Ha utál rajzolni, írni sem fog tudni???

9:28 de. írástanulás, rajzfejlődés

 

írástanulásA minap egy anyuka kért tőlem segítséget… Elpanaszolta, hogy a kisfia nem szívesen rajzol, emiatt az óvónénik rossz szemmel néznek rájuk,  sőt, mi több , az “erőltetést” szorgalmaznák mert  veszélyben érzik a gyermek későbbi iskolai előmenetelét, iskolára való rátermettségét, írástanuláshoz való képességeinek alakulását. A rajzolás valóban az írástanuláshoz készíti elő a gyermeki kezeket, de erőltetni semmit nem kell, mert “nemakarásnak csak nyögés lesz a vége”!

A rajzolástól az írástanulásig…

…javaslom, hogy ne rontsunk ajtóstul a házba… inkább induljunk el szép lassan a kályhától…Keressük meg azt a játékot vagy  tevékenységet amit a gyermeked még  szívesen végez a kezeivel. Innen fogjuk indítani a fejlesztést. Ez lesz a kiindulópont, az alap… Nem baj, ha ez nem rögtön a rajzolás, hiszen egyéb módokon is jól lehet fejleszteni a kézügyessséget, a finommotorikát.  Nézzünk néhány példát:

 • Szívesen babrál apró tárgyakkal? /kavics, gyöngyök, üveggolyók, lego, apró játékdarabok stb/
 • Szeret mindenféle papírokat tépni és gyürkészni?
 • Folyton körülötted téblábol a konyhában borsófejtés, lencseválogatás, vagy tésztagyúrás közben?
 • Örömmel rajzol az ujjaival a párás ablaküvegre, vagy nyáron a homokba?
 • Alig győzöd gyurmával?
 • Folyton zeng nálatok a “csip-csip csóka“, és a “hüvelykujjatok naponta almafa”?
 • Firkál a falra, bútorokra?
 • Sosem tudod, hogy éppen hol az olló, mert rendszeresen eloson vele?

Ugye most már látod, hogy nem csak a rajzolás az egyetlen útja a kézügyesség és  finommotorika fejlesztésének ?  Lépcsőfokonként haladva juthatunk el addig, hogy gyermeked szívesen rajzoljon, hogy örömmel és magabiztosan forgassa a ceruzát. Hogy pontosan melyek ezek a lépcsőfokok? Arról majd egy következő bejegyzésben írok..

*      *      *      *      *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!


Egy hozzászólás

 1. Az iskolaérettség hozzávalói: Színezni szakadásig? Vagy mégis mi a jólfejlett finommotorika titka? | TündérTanoda Says:

  […] úton, ami az ujjaktól a ceruzáig tart, te, mint édesanya indítottad el. Nem baj, ha most még nem szeret rajzolni, és nem kedvenc […]

Szólj hozzá!

A te hozzászólásod:

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Figyelem!:Türelmedet kérjük! A hozzászólások elsőként moderációs sorba kerülnek,így időbe telik amíg megjelennek az oldalunkon./Köszönjük a hozzászólásodat!/ .