Fejlesztő játék a ballagó óvodás tarisznyájában

 

fejlesztő játékMájus végén szoktak lenni az óvodai ballagások és a szülőknek gyakran fejtörést okoz, hogy rendezzenek-e külön ünnepséget gyermeküknek, és ha igen, akkor mi legyen az ajándék??? Mi az aminek a gyerek leginkább örülne, és emellett még hasznát is vehetné?

Előljáróban annyit, hogyha van valami olyan játék amire a csemetéd már régóta vágyik, amit nagyon szeretne akkor legyen az a ballagási ajándék, ne érje csalódás a ballagó óvodást. /....nálam az a jelmondat, hogy  a gyerek lelki biztonsága és érzelmi fejlődése mindenekelőtt! / Ha ez a vágyott valami egyben fejlesztő játék is , akkor igazán nagy szerencséd van.  Bár a Tündértitok Barbie engem is lenyűgöz, sajnos nem tartozik a fejlesztő játékok közé, mint ahogyan  más babák, bulimanók és interaktív kutyák, macskák sem.

Ha  fejlesztő játékot szeretnél ajándékozni ballagó óvodásodnak akkor a következő játékok közül választhatsz:

Rajzeszközök, kréták, filctollak -gyermeki kezekhez tervezve : Gyermeked írástanulásához azzal tudsz a leginkább hozzájárulni, ha az óvodás évek alatt rengeteg lehetőséget adsz neki a rajzolásra és a színezésre. A játék során fejlődik a finommotorika, a szem-kéz koordináció, a vonalvezetés, vonaltartás. Ám a gyerekek is tudják, hogy mi a jó nekik! Igazából az ő kezükhöz tervezett, és ötletes eszközökkel szeretnek dolgozni, amivel öröm a rajzolás, ami nem fárasztja és töri a kezüket, és amivel kipróbálhatnak új dolgokat is. Ebben most  szerintem a Crayola termékei  járnak az élen...

Mozgásos játékok :  A mozgás és a képességek  fejlődése már a kezdetektől fogva szorosan összekapcsolódik. A mozgáson keresztül tudjuk a gyerekeket fejleszteni a legintenzívebben. Sok gyerek éppen 6 éves kora körül tanul meg kétkeréken tekerni, így akár egy bicikli is lehet a ballagási ajándék. Az egyensúlyrendszer erősödését ösztönzi a leginkább, ami kihat az idegrendszerre is, az pedig ugye mindenféle agyi folyamat vezérlője, így a tanulásé is. De hasonlóan jó játék lehet a roller, vagy a görkorcsolya is.

Különösen kedvelt, és igen hatásos fejlesztő játék a gyerekek körében a hinta, mégpedig a zsákhinta, kötélhinta.  A vesztibuláris stimuláció révén fejleszti az egyensúlyérzéket, erősíti az idegrendszert  és felkészíti azt a későbbi tanulásra. Ez a fejlesztőeszköz formája és szerkezete révén /zsákszerű, és a plafonból lelógva finoman ring/ az anyaméhben eltöltött biztonságos időszakot idézi fel a gyermeki lélekben. További előnye, hogy a család minden tagja használhatja és kortól függetlenül mindenkinek jót tesz. Már a magzatot is fejleszthetjük hintázás által, a terhesség 20. hetétől kezdve  a kismama akár naponta is ringatózhat a hintaszékben.

Társasjátékok, játékkészletek : Ezen a téren érdemes alaposan szétnézni, mert sajnos nem minden társasjáték bír fejlesztő hatással. /....még akkor sem ha  a  bolti  eladó váltig állítja  a kezedben tartott dobozra, hogy az  fejlesztő játék./  A "Pötyi'" készlet,  a puzzle- k, és a memória kártyák már közelebb járnak az igazsághoz...

Könyv, minden mennyiségben:  A gyerek érdeklődésének megfelelően, lehet mesekönyv, verseskötet,  ismeretterjesztő, vagy játékos foglalkoztató. Persze számíts rá, hogy egy jó darabig még neked kell felolvasnod belőle, de eközben is fejlődik  csemetéd szókincse, beszédkészsége, figyelme és az általános tájékozottsága a világról. Viszont ha hozzászoktatód a könyvekhez, természetes lesz számára , hogy az olvasás a mindennapok része, így a kellő motiváció és lelkesedés is meglesz  az olvasástanuláshoz az első osztályban.

A Te gyermeked milyen ajándékot szeretne az óvodai ballagására?

* * * * *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük