Finommotorika fejlesztés finoman: borsófejtéssel, meggymagozással

finommotorika Nincs Hozzászólás

Szezonja van a borsófejtésnek és a meggymagozásnak, és szezonja van a finommotorika fejlesztésének is. Ez utóbbiről kevesen tudnak, hiszen még csak most kezdődött a nyári szünet, még alig hogy elballagott az óvodából a gyerek.. Ki gondolná, hogy ilyenkor aktuális lehet bármi tanulással kapcsolatos elfoglaltság? Pedig ha ügyes első osztályost szeretnél magad mellett tudni szeptemberben, aki könnyen és kínlódások tanul meg írni, akkor nem engeded, hogy a következő sorok csak “falra hányt borsók” legyenek :

borsófejtés

A zökkenőmentes írástanulás alapja a jól fejlett finommotorika.  Fontos az írásmozgás- koordináció fejlődésének a preventív (  a gondok, problémák megelőzésére irányuló) segítése.

Az írásmozgáshoz szükséges készségek fejlődése már 3 éves kor körül elkezdődik és 6-8 éves kor körül fejeződik be. Ebből is látható, hogy a finommotorika az az iskolaérettséghez szükséges alapkészség amelynek kialakulása a leghosszabb időt öleli át.  Ráadásul nagyok az egyéni eltérések, a leggyorsabban fejlődő gyermekeké 2 év alatt kialakul, míg a lassabban fejlődő társaiknak esetleg 5 év is szükséges ehhez.  ( 3 éves kortól 8 éves korig).  Itt lényegesen meghatározóak a biológiai tényezők, a spontán érés üteme, segíteni, motiválni, támogatni lehet és kell is a folyamatot, de “megerőszakolni ” nem lehet ezzel kapcsolatban egyetlen kisgyermeket sem!

A rendszeres, mindennapi játékos gyakorlással érhetjük el a legjobb eredményeket, és erre remek lehetőséget kínál a nyár, a kertben termő zöldségekkel, gyümölcsökkel való foglalatoskodás.

Engedd csak oda nyugodtan magad mellé ha borsót fejtesz. Mialatt végigtapogatja a borsóhüvelyt,  és a könnyebben felpattintható részét kitapogatva megnyitja,  hogy aztán könnyedén legördíthesse onnan a borsószemeket, nem csak a finommotorikája fejlődik, de a gyermeki lelkével is igen jót teszel.  Veled együtt csinálhatja, te mint anya, nagymama fejleszted, erősíted a tanuláshoz szükséges képességeit.  Amit az “anyai öl iskolájában ” tanul meg a gyerek, az egy életre beleíródik, azt sosem felejti el.

Meggymagozás, babfejtés, ribizli szemezés, szilva és barack kimagozása, kukorica morzsolás, borsófejtés, és nem fog borsódzani a háta az írástanulás hozta kihívásoktól sem…

Nem szereti a dinnyében a magokat?  Ki ne szedd neki!  Mi lenne ha ő maga szedegetné ki valahogyan, és megszámolná, hogy mennyit talált benne?

*      *     *    *    *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *     *     *     *

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Bejelentkezés: 06-70-256-9595 vagy info@tundertanoda.hu

    *      *     *     *     *

TündérTanárnéni


Milyen játékok segítik a szobatisztaság kialakulását?

szobatisztaság Nincs Hozzászólás

Milyen játékok segíthetik a szobatisztaság kialakulását? Ha most arra gondolsz, hogy a zenélő biliről és társaikről lesz szó, azokról a mini illemhelyekről amik olyan jól fel vannak szerelve mindennel ( gyöngyökkel, nyomogatós játékokkal, beépített hangszórókkal  stb)  mint egy komplett szórakoztatóközpont, akkor sajnos csalódást kell okoznom.  A szobatisztaság kialakulását ezek a játékok egyáltalán nem segítik…

szobatiszta gyerek

Tovább…


A te gyermeked fejlődésében hisz a tanító nénije?

gyermekfejlesztés Nincs Hozzászólás

A te gyermekedben hisz a tanító nénije? Biztatja, bátorítja ha elakad a tanulás folyamatában? Vagy épp ellenkezőleg, leginkább csak elvárásai, kritikái vannak,?  Gyereked még annyit sem tud számonkérések során felmutatni, amennyit kevésbé szorongatott helyzetben könnyedén képes volna?

tanító néni

Tovább…


Borostás diszlexiás?

diszlexia Nincs Hozzászólás

Pár hete történt…Telefonon keresett, és fiatal férfi hangján a diszlexiával kapcsolatban kérdezett… Foglalkozom-e diszlexia vizsgálattal, annak megállapításával?  …engem talált a neten ezzel a problémával kapcsolatban…Végzek -e diszlexia vizsgálatot?

borostás diszlexiás 2

Tovább…


Hogyan segíti a március 15. az írástanulást és a szépírást?

írástanulás Nincs Hozzászólás

…látszólag sehogy – mondhatnád, de nézzünk csak kicsit mélyebben a dolgok mögé!  A jól fejlett finommotorikához, ahhoz hogy a gyermek könnyen megtanuljon írni, és még szépen is tudjon írni, sokat kell az ujjacskákat és az aprócska kézízületeket  mozgatni, tornáztatni, edzeni.

Tovább…


Iskolaelőkészítés otthonról online

iskolaelőkészítés Nincs Hozzászólás

Az óvónők alapos és odaadó munkája mellett is nagyon éles a váltás az óvoda és az iskola között. A magas követelményszint miatt jól fejlett alapkészségekre van szükség az iskolaérettség eléréséhez, a tanulás és az első osztály elkezdéséhez. A sikeres iskolakezdés szempontjából meghatározó  a célirányos, tudatos, időben elkezdett  iskolaelőkészítés…

iskolaelőkészítés

Tovább…


TündérTanárnéni esete a megdobbanó szívű, gyermekmentős plüssmackókkal

mentős mackók Nincs Hozzászólás

plüssmaci…már akkor sejthettem volna,  hogy a plüssmacik készülnek  velem kapcsolatban valamire, amikor Bene  egy nagyobb méretű, ellenállhatatlanul édes  mélybarna  színű játékmackóval érkezett a fejlesztő foglalkozásra. Azonnal megkért, hogy vigyázzak rá nagyon amíg ő a hintában ül….és hozzátette, hogy : “Dobog a szíve! ” Micsoda?  Egy plüssmackónak dobog a szíve? Egyszerre volt mókás és végtelenül aranyos a dolog. Miközben a tenyerem a játékmackó dobogó szíve felett pihent bevillant, hogy pár napja is láttam valami macis felhívást…Ja igen!  Valami mentős maci gyűjtés valahol Győr közelében…Lájkoltam is….de nem itt van… Tovább…


Tanulást segítő és stresszmentesítő “Békás tanfolyam a gyerekekért” Miskolcon

stresszoldás Nincs Hozzászólás

Békás tanfolyam

Reszkessetek tanulási zavarok, diszlexiás kudarcok, iskolai stresszek és nehézségek! Egy újabb nagyszerű módszer került a kezembe ellenetek, hogy segítsem a gyerekeket!
Az első “Békás tanfolyamot” már most, a téli szünetre tervezem, hiszen közeleg a félév és a nagyobbaknak a központi felvételik ideje! A tanfolyam célja, hogy növelje a gyerekek észlelési és felismerési képességét ( ezáltal a tanulási funkciókat), oldja a stressz okozta ügyeket, növelve így a teljesítményt és az önbecsülést és csökkentve a stresszt, visszaadva az egyén számára a választás tudatosságát. Tovább…


Diszlexia megelőzés online?

diszlexia Nincs Hozzászólás

diszlexia megelőzés onlineA tanulási zavarok közül, talán a diszlexia az amitől a leginkább rettegnek a szülők. Elképzelni sem tudják, hogy mihez kezdenének, ha a gyermekükről egy vizsgálat során kiderülne, hogy diszlexiás.  Na de miért kellene megvárni, hogy utolérje őt ez, vagy bármelyik másik tanulási korlátozottság, ha meg is előzhetjük azt, amennyiben időben teszünk ellene? Miért kellene tétlenül ülnünk egészen addig, amíg rá nem nyomják a gyerekünkre az olvasási akadályozottság pecsétjét, amikor könnyedén, játékosan elejét vehetjük a bajnak? Tovább…


Képviselő választás az iskolában: gyermeked a díszpolgárságig jut el vagy beéri a nyárspolgár címmel?

képességfejlesztés Nincs Hozzászólás

Számodra is  ismerős helyzetkép:  megkérdezed  a gyerekedet, hogy mi történt aznap az  iskolában, mire ő kapásból rá vágja hogy „semmi”.  De ezt így elsőre el ne hidd neki!    A látszólagos „ semmi” mögött,  alig észrevehető módon ugyan, de nagyon is fontos értékteremtő és az ő gyermeki személyiségét  építő tevékenységek zajlanak.

Tanulmányi tevékenység, fizikai tevékenység, alkotótevékenység és önkormányzati tevékenység színezi gyermeked mindennapjait az iskolában.  Mind a négy iskolai tevékenység közösségfejlesztő és önfejlesztő hatással bír, a pedagógus pedig arra törekszik, hogy minden  tanuló komplex és teljes értékű részvételhez jusson ezekben.  Ez elérhető   együttműködést igénylő tevékenység szervezésével vagy közös cél,  feladat alapján történő tevékenységgel. Ebben a bejegyzésben az önkormányzati tevékenységet járjuk körül részletesebben : Tovább…


« Előző oldal