Olvas, és még csak óvodás???

10:51 de. olvasástanulás

 

…Azt hiszem hogy titokban minden anya azt szeretné, ha gyermeke valamennyire már tudna olvasni amikor az első osztályba lép . /Bevallom anyaként én sem voltam ezzel másként./

Tulajdonképpen egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy nagycsoportos óvodás “magától, szinte észrevétlenül” megtanuljon olvasni. Főleg akkor ha egy nagyobb , iskoláskorú testvér is van a családban. Emellett a játékos, képességfejlesztő feladatok gyakorlása során a gyermek könnyen eljuthat arra a szintre, hogy ő maga kérdezi majd meg egy-egy leírt szó láttán, hogy “anya, ebben milyen betűk vannak” ?

Fejlesztő foglalkozásokon gyakran látom, hogy a gyerekek milyen nagy örömmel írják fel a rajzaikra a keresztneveiket…“Lacika, Dorci, Toncsi”…Büszkék rá, hogy ők már ezt is tudják!  Mégis úgy gondolom, hogy az  óvodás olvasástudásnál sokkal fontosabb az, hogy a gyermeknek minden olyan részképessége fejlett legyen és minden olyan ismerettel rendelkezzen ami az iskolai olvasástanuláshoz elengedhetetlen. Ezek pedig a következők:

  • a bal és a jobb irányok pontos ismerete térben és a papíron egyaránt
  • a fent -lent irányok megkülönböztetése a térben is és a papíron is
  • a balról jobbra és a fentről lefelé haladás ismerete és készségszintű elsajátítása

…ezek az ismeretek nekünk felnőtteknek banális dolgoknak tűnhetnek, de egy óvodás gyermek számára gondot tudnak okozni. Gyakorta látom , hogy rajzos feladatlapokon sokszor jobbról indulnának balra, vagy valahol a papírlap közepéről indítanák a ceruzájukat.  És mivel ezek annyira evidens dolgoknak tűnnek, sokszor a tanítónénik sem hangsúlyozzák ezt mindig ki, a gyermek pedig megtorpan, elakad, lemarad, kudarcot él át.

Előzzük ezt meg! Megmutatom neked, hogy “olvasni “már egy óvodás is tud! Képről mindenképp! 🙂 ….szépen sorban, balról jobbra és fentről lefelé haladva….Próbáld ki !

 

 Szeretnéd letölteni a teljes “óvodás olvasót” Iratkozz be te is a TündérTanodába, és máris küldöm neked!

A TündérTanoda régi diákjainak az “óvodás olvasót ” előre elküdtem , mail fiókjukban bizonyára már meg is találták azt 🙂

…mert olvasni egy óvodás is tudhat, képről mindenképp…..


Szólj hozzá!

A te hozzászólásod:

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Figyelem!:Türelmedet kérjük! A hozzászólások elsőként moderációs sorba kerülnek,így időbe telik amíg megjelennek az oldalunkon./Köszönjük a hozzászólásodat!/ .