Ikrek beszéde, beszédfejlődése

 

ikrekVan valami  magával ragadó az ikrek titokzatos világában... Engem gyakran lenyűgöz  és ámulatba ejt, képes vagyok órákat olvasgatni és elmélkedni  a témában. No nem a zodiákus egyik csillagjegyére gondolok -  bár az  is megérne egy misét, - akarom írni egy bejegyzést,  hiszen a horoszkóp fejtegetése úgyszintén  a mániám , de -  itt, most az ikergyermekek fejlődésének egyik aspektusát fogjuk  körüljárni. A beszédfejlődést!

A minap egy  anyuka a következő levéllel keresett meg:

"Ikergyermekeim 19 hónaposak fiú és lány!  Kisfiam szinte minden szót megpróbál ismételni több kevesebb sikerrel.  Mondhatom napról napra egyre több szót használ. Kislányom viszont kevesebb szót mond “érthetően”, inkább saját szavakat használ, amit a fiam is ért, csak én nem.  A kérdésem az lenne, hogy mit tehetek azért, hogy a lányom is hasonlóan fejlődjön? "

Az anyuka sorait olvasva azonnal felötlött bennem a az ikreknél gyakran tapasztalható "páros elszigetelődés" jelensége , és egy videó amit tavasszal rengetegen megosztottak  a Facebook-on...

Ikrek beszélgetése -  Páros elszigetelődés / kriptofázia / ...ember legyen a talpán aki megérti :


szólj hozzá: Iker gyerekek beszélgetnek

Páros elszigetelődés???   Kripto micsodaaaa???

Igen, pontosan! Páros elszigetelődés vagy más néven kriptofázia...Gondoljunk csak bele: adva van két beszélni tanuló gyermek,  közel teljesen azonos fejlettségi szinttel, ráadásul állandó fizikai közelségben, szoros összetartozásban, érzelmi egységben, legtöbbször a nap 24 órjában.

Kevés szóra, kevés nyelvtani árnyalásra van szükség, hogy megértsék egymást, leginkább hanglejtésekkel, mimikával, vagy heves gesztusokkal közlik egymásnak a mondanivalójukat.  Ilyenkor valóban kézzel -lábbal magyaráznak , ahogy az a fenti videóban is látható 🙂  Látszólag semmi nem motiválja a beszédfejlődést, hiszen ők  jól elvannak a maguk kis zárt világában, olykor még szavak nélkül is megértik egymást.

A híres, ikrek közötti telepatikus kommunikáció ( aminek köszönhetően még több kilométernyi távolságból is "veszik" egymás gondolatait, hangulatait és érzéseit- és amit jómagam annyira csodálok és irigyelek ) a beszédtanulás során sajnos hátráltató tényezőnek tűnik...

Dehát akkor mit lehet tenni az ikrek beszédfejlődése érdekében?

Nem szívesen írom ezt,  / mert többen hordozzuk magunkban a magzati korban elvesztett ikertestvérünk emlékét- köztük én magam is /, de a beszédfejlődés érdekében ideig -óráig jó ha külön (is ) vannak az ikertestvérek egy kicsit... De vigyázat! Csak szelíden és finoman az elválasztással, és tényleg csak a beszédfejlesztés érdekében és idejére történjen!

Ha apa, vagy valamelyik nagyszülő, esetleg testvér segítségével sikerült külön programot találni az ikerpár tagjai számára, akkor töltsük minél hasznosabban,  játékos, de hatékony beszédfejlesztéssel az időt! :

Halljon folyamatosan a gyerek tiszta érthető beszédet, mondókák, versikék, mesék, vagy csak egyszerű hétköznapi társalgás formájában.  Ha szülőként vagy nagyszülőként nem vagy éppen egy szövegláda, akkor is kötelező ilyenkor nonstop beszélned!  Elnézést a kifejezésért, de inkább legyen ilyenkor szófosásod, minthogy megkukuljál . Az sem baj, ha a gyerek közben a mászókán lóg, hintázik, vagy éppen a játszótéri rugós bocin lovagol..Sőt! Annál jobb, hiszen a mozgásos tevékenység segít bevinni és rögzíteni az új ismereteket, főleg 3 éves kor előtt.

Ne ess kétségbe ha az első időkben - és ezek akár hónapok is lehetnek! - olyan lesz, mintha a falnak beszélnél, és a gyerek rád sem bagózik, csak ugrál és matat. Te csak nyomjad a sódert tisztán és érthetően továbbra is . A gyerek előbb-utóbb rá fog érezni a beszéd ízére és kedvet kap hozzá.  Amikor végre majd visszahallod tőle a szavaidat, ahogy az ikertesónak vagy éppen neked előadja  azokat, garantáltan a mennyekben fogod érezni magad   ..Így lesz, hidd el!..Működik!...Kipróbáltam! 🙂

*    *    *    *    *

 

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük