Nyári szünet…de ki vigyáz a gyerekre?

 

Visszavonhatatlanul itt a nyári szünet,  tombol a vakáció, a szülőknek pedig most már tényleg muszáj eldönteniük, hogy hová fogják tenni a gyereket amíg ők dolgoznak... A legideálisabb persze az lenne, ha együtt lehetne a család, (csakúgy , mint ezen a képen itt a bejegyzés mellett), vagy esetleg a nagyinál "táborozhatna" a csemeténk, de sajnos nincs mindenki olyan   szerencsés helyzetben, hogy ezt elérhetővé tudja tenni  gyermekének a  nyári szünet idejére.

Hová tegyük a gyereket a nyári szünetben, ki vigyázzon rá?

Jó megoldást jelenthetnek, és igen népszerűek a nyári táborok, nyári napközik . A kínálat széles, különféle stílusú és árú nyári táborokból választhatunk. Érdemes alaposan körülnézni és tájékozódni. Mindegyiknél alapkövetelmény, hogy a gyerek biztonságban legyen, és megfelelően gondoskodjanak róla. Olyan tábort válasszunk amelyikről tudjuk, hogy megbízható, mind a gyermekekkel való foglalkozás és bánásmód, mind pedig a tábordíjat illetően . Ezen a téren előnyt jelent, ha már ismerjük az adott tábort, vagy a gyerek valamelyik osztálytársa, rokona, vagy ismerőse  korábban már részt volt az adott tárborban. Igyekezzünk kiválasztani a gyerek érdeklődéséhez és képességeihez leginkább illő nyári tábort. Inkább táborbanlegyen, mint kulcsos gyerekként egyedül az utcán csellengjen a csemetéd...

Tudtad?

A minap egy kora reggeli hírműsort nézve kaptam fel a fejem néhány, a nyári szünettel és a gyerekek elhelyezésével kapcsolatos gondolatra:

  • A nyári szünetben a helyi önkormányzatok feladata lenne olyan helyeket  biztosítani,  ahol a gyereket el tudják helyezni a szülők amíg ők dolgoznak. /Pl iskolák, óvodák nyitva tartása, napközis táborok, nyári napközik szervezése, stb /
  • Az óvodák kötelesek egész évben nyitva tartani, és gyermekfelügyeletet biztosítani, csak a tisztasági festés idejére zárhatnak be. Persze sok óvodában elvárják, hogy a szülő gondoskodjon a gyermeke nyári elhelyezéséről, és "rábeszélik " a szülőt, hogy a nyári szünetet valahogyan másképp oldja meg a gyermeke számára.
  • Tervbe van véve a "szülői szabadság"  rendszere, amely biztosítani tudná  a szülőknek azt, hogy a nyári szünet idejére otthon lehessenek a gyermekeikkel ha azt igénylik, és ők maguk láthassák el őket. (Fizetetlen szabadság keretein belül)

Nyáron semmit sem tanul?...tényleg semmiben sem fejlődik?

Ne  gondold, hogy a nyári szünet az elvesztegetett, meddő idő gyermeked fejlődését illetően. Igaz, hogy ilyenkor sok gyerek a sarokba vágja a könyveket, de a rengeteg mozgás révén közvetve nagyon jól tudja fejleszteni saját maga képességeit. A mozgás és a tanulási képességek már a kezdetektől fogva szorosan összefonódnak. Sok gyerek a nyári szünetben tanul meg kétkeréken biciklizni, görkorcsolyázni, úszni, és mindez fejlesztőleg hat a tanuláshoz szükséges készségek képességek fejlődésére is. Fejlődik az egyensúlyérzék, ezáltal erősödik az idegrendszer, fejlődik a téri tájékozódás képesssége, a bal-jobb irány megkülönböztető képessége, a testséma és még annyi minden más is.  Spontán, játékosan, és észrevétlenül....és éppen ez az amit a gyerekek a legjobban szeretnek 🙂

 *      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük