Így járhatsz a bébikomppal

4:35 du. mozgásfejlődés

bebikompPár hete telefonon újságolt a el a nagy  hírt anyám, hogy az 5 hónapos unokahugomnak bébikompot vett az öcsém. Jajj ne!!! – szakadt fel belőlem csak úgy, szinte zsigerből a felkiáltás.  Elcsodálkoztam magamon, és azonnal elkezdtem kutatni az emlékeim között, hogy mégis mi bajom van nekem a bébikomppal???  Na igen! … Csecsemőkoromig természetesen én sem emlékszem vissza, de az tény, hogy bébikompos gyerek voltam. Mama sokat mesélt róla…

Bébikompos bébi, dédi szemével nézve:

…vagyis, ahogyan nagyanyám látja a kicsi 5 hónapos unokahugom bébikompos lehetőségeit:  ” Te is mennyit voltál benne…szaladoztál vele körbe-körbe…hamar el is indultál” …

Valóban! Tudok járni, hamar el is indultam, külső szemlélő első ránézésre nem is igen vesz észre rajtam semmi kivetnivalót.  Csakhogy furcsán aprókat lépek, siető, pipiskedő lépésekkel taposom az életutam immár lassan 38. éve. Tartásom mereven egyenes ( volt időszak, hogy százasszögnek neveztek evégett)  mintha  egy képzeletbeli bébikomp még mindig ott lenne körülöttem, és tolni kellene magam előtt.  Arról nem is beszélve, hogy igazi járásbiztonságom sosem volt, nem kedvencem a mászkálás, és némi bizonytalanság ( mintha csak hiányozna körülöttem valami  tartószerkezet )  még mindig van bennem járás közben.

Bébikomp a fejlesztő pedagógusi szememmel nézve:

 •  A bébikomp túl korán túl nagy munkára kényszeríti a gyermek gerincét, azáltal, hogy álló pozícióban kell megtartani magát benne.  Ez idő előtt nagy terhet ró a kicsi gerincére…
 • Amennyiben ülő helyzetben van a gyermek benne (és azelőtt, hogy önmagától képes lenne már ülni, szintén terheli a kicsi csont és izomrendszerét)  és így ülve halad a bébikomppal, gyakran lábujjhegyen kényszerül közlekedni, méghozzá igen gyorsan.  Azon túl, hogy ez groteszk, rögzülhet egy lábujjhegyen való, apró léptű pipiskedő járás….Biztos, hogy ezt akarod?
 • A bébikompban a gyerek nem látja a saját lábát, nehezen fejlődik a szem-láb koordináció, és sérül a testtudat fejlődése is.
 • A mélységérzékelés kb 8 hónaposan alakul, ha előtte kerül bébikompba a gyerek, számíthatunk bizonytalanságra, egyensúlyzavarokra a járás során.
 • Ha bébikompban van a gyermek nincs lehetősége kúszni, mászni. Pedig a mászás, és  az ezzel járó keresztező mozgások révén tudná fejleszteni az idegrendszerét, és felkészítené saját magát  az évekkel későbbi  iskolai tanulásra…

Bébikomp helyett:

….engedd kúszni, mászni, engedd, hogy szabadon gyakorolhassa a mozgást, biztosíts teret és lehetőséget neki hozzá.  Akkor tud gyermeked igazán ülni, amikor magától képes rá, akkor tud igazán állni és járni, amikor önmagától eljut odáig.   Ez nem lóverseny, engedjük, hogy a saját fejlődési tempójában haladjon. Ha így teszel, a későbbi tanulmányi eredményeiért is sokat tettél, ráadásul jóelőre!

És hogy hol boldogabb a gyerek? Bébikompban vagy szabadon kúszva mászva? Nézd meg a fotókat ( a fotóimat) és döntsd el Te magad!

mozgasfejlodes

kuszas

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

* * * * *

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!


59 hozzászólás

 1. Timmy Says:

  Kisfiam 7 hónaposan sétált kézen fogva 10 hónaposan egyedül ment….de eközben rengeteget kergetőztünk 4 kéz láb,hogy ez a fázis is meglegyen a fejlődésében….Szerencsére nem lett dislexiás és nincsenek tanulási nehézségei…

 2. Fekete György János Says:

  Tiszteletre méltó, megható is, hogy a szerző saját hajdani fotóival szemlélteti mondanivalója igazságát.
  Nagyon igaz! Terjeszteni kell a kicsinyek érdekében.
  Mászás, gurulás, kúszás – aztán majd ül, föláll, jár, amikor kell.

 3. TündérTanárnéni Says:

  Köszönöm szépen Kedves György! 🙂

 4. Pésztai Erzsébet Says:

  Neuropediatriában szakosodott már nyugdijas gyógytornász vagyok. Elismeréssel olvasom az ilyen oktató cikkeket, de sajnos nem sokan hallgatnak ránk. Az emlitett negativumok mellé azt jegyezném meg, hogy ez a “babysitter” nagyon becsapja a csecsemő agyát!!!Ismert az a tény, hogy agyunk “azt tanulja meg, amit az egyén tanit ismétléssel”!! A bébikomp valótlan infókkal táplálja az csecsemő agyát: biztonságérzetet, egyensúlyt, bátorságot(késleltetve v.gátolva az egészséges védekezési reflex kialakulását/beérését 8-9 hónapos kórban) közvetit. Ez a gerinc-statika,a melső és alsó végtagok közötti keresztező fiziológiás koordináció, izomtónus érés, testérzet róvására történik. Ezzel küzdünk majd mi gyógytornászok sajnos nagyon kis sikerrel. Alapja lehet a testtartás gondoknak, lúdtalpnak de talán félelemérzet bizonyos fokának is.

 5. Marcsi Says:

  A fiam 6-7hónapos volt amikor először a babikompba tettem és semmi baja nem lett igaz nem egész nap volt benne de boldog volt hogy gurulhatott igaz eleinte hátra felé 😀

 6. Székely Viola Says:

  Sajnos még mindig nagy “divat” ez a vacak, és sok szülőnek fogalma sincs mit okozhat vele. Ugyanúgy mint a kenguru, amiben kifelé hordozzák a babákat……

 7. Kránitzné Timi Says:

  Az én gyermekeim,mind a kettő kúszott mászott,botorkált és a bébikompot is használtuk/nem egész nap/mégis okos értelmes és boldog kiegyensúlyozott gyerekek. egy játékként és nem járástanítóként állandóan használva.nem hinném hogy ártalmas dolog.

 8. Ritababa Says:

  2 kisfiam van, mindkettő használt bébikompot, amikor már tudott egyedül állni és csak mértékkel…
  szívesen elküldeném, milyen vigyori volt, amikor benne volt, mert szomorú képet is lehet csinálni, de nem biztos h mindig az benne a gyerek.
  Hangsúlyoznám: MÉRTÉKKEL!!!!

 9. antibarbi Says:

  Minden fekete vagy fehér? A mértékről egy szó sincs sehol. Sok anyának, akinek nincs segítsége, az a 5-10 perc, amíg a bébi a bébikompban boldogan, és igen, nagyjából biztonságban elgurigázik, esetenként áldás lehet. Az enyéimnek is volt. Mind a háromnak (ugyanaz az egy darab 🙂 ) Egyik ügyesebb, mint a másik. Megjegyzem, a legügyifogyibb az, amelyik a bébikompot nem tűrte. Nem egész nap abban kell hagyni, de totál elutasítani.. Ez is túlzás.

 10. Emőke Says:

  A nagy lányunk volt csak bébikompban, de tanultunk a negatív tapasztalatokból, a többieknél mellőztük. Nem akart kúszni-mászni, hiába volt minden próbálkozás, később nem akarta letenni a sarkát, így nehezen tanult meg járni.

 11. TündérTanárnéni Says:

  Kedves Erzsébet, nagyon szépen köszönöm ezt az alapos és mélységekbe menő szakmai hozzászólást, hiszen egy gyógytornász talán a legtisztábban látja, és munkája során naponta tapasztalja a gyermekek mozgásfejlődését ért hatásokat. Köszönöm!

 12. Méri Says:

  Sajnos nagyon sokan azt hiszik hogy ez mekkora buli a gyereknek…többek között anno én is.
  A legelső fiam, bár nem sokat, de volt benne, pipiskedve járt sokáig. A második fiam – még mindig nem figyelmeztetett senki hogy baj lesz – is használta, mert a maminál jó hosszú volt az előszoba, hatalmasakat gurult benne. Szegénykémnél a mászás kimaradt, így a beszédfejlődése is, évekig beszédfogyatékos volt, (megjegyzem az oviban a logopédiás csoportban 13 gyerekből 10 bébikompozott) sok sok munkája volt a logopédusnak és a gyógytornásznak amíg helyrerakták szegényt, ma már 10 éves, már nem érezni milyen nagy árat fizetett azért a pár hónap bébikompban futkározásért.
  A 2 kicsinél már eszembe nem jutott ilyet beszerezni, és annyira bánt hogy ilyet egyáltalán forgalmazhatnak.

 13. Elizabet Says:

  Kedves Antibarbi! Igazad van! Mindig mindent fekete vagy fehéren lát minden “okos” baba magazin es könyvek! Nekem csak 2-ő van de nagyon közel egymáshoz és tökéletesen bebizonyították hogy azok tévednek akik beskatulyazzak a gyerekeket mondhatni mint a “kommunizmusban” igy kell fejlődni mert ez van a nagykönyvben megírva!!!! Aha csak hogy senki sem egyforma mindenki más géneket hordoz magában! Mindenki más ütemben máskèpp fejlődik! Egy jo anya szerintem attól jo ha rá tudd hangolódni a gyerekére! És nem bocsánat a kifejezésért “buta fórum okból” tanul meg a gyerekeivel bánni hanem az anyai osztoneit felerősíti az elektronikus weboldalak helyet! Nekem az első gyerek imádta alig bírtam belőle kivenni most 3,5 évesen lovagol es feláll egyedül a pony hátára! A másik utalta nem volt hajlandó beleulni csak tologatta mikor elkezdett totyogni! Ő még csak 2- lesz de egészen másban jo mint a bátyja! Szerintem a legjobb dolog ha egy anya a saját gyerekére es igényeire figyel! Nincs fekete vagy fehér és nincs meg szabva kinek hogy kell fejlődnie!

 14. Bocsi Krisztina Says:

  Elkeserítő, amikor valaki azzal indokolja a bébikompot, kifelé kenguruzást, idő előtti ültetést-jártatást, hogy “az én gyerekemnek se lett tőle baja. Először is még nem tudhatja, másodszor meg adjon hálát az égnek érte. De VISSZAFELÉ kell gondolkozni: amikor valakiről kiderül, hogy dislexiás, az esetek döntő többségében a kórelőzményben ott van, hogy nem mászott. A gerincferdüléses esetek nagy részében kiderül, hogy az anyuka kenguruban hordozta, neadjisten még kifelé is. Ha arra hajlamos gyermeket ér negatív hatás, pl bébikomp, akkor azt nem ússza meg baj nélkül.

 15. Nikoletta Says:

  Igen, ilyenkor jönnek bizonyításként azok a hozzászólások, hogy az én gyerekem is kompozott, és semmi baja! Én is azt gondoltam, hogy semmi baja, attól, hogy 6 hónaposan kompozott, 9 hónaposan már járt, csak sajna totál kimaradt a mászás. És eddig azt gondoltam, hogy mintagyerek, ügyes, okos, és bár a mozgása nagyon jó, de így harmadik osztályban már kezd gond lenni a tanulással. Én nem vitatkoznék egy gyógytornász véleményével. De érdekesnek tartom, hogy ha az ember segíteni akar, egyszerűen lehurrogják. Ne akarjunk segíteni…:(

 16. TündérTanárnéni Says:

  Kedves Elizabet!

  Átengedem a hozzászólásodat, mert nem vagyok a letiltások híve, ám a leszólásoké sem! Ezt az oldalt az anyukák segítésére, nem pedig egymás leszólására hoztam létre. Eme buta fórum buta tanárnőjeként ( fejlesztő pedagógia vörösdiplomával a kezemben, és egy 10. éve kitűnő tanuló, agyvérzéssel született 16 éves kislány édesanyjaként) naponta azon dolgozom, hogy megerősítsem az anyákat abban, hogy merjék használni az anyai ösztöneiket, és a kezdettől fogva játékosan fejlesztgessék a gyermekeiket. Beskatulyázni senkit sem szoktam, a bejegyzésben sincs semmi tiltás, azt írtam le benne amit a saját bőrömön megtapasztaltam. Mindent szabad, és semmi sem kötelező!
  A fejlesztés lényege, hogy a spontán érésnek indult képességek és készségek maximális kibontakoztatásához teremtjük meg a legoptimálisabb külső (tárgyi) és belső ( pszichés) feltételeket.

  A neveléssel kapcsolatos hitvallásomról és tanítási stílusomról pedig itt olvashatsz bővebben:
  http://www.tundertanoda.hu/3834-2

 17. Gy.Mária Says:

  27 éve tanítok, fejlesztek, és két nagylányom van. Mindkettő nagyon okos egyetemista, kifejezetten jó képességekkel. És mindketten használták a bébikompot, amikor én a konyhában főzögettem, addig versekkel, énekekkel boldogítottam őket, különben a két igen érdeklődő gyermekem sírdogált volna a szobájában egyedül. Nem voltak sokáig a bébikompban, de nevetgéltek, boldogok voltak, mert láttak engem, és közben jól éreztük magunkat. Kenguru… imádták, igaz, hozzámbújva, nem kifordítva vittem őket, és nincs gerincpropléma, viszont van kiváló zenei és ritmusérzék, hisz mindketten zenélnek különféle hangszereken, és táncolnak. Szóval szerintem nem kellene ennyire kereken elítélni bizonyos dolgokat. A mérték valóban nagyon fontos, és az is igaz, hogy a kúszás és a mászás nagyon fontos mozgás.

 18. Beáta Says:

  Én 3 hónapos kisfiamnak szerettem volna kedveskedni egy bébikomppal, de az olvasottak után inkább lemondok róla. Köszönöm kedves szomszédomnak aki elküldte ezt az oldalt és még időben értesültem ezekről a tapasztalatokról. Most már csak egyre lennék kíváncsi vajon az elektromos hinta amelyiknek kivehető pihenőszék az ülése, az milyen hatással van a gyermek mozgásfejlődésére?

 19. TündérTanárnéni Says:

  Beáta, a hinta első számú fejlesztőjáték 🙂 Itt olvashatsz bővebben a hinták fejlesztő hatásáról:
  http://www.tundertanoda.hu/mozgasfejlodes/mozgasfejlodesmozgassal-a-fejlodesert

  ■ “Hintáztassuk, ringassuk sokat! A hintázó mozgás fejleszti a gyermek egyensúlyrendszerét, ezáltal erősíti az idegrendszert is… és , mint tudjuk, az agy az idegrendszer igen fontos része, és sokat kell majd dolgoznia a későbbi tanulás során. Érdemes erős alapokat építeni mindehhez!”

  Gyermeked első és legkedvesebb “hintája” éppen a Te tested volt, amikor még pocaklakóként lágyan ringatózott benned, miközben te jártál, sétáltál… Talán ezért is szeretik annyira a fejlesztő foglalkozásokon a hozzám járó gyerekek a kötélhintát, ami olyan mint egy zsák, és a plafonból lelógva finoman ring 🙂 Az anyaméhben eltöltött időszakot idézi fel a gyermeki lélekben …

 20. Kriszti Says:

  Én is gyermekneurológia tapasztalattal rendelkező gyógytornász vagyok. A bébikomp egyértelműen káros! Úgy ahogy a hordozókendő és az idő előtti ültetés/állítás is! Ez tény nem tanács! Szerintem elég buta dolog megkérdőjelezni egy gyógytornász véleményét, tudását! Ha valaki mégis jobban tudja nálunk azt csak sajnálni tudom, ennyire képes. 🙁 Pl. a cigi is káros még akkor is ha van olyan dohányos, aki nem tüdőrákban hal meg. Szóval az a szülő akinek a gyereke megúszta ezt a borzalmat károsodás nélkül attól még nagyon nem kéne ajánlgatni másnak… :/

 21. Kata Says:

  Kedves Anyukák!Fizioterápiával foglalkozom 24 éve.Sajnos egyre több tizen-huszon éves beteget kezelek reumatikus problémákkal. Térd,boka,derék fájdalmakkal jönnek.Amikor a szülő megkérdez,hogy ilyen fiatalon mitől is lehet ez,-az első kérdésem a bébikomp.A bébikomp szinte mindenkinél használatban volt pici korában!

 22. Metti Says:

  Az ‘én gyerekemnek sem lett tőle semmi baja’ pont olyan, mint amikor valaki azzal példálódzik, hogy ‘nagyapám szomszédja egész életében dohányzott, mégis 80 évig élt’. Attól még a cigi káros.

 23. Bernát Évi Says:

  Kedves Mindenki!

  Olvasgatva a hozzászólásokat, sok mindenkivel egyetértek. Gyermekemet egyedül nevelem, 14-én lesz 1 éves. Tegnap elengedte a kanapét, és elindult! Soha nem használtam bébikompot, hordozó kendőt, és kenguruban is csak kb 2szer volt élete során egy-egy 30 perces téli sétára. Soha nem erőltettem az ülést és a járást sem. 6 hónaposan fordult meg először igazán. Mindenkinek ajánlom figyelmébe a most kapható játszó szőnyegek okozta problémát! Még időben rájöttem, hogy bár soha nem tartottam járókában, utazó ágyban, pihenő székben, és semmilyen korlátok között kisfiamat (mindig szabadon jön-megy mindenhol!), a viszonylag kései fordulás a felfüggesztett állatkáknak köszönhető! Amint megszüntettem ezt a figyelmet elterelő tényezőt, “unalmában” elkezdett forogni, s 10 nappal később négykézlábra állt. Azóta minden oké! Csak mezítláb vagy hideg padlón puha talpú cipőben járkál. A kezét igyekeztem minél kevesebbszer fogni, akármennyire is erőszakoskodott. És még egy gondolat! Minden nap úgy főzök, hogy vagy a lábam alatt tesz-vesz, vagy az etetőszékből figyel. Nem kell ehhez bébikomp! 🙂 A rugós hintája az egyetlen “szerkezet” a lakásban. Inkább labdázunk, mert az a legjobb fejlesztő játék!

 24. TündérTanárnéni Says:

  Évi, köszönöm ezt a szép és érzékletes anyai hozzászólást! Emellett különösen kedves lett a szívemnek, mert én is októberi anya vagyok, lányom október 13-én lesz 16 éves, és 15 évvel ezelőtt ő is ilyentájt, a szülinapja előtt pár nappal indult el 🙂 Bébikompban soha nem volt 🙂

 25. Ancsika84 Says:

  Mi sosem használtunk kompot, eszembe se jutott, hiszen annyi felfedezni való van egyébként is egy 8-10 hónapos baba számára. Nem gondolom, hogy nagy segítség lenne az elfoglalt anyukák számára, hogy ha nincs más segítsége, rakja be a kompba. Nekem sincs, mégis főzök mellettünk, addig ők kipakolták a szekrényt és a födőket rápróbálták a lábasokra 🙂 Azt gondolom van célja a kompnak csak nem jó helyen használják. Munkahelyemen súlyos halmozottan sérült emberekkel foglalkoztunk és ott valóban van értelme egy olyan fiatal felnőttet ilyen szerkezetbe ültetni, mivel magától képtelen a helyváltoztatásra, így legalább megtapasztalja. Hangsúlyozom sérült embereknél!

 26. Csortosné Icu Says:

  Kedves Mindenki!
  Immáron két gyermekes anyuka vagyok. A lányom 2,5 éves, a kisfiam lassan 8 hónapos. Amikor a lányom születése után ajánlgatták a kompot, szelíden, de visszautasítottam, mondván még az enyém is édesanyámék padlásán van. Tényleg ott van, szinte vadonatúj állapotában. Ugyanis én, édesanyám elmondása alapján, hatalmasat estem vele, neki mentem a küszöbnek és vitt a lendület, mielőtt még Ö elkaphatott volna, így nem használtam, és így Öcsém sem. Mivel tizenévesen kis gerincferdüléssel küszködtem,és olyan derékfájással, hogy sokszor kihúzni sem tudtam magam, nem is nagy baj.
  Így lányom életéből is kimaradt, aki már 4 hónaposan ülni akart (ordított, ha visszaengedtem fekvő helyzetbe) végül 8 hónaposan már magától ült, majd két héttel később felállt, aztán inkább elkezdett mászni és 1 éves szülinapja előtt két nappal indult el a saját lábán.
  A kisfiam most 8 hónapos lesz, forog ide-oda, ülésbe felhúzza magát, ha megkaparintja a kezem, mostanában fekvőtámaszozik és “büdüsbogarazik”, de inkább még forog. Mi hintázunk és mióta eszembe jutott a hinta azóta sokat javult a mozgása.
  Én maximálisan egyetértek azokkal, akik nem javasolják a kompot. Aminek még nincs itt az ideje, azt ne erőltessük. A lányom után kicsit megijedtem, hogy még semmi hajlandóságot nem mutat az ülésre, de Ő ilyen és kész.
  Nagyon jó olvasgatni a cikkeket, gratulálok!
  Gratulálok a gyermekednél elért eredményhez is! 🙂

 27. TündérTanárnéni Says:

  Kedves Icu, köszönöm szépen! 🙂

 28. Andi Says:

  Már bocsánat,de mindent nem kéne a bébikompra fogni,én 40 éves vagyok,és nem volt kompom,mégis küzdök izülettel,mert örököltem.Az én gyermekeim kompoztak,a lányom nem tudott mászni sem felállni,1évesen elindult,most 18 éves nics járási problémája gimnáziumba jár és jó tanuló.A fiam 16 éves ő is kompozott,ő mászott felállt és 16 hónaposan indult el,ő is normálisan megy és tanulmányával sincs gond.A komppal való felborulásról annyit,a mostani kompok stabilabbak mint a régiek erősebb anyagból vannak és szélesebb az alja min régen.Mikor egyedül megültek a gyerekek akkor tettem őket kompba,és a gerincük is tökéletes,még annyit nagyon szeretett benn mindegyik,a fiam elevenebb volt,mint a lányom,mégis később indult el.Ezt örökölték,ugyanis én későn indultam el,a férjem nagyon korán,nekem,és a férjemnek nem volt kompunk!!!!!!!!!!!!

 29. Zsófi Says:

  Én is hallottam, hogy nincs jó hatása a babykompnak, de anyósom erőszakoskodott, hogy próbáljuk ki. Nem volt benne állandóan a gyerek, de játékból, meg azért, hogy hátat tudjak pár pillanatig fordítani a gyereknek, volt, hogy a nappaliban babykompba volt téve Szilvi. Most 4 éves. Semmi probléma nincs, se a beszédével, sem a mozgásával, semmivel. Bocsánat, hogy azt mondom, de szerintem, az hogy egy gyerekkel mennyi probléma van, leginkább a géneitől függ, másodsorban a környezettől. Vannak gyerekek, akik a jó géneik ellenére, elkallódnak egy rossz (átlagosnál alacsonyabb műveltséggel rendelkező, nem törődöm szülők között (vannak ilyenek)) környezetben és vannak olyanok is, akiket állandóan fejlesztőkhöz járatnak és nagy nehezen, kínlódva, utolérik képességekben társaikat… mert a szülők oda figyelnek és kellő képpen műveltek a gyerekneveléshez. Én ezt látom a környezetemben. Lehet velem vitatkozni.

 30. kammika Says:

  Tudjátok, amikor én születtem nem volt sem gyermekhordozó, sem bébikomp. Maximum a lapjára állított hokedli, amibe beleállítottak, ha a napi 14 órás meló mellett, az Anyám maga mellett akart egy kicsit tudni. Egyébként meg másztam az udvarban, piszkos földön, homokban, meg még eszegettem is a kezembe kerülő ezt, azt. Megtanultam járni segédeszközök nélkül 1 évesen. Talán nem is kellene korábban.Tudjátok az a baj, hogy most nagyon agyon neveljük már pici korban a gyermekeket. Pedig nem kéne.
  Sok mindenre rájön maga, kezdeményez, jelzi mit szeretne.
  Csak hagyjuk. Mert ha nem, idegbeteg, kényszeres cselekvésekre hajlamos, környezettől, apró korban támasztott követelményektől függő felnőtt gyermekeink lesznek.Ugyan én sajnos csak egyet neveltem, és falun,ugyan nem elszigetelten, de 30 évvel ezelőtt, és most is, más az életritmus,aki átélte, és a mai napig éli az tudja. Nekünk nem volt lehetőségünk a kulturált városi, laza, nyüzsgő életmintát átadni, de most sem csinálnám másképpen.
  És hál isten ép egészséges jó egzisztenciával rendelkező, értelmes felnőtt lett belőle, aki tudja hogy az egyszerűségeknek is megvannak az előnyei.

 31. Peti anyukája Says:

  Megkaptuk a kompont,megköszöntük.Azóta valaki nagyon akarta a családba,nem tudtam lebeszélni,nekik adtam.Köszönjünk szuper kúszni 6 hónaposan. 🙂

 32. Gyöngyi Says:

  Mélységesen egyetértek Nikolett hozzászólásával. Azoknál a gyerekeknél, akiknek vsalsmi kis porszem került az idegrendszeri érés folyamatába, ott a bébikomp további nagy problémákat okozhat. Csak az a baj, hogy ez a kis porszem nagyon sok esetben egyáltalán nem érzékelhető, a legtöbbször csak az iskolában jönnek elő a gondok.

 33. Mezővári Adrienn Says:

  Kislányom már 10 éves. Soha nem ült bébikompban, de “gyaloglós” motoron sem. Egyiket sem tartottam egészségesnek. Igaz, kengurut használtunk, de a kisasszony nagyon hamar (1 éves kora előtt) elindult, így még a babakocsi is felejtőssé vált számunkra, mert ő inkább gyalogolni akart. Én meg kézben vittem, ha elaludt. Természetesen volt, hogy dolgom akadt a konyhában, és lányom akkoriban sem nagyon szeretett egyedül lenni, ezért fel lett szerelve egy biztonságos hinta, aminek háttámlája is volt, és így még a forró lábasok közelébe sem került a csemete, viszont jókat szórakozott, énekeltünk, mondókáztunk, zenét/mesét hallgattunk, miközben készült a finomság.

 34. Kátya Says:

  A (helyes) hordozókendő káros hatásaira vonatkozóan vannak alátámasztásaitok???

 35. Gabesz Says:

  Mi ajandekba kaptunk bebikompot anno, de mar akkor hallottam, hogy karos a tulzott hasznalata. Igy a jut is marad is elv alapjan napi 20 percet engedtem jatszani benne a gyermeket. Mellette tudott kuszni, maszni, stb.

 36. Sümeghi Lászlóné Says:

  Kedves Tündér Tanárnéni, Anyukák!
  Több, min 40 év szakmai múlttal a hátam mögött, háromgyerekes anyuka és hétszeres nagymamaként úgy érzem, kellő tapasztalattal rendelkezem. Konduktor vagyok, tizenegy éven keresztül pedig szakértői bizottságban vizsgáltam fejlődésükben meglassúbbodott babákat, tanulási nehézséggel küzdő gyermekeket. Az utóbbi években már csak korai fejlesztéssel foglalkozom. A vizsgálatok során a bébikomp állandó szereplő volt. Most nem az idegrendszeri sérüléssel született gyerekekről beszélek. Azok a gyermekek, akik használták, sokkal jobban ki voltak téve a későbbi tanulási nehézségeknek, mozgásszervi betegségeknek, mint akik nem használták.
  Kedves Anyukák! Egyszerűen (ahogy mondani szoktam: józan paraszti ésszel)gondoljanak bele. A méhen belül és azon kívül is megvannak az emberi fejlődés fázisai. Ez a fejlődés segíti elő az idegrendszer strukturális felépülését. Az egyik legfontosabb a mozgás, aminek során barázdálódik az idegrendszer. Erre tudnak majd épülni a tanulási képességek. Ezt most nagyon leegyszerűsítettem.
  Nincs szebb látvány, mint amikor hagyjuk babánkat “egyedül” játszani. Ez nem azt jelenti, hogy nem figyelünk rá! Hagyjuk, hogy önállóan is tegyen felfedezéseket. A szülőt is sokkal több meglepetés éri, mintha folyamatosan kontrollálja minden cselekedetét. Amikor fekve, gurulva, karjaira támaszkodva, kúszva, feltérdelve, felülve, mászva felépíti az izmait és megerősíti csontozatát, akkor jön el az ideje, hogy felálljon.
  Sokat gondolkodtam azon, vajon miért nem kúszik, mászik egyre több kisbaba. Itt nem csak a komp a felelős.
  A fejlődés során a baba eleinte leggyakrabban vízszintes helyzetben van. Már megtapasztalja néha, hogy más pozícióból is láthatja a világot, ha etetik, ölbe veszik, játszanak vele. DE NORMÁLISAN legtöbbet fekszik. Itt is fontosak a fejlődési fázisok.
  Manapság nagyon elterjedtek a bébihordozók, a babák gyakran a konyhaasztal tetején ebben ücsörögnek naphosszat. A szülők így biztonságban érzik a babát, hiszen házimunka közben is folyamatosan látják. Sajnos amellett, hogy mozgásában korlátozva van (nem tud támaszkodni, helyét változtatni)túlságosan hamar szokik hozzá a függőleges helyzethez, a gazdagabb ingerhatásokhoz. FONTOS FEJLŐDÉSI FÁZISOK MARADNAK KI, az idegrendszer egyes építőkövei később hiányozni fognak. Ez akár figyelemzavart, tanulási problémákat is okozhat.
  Ezek a babák nem hajlandóak már vízszintes helyzetben játszani, mozogni, mert hozzászoktak a kitágult világhoz. Kimaradnak nagyon fontos mozgásfázisok! A hordozó a gyerek szállítására van, nem tartózkodási hely! Etetőszéknek is kiváló.
  Kedves Tündér Tanárnéni! Kicsit hosszúra nyúlt a mondandóm, pedig igyekeztem leegyszerűsíteni. Gratulálok ehhez az oldalhoz! Remélem, sok anyuka olvassa és hasznosítja ezt a tudást.
  Az anyukák pedig ne legyenek türelmetlenek! A gyerek fejlődése, nem lóverseny! Legyen elég idő arra , hogy önállóan játsszon, legyen idő arra, hogy felnőttekkel játsszon, szeressük okosan!

 37. Motyóbábi Says:

  Ahogy olvasom a hozzászólásokat, egyre az jár az eszemben, hogy a bébikomp nem erre való! Nem 6 hónaposan kell beleültetni, hanem akkor, ha már biztonságosan áll, esetleg kapaszkodva lépeget is! Akkor is csak abban az esetben, ha anyuka teszi a dolgát, a baba meg épp nem alszik, szeretne ott lenni, de nem tudom fogni a kezét. Nem a bébikomp a rossz, hanem az, aki ezt bébiszitternek használja! Sok az aljas, lusta szülő, aki bármit megtesz, csak “ellegyen” az a gyerek magában is.

 38. Eszter Says:

  Kedves Mindenki!
  Babykompot nem használtam, tanultam a hátrányairól annak idején a főiskolán, így messze elkerültem. (Mégis tudtam főzni mellette). Az önigazoló hozzászólások felháborítanak, főleg, hogy egy tapasztalt szakember véleményét kérdőjelezik meg, aki nem egy problámás gyerekkel és azok kórelőzményével találkozott…
  A babykomp káros hatására a védőnő, a gyerekorvos is felhívja a figyelmet.
  Nekem ne mondja senki, hogy csak 5-10 percre teszi bele a gyereket, amíg főz… melyik kaja fő meg 10 perc alatt?
  No és ha a gyerek gerince addig sem bírja, azt hogyan veszi észre anyuka???
  A “semmi gond nem lett belőle” íróinak gyerekeinél nincs véletlenül magatartászavar, tanulási nehézség? Vagy csak onnan tudják, hogy semmi gond, hogy megtault a gyerek járni?
  Akkor kérdem én, hogyan lehet az, hogy sok-sok iskolás gyerek, akikről azt mondják: “oh, nem tanul, pedig tudna, mert esze az van”… (hányszor halljuk ezt!) az ő szüleik valószínűleg legyintettek arra is, hogy később kezdett beszélni a gyerek, mert “én is 4 voltam, mikor elkezdtem beszélni, aztán mégis megtanultam”. (Pedig ott vannak a korai fejlesztők, a szenzomotoros téningek, miegymás). Szörnyű látni! Kár értük!
  Elhiszem, hogy vannak divatos elméletek a gyereknevelésben, egyik ellent mond a másiknak, vagy idővel változik az ideológia. De valahogy mindig a természetes dolgok felé kanyarodunk vissza, a műanyag, kerekes babykomp pedig korántsem az. Nem, ne üljön a gyerek, ha nem tud. Ne járjon, ha még nem tud. Vagy ha csak kezdeget, hadd legyen rá módja, ha elfárad, hogy leüljön, vagy lefeküdjön.
  Egy biztonságossá tett konyhában, vagy lakásban kúszhat-mászhat az a gyerek, felállhat, leülhet… ellőtte fel kell mosni… miért ne lehetne főzni babykomp nélkül… nem kell ezt magyarázni sem.
  Azért nem apró részlet, mert az kihathat a beszédfejlődésre, azon keresztül a tanulási képességre, a gyerek sikerességére az iskolában, és végső soron az életben.
  Persze, túl lehet élni a babykompot, a tartáshibát is, a koordinációs zavart is, a test torzulásait is, sokat bír az ember… de minek?
  Hinni kellene kicsit a szakembernek, az önigazolás helyett.

 39. Andi Says:

  Elnézést,hogy megint beleszólok,de Motyóbábinak igaza van.Érdekes mikor jött a védőnő 17 éve a lányomhoz,egy szóval nem mondta ,hogy nem jó.Az is érdekes hogy az én gyerekeimnél,a HIPP édesköménytea 2 hetes kortól volt adható,most pedig 3-4 hónaptól,ez hogy van?Meg a mostani újszülöttek forralt vizet ihatnak,teát nem,ezt nem értem!Szerintem,ha a gyerek megül akkor a komp sem árt a gerincének,mert ha nem a kompba ül,akkor magától ül valahol,és szerintem,ha valamelyik gyerek nem érzi jól magát benn,akkor jelez,az enyémek boldogok volta benn,és semmi bajuk nincs,és nem is volt sem a járásukkal sem mással,18,és 16 évesek,a hugom is kompozott,és mégis tanító nő lett!Az én lányom nem tudott mászni,néztem volna ahogy a földön fekszik?A fiam viszont mászott,pedig kompozott!

 40. Andi Says:

  Régen miért nem tiltották a kompot?Ha annyira káros miért nem tiltják be?Jó pár éve a bébihordozót istenítették,na hát abba tuti,hogy sérült a gerincük,mert majdnem hogy gömbölyűen voltak benn a gyerekek!

 41. Andi Says:

  Ígazad van Zsófi,szerintem is minden a géneken múlik,mikor nem volt komp akkor is volt beszéd,és mozgás hibás gyerek,sajnos!

 42. Adrika Says:

  Jézusom! Annyi okos anyuka van itt, de tényleg! Talán, ha nem5-6 hónaposan ültetitek a kompba a gyereket, amikor talán még ülni sem tud és ezek után a kompot hibáztatni, hogy sz.r! Az a buta aki beleülteti ennyi idősen, utánna meg hibáztatja a kompot, hogy a gyerek emiatt nem mászott! Akinek van egy kis esze tudja, hogy akkor teszi bele a babát amikor arra megérett, kvázi, ha egyedül már feláll és kapaszkodva lépeget! Kb. 9-10 hónapos korára. Akkor meg minek? Azért, hogy anyuka kb. 10 percig tudjon mosogatni, teregetni stb. Nem pedig arra, hogy egész nap abba tartom a gyereket, mert lusta vagyok vele foglalkozni vagy tetszik ahogy gurul benne, nem cirkuszi bohóc a kompot pedig nem erre találták ki! 😀

 43. Védőnőanyuka Says:

  Köszönöm a jótanácsokat, a fejlesztő szakemberek hozzáértő hasznos hozzászólásait! Védőnő vagyok, még 14 éve sem tanították azt az iskolában, hogy káros lehet a bébikomp használata. Nem értem egyes édesanyák hozzáállását, de szerencsére nem is kell mindent meg érteni, csak annyit, amennyit az agyi képességeink engednek! Friss diplomás védőnő édesanyaként én is használtam a picilányomnál bébikompot, miért ne használtam volna,senki nem mondta, hogy nem kellene… gurult is, mászott is,jó sokáig, kapaszkodva fel is állt, és 15-16 hónapos korára el is indult, de még utána is 2-3 hónapig úgy érezte magát biztonságban, ha kézen fogva vezetve sétáltunk.Éreztem a járásában a nagyfokú bizonytalanságot. Ki tudja miért volt ez, de magamtól vezettem vissza arra, hogy talán a komp el “lustította ” ezen képességének koraibb beérését. Okos, ügyes nagylány már,versenytáncol, szépen rajzol,szaval(120 hónaposan már a rövid versikét érthetően magától mondta). Miután meg ismerhettük az újabb nézeteket,kutatások eredményeit- egyebek között a bébikomp nem éppen pozitív hatásairól, természetesen el kell mondanunk az édesanyáknak, nagymamáknak, Laikus családtagoknak. Miért oly nehéz az orvostudomány újdonságait elfogadtatni, vannak szakemberek, akik egész életükben ezzel foglalkoznak, kutatnak, dolgoznak, vizsgálják az ok-okozati összefüggéseket AZÉRT, hogy ami meg előzhető, azt a betegséget, negatív állapotot el lehessen kerülni. Azt tapasztalom, hogy az a tanács, amit az emberek ingyen kapnak, sokszor semmit nem ér, annak nincs értéke, mert az csak egy közalkalmazott, vagy tanácsokat “osztogató” okoskodó embertől jön.Szemben azzal, amikor az ember elmegy egy jó hírű orvoshoz,szakemberhez( esetlegesen már kialakult problémával) és értékes tanácsként ugyanazokat az “okosságokat” hallgatja végig, mint amit már ingyen sokszor hallhatott. Na az a tanács nagyon hasznos és értékes, kovetendő!Semmi gond túlteszi az ember ezen magát, úgymond “meg edződik”. Nem kötelező elfogadni és alkalmazni azon dolgokat, amit nem érzünk sajátunknak,lehet bizonygatni pro és kontra! Ami tény, hogy rengeteg túlmozgó, (fölös)energiától aktív(és nem hiperaktív),viselkedni nem tudó, és nem is akaró gyermek (és szülő) van.5 évesen nem ismeri az alap színeket, nem képes bemutatkozni, nem tudja az életkorát, sokszor a nevét elmondani. Biztos, hogy nem a bébikomp negatív hatásairól van szó, hanem arról, hogy a szülő nem képes elfogadni és követni a jótanácsokat, ami az édekében “ömlik” a szakemberek szájából.A kisfiam 8 hónapos,természetesen nincs bébikomp, nagyon ügyesen szabályosan mászik, asztalnál fölkapaszkodik, ma este rájött, hogy milyen egyszerűen ülésbe kerül a négykézláb helyzetből.Sokkal tágabb a mozgástere a földön elhelyezett plédeken, és bizony mikor a konyhában vagyok be rakom a kiságyába néhány játékkal, mikor kidobálta, és körbejárta néhányszor, jelez, hogy menjek,talán még rá is zendít egy kicsit, és én megyek be hozzá.Egyáltalán nem hiányzik a bébikomp!Ettől nem lesz magányos elhanyagolt gyerek, de tanulja azt, hogy önmagában is ellehet kicsit játszani, be tudja fejezni az elkezdett tevékenységét, mert nem zavarja meg a külső személy. Továbbra is követem a bejegyzéseit az oldalnak, mert hasznos, és tanulságos!

 44. Védőnőanyuka Says:

  *** 20 hónaposan mondta a versikét, nem 120 😀

 45. Csilla Says:

  Olyan NINCS, hogy MUSZÁJ beletenni a gyereket.
  Sehány percre.

 46. Élsportoló anyuka Says:

  Nagy érdeklődéssel olvastam a hozzászólásokat és már abban az időben is furcsálltam az ellenzéket ez ügyben ,amikor én adtam oda a fiamnak.Mindenhonnan csak a ,,nem szabad használni mert ez meg az lesz majd a gyerekkel” hallottam.
  Nos, a fiam 6 hónapos volt amikor beleraktam a bébikompba szinte az egész napját abba töltötte, hiszen elég örök-mozgó típus volt.10 hónaposan elindult és meg sem áll a mai napig.Most 17 éves,6 éves kora óta versenyszinten sportol a mai napig.Se rossz tartása,se rossz koordinációs mozgása sincs csak tökéletes teste,felépítése és mozgása.Mivel élsportoló ezért rengeteg orvosi vizsgálaton vett részt a Testnevelési Főiskolán ezért minden amit leírtam az egészségéről testfelépítéséről nem csak az anyai elfogultságból van,hanem orvosilag is alá van támasztva.

 47. szasza Says:

  Kisfiam 6 es fel honapos. Nem reg vettunk bebikompot, imadja. Termeszetesen nem egesz nap hasznalja es semmikepp sem jaras segitonek vettuk, hanem jateknak. En is bebikompos voltam, erdekes modon edesanyam egesz eletemben azzal piszkalt, hogy huzzam ki a hatam es ne lepjek olyan nagyokat 🙂

 48. Baloghné Kovács Anikó Says:

  Tisztelt anyukák 3 gyermek édes anyukájaként írom soraimat mi nem használtunk kompot bár nem is futotta rá nagyon sokat foglalkozom a gyerekeimmel és sajnos még így is beszéd későn kezdődött el 3 fél évesen a nagylánynál jártunk logopédusnál fejlesztőn a lány nem volt hajlandó közreműködni senkivel befogta fülét száját és lefeküdt a földre. oviba bekerülve viszont pillanatok alatt ment minden. Középső lánykám szintén nem volt hajlandó beszélni oviba is úgy ment fel hogy csak mutogatott bár azt mesterien művelte. lehet hogy genetika vagy én csináltam valamit nem jól ezt nem tudom sok szakember tanácsát meghallgattam elfogadtam nem vált be ugyan de nyitott vagyok az újdonságokra is. A kisfiam 10 hónapos elkezdett egyedül ugyan kapaszkodva járni REMÉNYKEDEM hogy betartotta a kúszás és mászás fázisait mert jó lenne ha ő időben tudna beszélni. Várom esetleges tanácsaitokat hozzászólásaitokat.Bár ugye nállunk nem a komp miatt lett beszéd késlekedés diszgráfia . köszönettel Baloghné

 49. Gabi Says:

  Három gyermekem van.Egyik sem használt soha bébikompot!Nem is állt szándékomban,tökéletesen megvoltunk nélküle.Nekem sem volt segítségem a háztartásban,de nem hinném hogyha kompba rakom a kicsit,akkor jobban haladtam volna a dolgaimmal.
  Viszont van a családban olyan aki gyermekként sokat volt benne.Nála-már felnőttként-egyértelműen beazonosítható a pipiskedve járás.

 50. Holoubek Noémi Says:

  Ne felejtsük el, hogy nem minden gyerek egyforma! Mi van azokkal a gyerekekkel, akik nincsenek “csak úgy el”? Akiknek öt percenként valami újat kell kitalálni születésüktől fogva, mert arra van igényük? Például az én lányomat egy hetes korában sem lehetett a kanapén hagyni, mert a lábával hajtotta magát és egy métert is arrébb tudott fészkelődni. A védőnő mikor először jött, azt mondta, ilyet még sosem látott, hasról a hátára fordult az alig több mint egy hetes gyerekem. Az én lányom öt és fél hónaposan került először a bébikompba. Természetesen max. öt percre, tovább úgyse nagyon érdekelte volna. Hét hónaposan kezdett mászni, állni, bútorokba kapaszkodva járni, és soha többé eszembe sem jutott a bébikomp. Ki tudta elégiteni az igényeit. Ott volt mindenhol. Nyolc hónaposan egyik kezével kapaszkodott a konyhaszekrény ajtajába vagy a fiókjába, a másikkal meg pakolt. Kilenc hónaposan indult el önállóan. Tizenegy hónaposan nemhogy stabilan járt, de szaladt, alig lehetett utolérni. Most négyéves, nagycsoportos óvodás, mert két évesen kezdett oviba járni és semmivel sincs és nem is volt elmaradva az egy évvel idősebb gyerekektől.
  Az én véleményem az, hogy a gyerekeink igénye szerint kell csinálni a dolgokat, ésszerűen és mindent mértékkel.

Szólj hozzá!

A te hozzászólásod:

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Figyelem!:Türelmedet kérjük! A hozzászólások elsőként moderációs sorba kerülnek,így időbe telik amíg megjelennek az oldalunkon./Köszönjük a hozzászólásodat!/ .