Így öltöztesd télen a gyereket!

gyermeknevelés Nincs Hozzászólás

Bosszant a téli öltözködés?  Leizzadsz mire felöltözteted a gyereket?

Nem akar egyedül öltözködni?

Próbáljátok ki ezt! :

*      *     *    *    *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *     *     *     *

Nincs buta gyerek, csak kevésbé kibontakoztatott képességek. Küldetésemnek tekintem a gyermekek segítését a képességeik legteljesebb kibontakoztatásában. Ha azonosulni tudsz ebben velünk, várunk téged is a Facebook csoportunkban!

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Bejelentkezés: 06-70-256-9595 vagy info@tundertanoda.hu

    *      *     *     *     *

TündérTanárnéni


Félévi hajrá, vizsgák, dolgozatok, felelések? – “csanalazd” el a problémát! Védekezz csalánteával!

iskolai kudarcok és stressz Nincs Hozzászólás

Félév közeledtével vannak azok a helyzetek amikor a ” Szedd már össze magad fiam, tanulj jobban!”  felszólítás nem segít. ..Amikor a gyerek feje már zsong a megtanult ismeretektől, de a jegyekben még semmi javulás nem látszik. Sőt! Mintha még esne is lefelé a tanulmányi átlag…  Persze, mert nem mindig azzal van  a baj hogy az elsajátított ismeret mennyisége kevés, hanem azzal, hogy nem vagyunk képesek a figyelmet összpontosítani, a megtanultakra pontosan emlékezni, helyesen és hiánytalanul felidézni.

És ha már “idézés”….. természetgyógyászat irányába húzó, ezoterikus hajlamom már elég korán megmutatkozott, és amikor majdnem 16 évesen , a helyi fodrászüzletből kiindulva , a fókuszomba  ( no meg a falu toplistájára) került a csalántea, hogy az milyen jó, akkor már én is felkaptam a frissen bodorított tincsekkel ékesített fejemet.

csalántea

1991-et írtunk,  és ebben az időben még nem hemzsegtek a polcokon az ezoterikus, holisztikus vagy természetgyógyászati jellegű könyvek.  Ugyanakkor én már zsenge nőszemélyként is igen alapos és körültekintő voltam, nem kezdhettem el a csalántea ivást mindenféle ‘tudományos” igazolások nélkül, ráadásul már az óvodában is a könyv volt a jelem, így nem nyugodtam addig amíg elő nem  varázsoltam nagyanyám sifon szekrényéből a Maria Treben féle könyvet.

Maria Treben: Egészség Isten patikájából könyvében szerencsére bőven találtam leírást a csalán jótékony hatásairól, de az igazi meglepetés akkor ért, amikor a könyv végére lapoztam,  ahol az egyes problémákra javasolt gyógyteákat taglalta a szerző…

Másodéves gimnazistaként naná, hogy megakadt a szemem az “Iskolai kudarcok” címszó alatt.  Főleg hogy az általános iskolai évek alatt soha semmi problémám nem volt ezen a téren, végig kitűnő voltam, és szerencsére a főiskolai évek alatt is sikerült hozni a kezdetben megszokott formámat, és nem is volt kérdés a vörösdiploma, na de a gimnáziumi évek…..  azokat nem szerettem, nehézségként éltem meg, annak ellenére is, hogy én választottam, én akartam oda menni.  Így még inkább haragudtam magamra ezért a választásomért…

Nem találtam az összhangot a követelményszinttel,  a naponta történő több órás felkészülések nem hozták a várható eredményt, és a stresszel terhelt,  szorongó, zárkózott természetemből adódóan bármennyire is vágytam rá, nem tudtam az osztályközösségbe beilleszkedni. Mindig kívülállónak éreztem magam…. Nem azért nem közeledtem feléjük, mert nem voltam kíváncsi rájuk, hanem mert akkora gátlás és blokk volt rajtam, hogy azt sem tudtam hogyan kell azt…..közeledni, barátságokat, kapcsolatokat kialakítani…  Kár, hogy nem tanítottak a gimnáziumi évek alatt kommunikációt és lélektant…. Ezidőtájt nem éreztem összhangot sem magamban, sem magam körül, az eredményeim is estek,  és grátiszként még a szerelmi bánat is nyomasztott.  / Ugye érted most már , hogy miért éppen a stresszoldás lett a másik terület a fejlesztő pedagógia mellett amivel foglalkozom? / Ebben az állapotban hallottam először a csalánteáról…

A lovat végül anyám adta alám, amikor az egyik nap tanulás közben beállított a szobámban egy doboz “Táltos” gyógyteával ,  amiben  éppen csalánlevél volt.  Kipróbáltam, teszteltem, és mintha pár nap után már jobban oda tudtam volna figyelni, olyasmi történt velem, amiről Maria Treben is beszámolt a könyvében:

“Kétségbeesetten mesélte el nekem egy anya, hogy a tizenkét éves fiának az iskolában semmi nem köti le a figyelmét ; az egyik szülői értekezleten a pedagógusok elmondták, hogy a gyerek egyáltalán nem figyel oda az órákon és nem tudják, hogy mit csináljanak vele. ………Az javasoltam, hogy itassanak meg vele naponta két csésze friss csalánteát……… Az alatt a hat hét alatt, amíg a következő szülői értekezletre került a sor, mindenki, a szülők, a tanárok és maga a gyerek is meglepődve tapasztalták, hogy micsoda változás következett be. A rövid idő alatt osztályzatai ugrásszerűen javultak. Amiből addig elégséges, volt vagy egyenesen bukásra állt, azokból a tárgyakból most csupa jót és jelest szerzett. A hirtelen megjavult tanulmányi eredmények a gyereket újabb iskolai sikerekre ösztönözték” / Maria Treben/

A félévi hajrában már célirányosan nyúltam a csalánteához.  A dolgozatok, felelések, a jobb jegyekért írt felmérések idején hatalmas áldásnak bizonyult ez a gyógytea.  Odahaza apám már csak úgy szólított, hogy ” a füvesasszony” , de mit bántam én.   Pár napon keresztül egy termoszban odakészítettem magam mellé fél liter csalánteát a tanuláshoz és sikerélményt adott, hogy ahogy múltak a napok, úgy fogott egyre jobban az agyam…..és az érdemjegyeim is elkezdték tükrözni ezt.  Onnantól kezdve január közepe és február eleje között a csalántea mindig teret kapott nálam…

Kipróbálod? Tanulmányi kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezd bizalommal  (orvosod, vagy gyógyszerészed helyett) a fejlesztő pedagógusodat! 🙂

*      *     *    *    *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *     *     *     *

Nincs buta gyerek, csak kevésbé kibontakoztatott képességek. Küldetésemnek tekintem a gyermekek segítését a képességeik legteljesebb kibontakoztatásában. Ha azonosulni tudsz ebben velünk, várunk téged is a Facebook csoportunkban!

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Bejelentkezés: 06-70-256-9595 vagy info@tundertanoda.hu

    *      *     *     *     *

TündérTanárnéni


Hóember a jóember – játékos finommotorika fejlesztés karácsonyi dekorációval

fejlesztőjátékok, finommotorika Nincs Hozzászólás

Nem szívesen rajzol a gyereked és botkezűnek tűnik a kézügyességet igénylő óvodai feladatokban, odahaza pedig teljesen kizárt, hogy rajzeszközt vegyen a kezében?  Ha igen, akkor most eljött a ti időtök!   Gyermekednek mindene a színezés, rajzolás, és alig várja hogy alkothasson valamit? Ha igen, akkor szintén most jött el  a ti időtök!

Az advent, a karácsonyra készülés nagyszerű lehetőségeket kínál arra, hogy szinte észrevétlenül és játékosan, élményszerűen fejlődjön a gyermekeknél a finommotorika.  Ilyenkor a fejlesztő foglalkozásaimon is gyakrabban előkerülnek a sablonok, papírból készítendő dekorációk, hogy ki-ki képességeihez mérten, de a sikerélményt még a ceruzától idegenkedő gyermekeknek is biztosítva,  megéljék az alkotás, készülődés örömét.

hóember

Tovább…


Helyes ceruzafogás kialakítása, finommotorika fejlesztése – nem muszáj könnyekkel történnie

finommotorika, helyes ceruzafogás Nincs Hozzászólás

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az váltja ki  a legnagyobb riadalmat a szülőkben ha a gyermekük nem akar rajzolni, színezni, nem  hajlandó ceruzát fogni.  Még nagyobb szokott lenni a rémület ha azt a visszajelzést kapják a szülők az óvodától, fejlettségi szintet mérő szakemberektől hogy a gyermekük ceruzafogása nem megfelelő, fejletlen, közelében sincs a helyes ceruzafogásnak.  A későbbi írástanulást érzi veszélyeztetve ilyenkor a szülő és a pedagógus is, és rendszerint ideges kapkodás veszi kezdetét ami miatt aztán a gyerek még inkább elfordul a ceruzától, rajzolástól….

Tavasszal érkeztek meg a Miskolci FejlesztőKuckóba az “Okosjátékok” és a Szuper formaválogató gyümölcstorta azonnal a gyerekek kedvence  lett. 

Bár ez a játék elsősorban a matematikai és logikai készségek fejlesztésére lett hivatva, mi a képességfejlesztő és iskolára előkészítő foglalkozások során egy egészen új oldaláról is megismertük ezt a játékkészletet.

A  helyes ceruzafogás kialakulását  erőltetni nem lehet, nagymértékben meghatározzák  ennek a képességnek a kifejlődését a belső biológiai folyamatok,  de szelíden, játékosan megtámogathatjuk.

Arról hogy melyek ezek az érési folyamatok, mit kell róluk pontosan tudni és hogyan tudod azokat  segíteni, az Okosjáték weboldalán közzétett írásomban olvashatsz. / Kattints ide! >> /

A személyesebb tapasztalatokat , ami  már célirányosan a helyes ceruzafogás kialakulását segíti,  itt osztom meg veletek :

gyümölcsválogató

Tovább…


Finommotorika fejlesztés anyával – “Anya rajzolója” ajándékba

finommotorika Nincs Hozzászólás

A gyerekek gyakran kérik az anyukájukat hogy rajzoljon nekik cicát, kutyát, lovat, madarat , stb.

Szívesen tennénk, de  hirtelen azt sem tudjuk hogyan kell lerajzolni azokat.  Nagy segítség számomra a képességfejlesztő foglalkozásokon ha az édesanya is kreatív, ráérez a foglalkozás dinamikájára, és tevékenyen részt  vesz abban, majd a megkezdett folyamatokat odahaza a gyermekével folytatja:

anya rajzolója

Tovább…


Finommotorika fejlesztés finoman: borsófejtéssel, meggymagozással

finommotorika Nincs Hozzászólás

Szezonja van a borsófejtésnek és a meggymagozásnak, és szezonja van a finommotorika fejlesztésének is. Ez utóbbiről kevesen tudnak, hiszen még csak most kezdődött a nyári szünet, még alig hogy elballagott az óvodából a gyerek.. Ki gondolná, hogy ilyenkor aktuális lehet bármi tanulással kapcsolatos elfoglaltság? Pedig ha ügyes első osztályost szeretnél magad mellett tudni szeptemberben, aki könnyen és kínlódások tanul meg írni, akkor nem engeded, hogy a következő sorok csak “falra hányt borsók” legyenek :

borsófejtés

Tovább…


Milyen játékok segítik a szobatisztaság kialakulását?

szobatisztaság Nincs Hozzászólás

Milyen játékok segíthetik a szobatisztaság kialakulását? Ha most arra gondolsz, hogy a zenélő biliről és társaikről lesz szó, azokról a mini illemhelyekről amik olyan jól fel vannak szerelve mindennel ( gyöngyökkel, nyomogatós játékokkal, beépített hangszórókkal  stb)  mint egy komplett szórakoztatóközpont, akkor sajnos csalódást kell okoznom.  A szobatisztaság kialakulását ezek a játékok egyáltalán nem segítik…

szobatiszta gyerek

Tovább…


A te gyermeked fejlődésében hisz a tanító nénije?

gyermekfejlesztés Nincs Hozzászólás

A te gyermekedben hisz a tanító nénije? Biztatja, bátorítja ha elakad a tanulás folyamatában? Vagy épp ellenkezőleg, leginkább csak elvárásai, kritikái vannak,?  Gyereked még annyit sem tud számonkérések során felmutatni, amennyit kevésbé szorongatott helyzetben könnyedén képes volna?

tanító néni

Tovább…


Borostás diszlexiás?

diszlexia Nincs Hozzászólás

Pár hete történt…Telefonon keresett, és fiatal férfi hangján a diszlexiával kapcsolatban kérdezett… Foglalkozom-e diszlexia vizsgálattal, annak megállapításával?  …engem talált a neten ezzel a problémával kapcsolatban…Végzek -e diszlexia vizsgálatot?

borostás diszlexiás 2

Tovább…


Hogyan segíti a március 15. az írástanulást és a szépírást?

írástanulás Nincs Hozzászólás

…látszólag sehogy – mondhatnád, de nézzünk csak kicsit mélyebben a dolgok mögé!  A jól fejlett finommotorikához, ahhoz hogy a gyermek könnyen megtanuljon írni, és még szépen is tudjon írni, sokat kell az ujjacskákat és az aprócska kézízületeket  mozgatni, tornáztatni, edzeni.

Tovább…


« Előző oldal