Digitális oktatás, online oktatás, otthonról tanulás – de hogyan lehet ezt eredményesen és jól csinálni?

Az online oktatás és az otthonról tanulás sok lelkiismeretes és a  gyermeke iránt elkötelezett szülőnek - sőt nagyszülőnek! -  igazi kihívás lett.  Leültek ők a gyerekkel tanulni, a napi anyagot otthonról elsajátítani, feldolgozni, megíratni, megtanítani, csak épp a dolog mikéntjére kellett teljesen maguktól rájönni... 

Fejlesztő pedagógusként megsúgok most néhány " gyakorlati titkot" ami nekem sokat segít az online képességfejlesztő foglalkozások megtartásában:

Jár egy lépéssel a gyermek előtt!

....mármint nem a lakásban, hanem az aznapra elsajátítandó tananyagban.

Legyél képben! 

Mielőtt leültök tanulni, nézd át, hogy mi van feladva aznapra, tudd , hogy mi az amit el kell majd magyaráznod, mi az amiben segítened kell neki. 

Játsz a hangoddal!

Most ne legyél meditatívan monoton, nem célunk relaxálva elaltatni a gyereket a tankönyvek felett, épp ellenkezőleg, a figyelmét és az intellektusát szeretnék ébren tartani, minél tovább. 

Hangsúlyozz!  Legyen a hangodnak súlya!

Mégpedig a fontos részeknél, a definícióknál, a megtanulandó szabályoknál.  Ha a hangoddal kiemeled a lényeget, gyermekednek, unokádnak is könnyebb lesz megjegyezni és hosszabb távra megtanulni. 

Ismételgesd!

A lecke fontosabb részeit, a tananyag lényegét mondd el többször, ezzel is könnyítve a gyerek számára annak megjegyzésést, bevésődését. 

Szemléltesd!

Rajzold le, ábrázold a megtanulandót ha ez szükséges. Már a pedagógia tudományának kiemelkedő alakja, Comenius is erre biztatott minket. Nehezen érti a gyerek, hogy  mi az a 4X6 ?  Rajzoljunk neki 4 sorba 6 db almát, és azonnal világosabb lesz számára...

Foglald össze!

A közös tanulásotok végén foglald össze pár mondatban az aznapi lecke lényegét, ezzel is a gyermek tanulásban való későbbi előmenetelének alapjait erősíted meg.  Pl ha az óhajtó mondatról tanultatok éppen és ehhez voltak gyakorló feladatok, mondd el neki zárásként, hogy "az óhajtó mondat vágyainkat, kívánságainkat, óhajainkat fejezi ki, és a mondat végére felkiáltójelet teszünk" 

Legyél elnéző és gyengéd önmagaddal, ha közben már neked is minden bajod van! 

Ne ijedj meg ha a gyerekkel való tanulás közben te magad is dühös, ideges, vagy esetleg szomorú leszel. Bár furcsának tűnhet, nagyon is természetes reakció ez.  A gyermeki éned kér gyógyítást.....te magad is voltál iskolás, és a gyermekeddel, unokáddal való gyakorlás bekapcsolja az összes hasonló emléket, főleg a tudattalanba süllyesztett fájdalmas megtapasztalásokat. Iskolai igazságtalanságok, tanulási kudarcok, felelési félelmek mind előjöhetnek ilyenkor.  Az iskolakezdés előtt álló gyermekek szüleinél szintén megfigyelhető ez a jelenség. Most saját magadnak orvosolhatod, most gyógyíthatod.  Engedd, hogy feljöjjenek az emlékek...ha lelkileg nagyon fájdalmas, fogd át a fejedet az egyik kezeddel a homlokadnál a másikkal pedig hátul, a fejed közepétől lejjebb, de még nem teljesen a tarkónál.  (Ez az érzelmi stresszt oldó "homlok-tarkó tartás" )  Ha még ez is kevésnek bizonyul, akkor szívesen segítek személyesen, természetesen távban, digitális formában, onlányosan (online) is 🙂 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük