Borostás diszlexiás?

2:23 du. diszlexia

Pár hete történt…Telefonon keresett, és fiatal férfi hangján a diszlexiával kapcsolatban kérdezett… Foglalkozom-e diszlexia vizsgálattal, annak megállapításával?  …engem talált a neten ezzel a problémával kapcsolatban…Végzek -e diszlexia vizsgálatot?

borostás diszlexiás 2

Kedvesen és lelkesen közöltem vele, hogy diszlexia vizsgálatot ugyan nem végzek, de a diszlexia megelőzése különösen a szívügyem, és az iskolaelőkészítő foglalkozások keretében erre van is lehetőség…

…ezt követően pedig neki szegeztem a kérdést, hogy : Hány éves a gyermek? 

” Nem gyerek….hanem én. ” 

Mi tagadás, kiült a döbbenet az arcomra. Még jó, hogy ez ilyesmi telefonon keresztül nem látszik…

És miben akadályozza ez magát a leginkább?  -kérdeztem a fiatalembert az első döbbenettől felocsúdva

“Nyelvtanulásban” – jött a válasz.

Jómagam olyan beállítottságú vagyok, hogy azt aki már egyszer az ügyfelemmé vált, vagy csak bizalmat szavazott nekem, és tőlem kért segítséget, nálam érdeklődött a problémájával kapcsolatos megoldási lehetőségek felől, én azt már nem szoktam sorsára hagyni, és a onnantól kezdve igyekszem a szívemen viselni az előmenetelét….

A fiatalembernek is azonnal elmondtam, hogy sajnos a diszlexia megelőzésére leginkább 5 és 7 éves kor között van lehetőség, ha már kialalakult a baj, akkor egyéb módszerekkel lehet oldani, enyhíteni, ami már nem a fejlesztő pedagógia tárgykörébe tartozik. ..

…és mivel művelek pár ilyen oldó hatású módszert, így felajánlottam az Access Bars kezelések, és a kineziológiai alapokon nyugvó,  a két agyféltekét összehangoló  ” Tanulási hatékonyságot növelő és stresszmentesítő Békás tanfolyam”  lehetőségét is.

Ennél a pontnál viszont már saját magával került fiatalemberünk összeütközésbe, a berögzült nézőpontjai, és hiedelmei nem engedték hogy eljusson a segítségig, csak azt hajtogatta, hogy ő “diszlexia vizsgálatot szeretne csináltatni”.   A túlzott vaskalapossága (bocsánat, hogy az illusztráción lévő borostás fiatalember usánkában van, csak ilyet találtam) nem engedte ki őt a problémája szorításából.

Eltűnődtem….. Mivel lesz azzal előrébb, ha bárki is elvégzi neki a diszlexia vizsgálatot, és kiderül hogy tényleg diszlexiás, vagy hogy nem is az????  A problémája attól még ott van….  A vizsgálattól a nyelvtanulása nem lesz könnyebb, és a veszélytől sem menekül meg, hogy esetleg nyelvvizsga hiányában nem kapja majd meg a diplomáját.

De emberek!  Az Isten szerelmére, muszáj megvárni ezt?  Nem lenne egyszerűbb még idejében a megelőzésre fordítani időt és fáradtságot?

A sors iróniája, hogy amikor írom ezt a bejegyzést, épp azokban a napokban hoztak egy törvényt, hogy a tanulási nehézségek és diszlexia, diszgráfia diszkalkúlia miatt már nem kaphat senki felmentést az osztályozások alól…

…de muszáj felmentésben gondolkodnunk és arra apellálnunk, amikor a megelőzés lehetősége is karnyújtásnyira van?

Mi lenne ha tudatos szülőként időben elkezdenénk tenni gyermekeink iskolai előmenetelének sikereiért?

A tanulás öröme, és az iskolai sikerek megtapasztalása minden gyermeknek jár, az nem csak egyedi kiváltság!

*      *     *    *    *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *     *     *     *

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Bejelentkezés: 06-70-256-9595 vagy info@tundertanoda.hu

    *      *     *     *     *

TündérTanárnéni


Szólj hozzá!

A te hozzászólásod:

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Figyelem!:Türelmedet kérjük! A hozzászólások elsőként moderációs sorba kerülnek,így időbe telik amíg megjelennek az oldalunkon./Köszönjük a hozzászólásodat!/ .