Semmi baj csillagom, csak dolgozik a Szaturnuszod!

6:35 du. gyermekfejlesztés

 

SzaturnuszAzt már sokat hallottátok tőlem, hogy a gyermekfejlesztés lényege, hogy a spontán érés során fejlődésnek indult készségek és képességek maximális kibontakoztatásához teremtjük meg a legoptimálisabb külső (tárgyi) és belső (pszichés) feltételeket.  Hogy pontosan honnan is érdemes elkezdeni ezt a gyermekfejlesztést, azt én rendszerint egy állapotfelméréssel szoktam meghatározni odabent a FejlesztőKuckóban.  A legutóbbi ilyen találkozásnál egy kisfiú volt nálam, aki igen-igen megfontoltan, elmélyülten, hosszasan és kitartóan oldogatta meg az elé tett játékos, de mégis gondolkodtató feladatokat. Fegyelmezetten…

-Nem lassú?- szólt közbe kissé aggódva az édesanya.
-Nem, inkább nagyon alapos és megfontolt.- vágtam rá szinte azonnal.
Ha nem lenne már 14 éves korom óta az életem része az asztrológia ( hobbi szinten), akkor bizonyára én is azonnal elkezdtem volna aggódni, hogy ez a gyerek másabb tempóban halad, mint ahogyan a többi szokott. Leragadtam volna a lassúság problematikájánál és minden bizonnyal a “gyorsulást” tűztem volna ki az egyik fejlesztendő célként.

Ám ott volt előttem a gyermek születési dátuma. Január 3-án született, tehát Bak jegyű, uralkodó bolygója pedig az egyik  lassú  bolygó, a Szaturnusz.
Ennek tudatában angyali nyugodtság maradt rajtam és képzeletben meg is cirógattam a kisfiú arcát:

” Nincs semmi baj csillagom, csak dolgozik a Szaturnuszod”

És azonnal feltárult előttem ehhez a lassabb tempóhoz társuló összes pozitívum, a kitartás, alaposság, megfontoltság, fegyelem  és az az erős feladattudat ami az 5 és fél éveseknél még igencsak ritka…

Nemcsak fejlesztő pedagógiai szemmel nézve, de asztropedagógia szempontból is teljesen rendben volt a dolog. Mert milyen is egy Bak jegyű gyermek, és hogyan hat a Szaturnusz?

 A Szaturnuszról pár szó: ( a teljesség igénye nélkül)

  • Sorsbolygó, a Karma jelölője
  • Analógiái pl: felelősség, kötelesség, korlát, szűkítés és az idő is ( hmm…lassúság )
  • Életünk legfontosabb leckéit a Szaturnusz tanítja meg nekünk. ” A nagy akadályozó, az előrehaladás gátlója. A küszöb őre” Csak akkor enged át, ha valóban megtanultuk amit kellett és jól vizsgáztunk belőle…

A Bak jegyű gyermek:

  • Komoly, olykor komor, fegyelmezett gyermek.
  • Óriási gyakorlati képességgel, fegyelemmel és figyelemmel bír, de az önbizalomnak általában híján van.  Nála bőkezően osztogathatjuk a dícséretet, elismerést, biztatást.
  • Felelősségteljes gyermek, aki vágyik a szabályokra és a megszokásokra.
  • A bak gyerekek általában nem könnyelműek, nem szeleburdiak, de megvan az egészséges humorérzékük.
  • Előnyben részesíti a praktikus és hasznos játékokat. Gyakran kedvelik az építőjátékokat.
  • Fontos számukra a szervezettség és a rend.
  • Ők azok a gyermekek, akiknek ( ösztönös komolyságukból adódóan)  segíteni kell gyermeknek maradni.

A Szaturnusz, a Bak jegyű kisfiú és TündérTanárnéni

Az állapotfelmérés végére már megszületett az alázat is a lelkemben. Mert “amint kint, úgy bent”.  Kaptam egy szaturnuszi gyermeket, egy Bak jegyű kisfiút, hogy az iskolára való felkészülését segítsem.  Kaptam őt éppen akkor amikor a tranzit Szaturnusz éppen a születési Holdamon és Napomon jár immár harmadszor áthaladva rajta…. Ajándékba kaptam őt akkor, amikor már magam is majdnem roskadozni kezdtem a szaturnuszi életleckék súlya alatt… Amikor már nehéz volt elviselni, hogy szinte áll az életem, minden lassú, alig mozdul.

..és akkor a lassúságban a kisfiún keresztül megláttam az értékeket, a kitartást, az elmélyültséget, fegyelmezettséget és alaposságot.  És már nem csak én suttogtam gondolatban a kisfiúnak azt a bizonyos mondatot, hanem már szinte nekem suttogta az Univerzum, hogy :

” Semmi baj csillagom, csak dolgozik a Szaturnuszod”

…és azóta valahogy elviselhetőbb, reményteljesebb lett minden. És megértettem hogy történjék bármi, az értem van…

*     *    *    *    *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *      *      *      *

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!


Szólj hozzá!

A te hozzászólásod:

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Figyelem!:Türelmedet kérjük! A hozzászólások elsőként moderációs sorba kerülnek,így időbe telik amíg megjelennek az oldalunkon./Köszönjük a hozzászólásodat!/ .