megint kevés köztük a fejlesztőjáték... Nemigen könnyítik meg a szülők helyzetét, ha egyáltalán tudják a szülők, hogy mi alapján lehet eldönteni  egy játékról, hogy az fejlesztőjáték-e vagy sem... Te tudod, hogy mire kell figyelned, hogy kiderüljön, vajon a kiválasztott játék fejleszteni fogja -e a csemetéd képességeit vagy sem?

Akkor  most fejlesztőjátékot vettem le a polcról ?...vagy mégsem?

Induljunk ki abból, hogy  a fejlesztéssel a gyermek spontán érésnek indult képességeinek a kibontakoztatásához teremtjük meg az optimális belső (pszichés) és külső (tárgyi) feltételeket.  A fejlesztőjátékokat illetően itt most a külső (tárgyi ) feltételeken van a hangsúly... Olyan játékot adunk a kezébe ami segíti a készségei és képességei fejlődését, megerősítését.   Ilyen alapon akár 5 db babszem is lehet fejlesztőjáték...

Ilyen egyszerű lenne??? Sajnos nem! Ugyanis tudni kell hozzá, hogy az adott életkorban éppen milyen készségek indulnak fejlődésnek a gyermeknél.   Pl a "Játékos kis egyszeregy" nagyszerű fejlesztőjáték egy 7-9 éves gyermeknek, de semmit sem fejleszt egy kétéves kezében... A csörgő fejleszti a pár hónapos csecsemő észlelését, vizuális és auditív figyelmét, de fabatkát sem ér egy iskolakezdés előtt álló gyerek számára.

Tehát ne feledd , mindennek mércéje a saját gyermeked! Az életkora, a spontán érés során fejlődésnek indult készségei döntik el, hogy az adott játék fejlesztőjáték-e a számára vagy sem. Persze azért vannak a nagy klasszikusok a játékok között, amelyek sokáig, hosszú évekig képesek fejlesztőjátékként funkcionálni. Pl: hinta, ceruzák, kirakók, építőkockák..

Ha pedig olyan játékra találsz ami egyszerre többféle készség kifejlődését is segíti, akkor igazán szerencsés vagy...de akkor szólj nekem is, mert a Képességfejlesztő Kuckómban a helye annak a játéknak 🙂

Nem tudod pontosan melyik életkorban milyen készségek indulnak fejlődésnek? Olvasd el újra a "Mitől lesz egy gyermek iskolaérett" ebook-ot, amit a hírlevél feliratkozásodhoz kaptál!

Micsodaaa? Még nem vagy feliratkozva???  Így akarsz nekifutni a karácsonyi játékvásárlásoknak? Pótold gyorsan! 🙂

Ajándék könyv és Ovisuli kulcs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük