Helyes ceruzafogás kialakítása, finommotorika fejlesztése – nem muszáj könnyekkel történnie

finommotorika, helyes ceruzafogás Nincs Hozzászólás

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az váltja ki  a legnagyobb riadalmat a szülőkben ha a gyermekük nem akar rajzolni, színezni, nem  hajlandó ceruzát fogni.  Még nagyobb szokott lenni a rémület ha azt a visszajelzést kapják a szülők az óvodától, fejlettségi szintet mérő szakemberektől hogy a gyermekük ceruzafogása nem megfelelő, fejletlen, közelében sincs a helyes ceruzafogásnak.  A későbbi írástanulást érzi veszélyeztetve ilyenkor a szülő és a pedagógus is, és rendszerint ideges kapkodás veszi kezdetét ami miatt aztán a gyerek még inkább elfordul a ceruzától, rajzolástól….

Tavasszal érkeztek meg a Miskolci FejlesztőKuckóba az “Okosjátékok” és a Szuper formaválogató gyümölcstorta azonnal a gyerekek kedvence  lett. 

Bár ez a játék elsősorban a matematikai és logikai készségek fejlesztésére lett hivatva, mi a képességfejlesztő és iskolára előkészítő foglalkozások során egy egészen új oldaláról is megismertük ezt a játékkészletet.

A  helyes ceruzafogás kialakulását  erőltetni nem lehet, nagymértékben meghatározzák  ennek a képességnek a kifejlődését a belső biológiai folyamatok,  de szelíden, játékosan megtámogathatjuk.

Arról hogy melyek ezek az érési folyamatok, mit kell róluk pontosan tudni és hogyan tudod azokat  segíteni, az Okosjáték weboldalán közzétett írásomban olvashatsz. / Kattints ide! >> /

A személyesebb tapasztalatokat , ami  már célirányosan a helyes ceruzafogás kialakulását segíti,  itt osztom meg veletek :

gyümölcsválogató

Ebben a játékban valósághű gyümölcsöket szortírozhatunk szét  forma, szín, forma és szín, mennyiségek szerint. A  tortaforma elforgatható rekeszeibe válogatjuk szét az almákat, banánokat, szőlőket, narancsokat, citrancsokat, barackokat és szilvákat, amit színes alátétsablonok  is segítenek, ezekről “olvashatják le ” a gyerekek, hogy éppen milyen szempontok szerint történjen a szortírozás.

A válogatást a készlethez tartozó két, különböző erősséggel mozgatható műanyag csipesz is segíti, a sárga színűt könnyebben, a pirosat nehezebben tudják összenyomni a gyerekek, így a játék során a megfelelő erőadagolást is gyakorolhatják.  A csipeszek szárán kialakított bemélyedések finoman rávezetik a  gyermeki kezeket a helyes ceruzafogás elsajátítására. Mutató és középső ujj egymás mellett az egyik csipesz száron,  a hüvelykujj pedig velük szemben a csipesz másik szárán  helyezkedik el.

Képességfejlesztő foglalkozásokon azt tapasztaltam hogy a gyerekek a fejlettségi szintjüknek megfelelően választanak eszközt a válogatáshoz. Akinek bizonytalanabb a finommotorikája az rendszerint a sárga színű, könnyebben mozgatható csipeszt választja, még a magabiztosabbak bátran próbálkoznak a piros színű csipesz használatával is.  Azok a gyerekek akik nem szeretnek rajzolni, manuális tevékenységeket végezni –  így a finommotoros képességeik még fejletlenek – rendszerint  kézzel kezdenek el válogatni ösztönösen.

Kézzel válogatásnál  mindig biztatom őket az ujjaikkal való ” csipeszfogás” alkalmazására,  olyankor azt szoktuk játszani,  hogy a mutató, középső és hüvelykujjunk együtt egy  madárkának a  csőre, aki egyesével felcsipegeti a gyümölcsöket. Ez az ujjtartás már teljesen az, amit a helyes ceruzafogáshoz is szükséges bekondicionálni, elmélyíteni.  A foglalkozásokon tapasztaltam, hogy amikor a kezdetben csipesszel szortírozó  gyerekek  kéz és ujjízületei, izmai elfáradnak, ők is ösztönösen rátérnek a kézzel történő válogatásra.

Külön érdem a játékkészlet komplexitása, a különböző képességterületekre gyakorolt fejlesztő hatása.  Amellett, hogy a fejlesztő foglalkozásokon és az iskolára előkészítések során a finommotorika és a helyes ceruzafogás kialakításában vettem fejlesztő pedagógusként  a legnagyobb hasznát, ez a játék a logika és a matematikai készségek fejlődését is erőteljesen segíti. / Megadott szempontok szerinti szétválogatás, több-kevesebb-egyenlő fogalma, számokkal megadott mennyiségek szerinti szortírozás, forma, szín, forma és szín szerinti válogatás stb / 

A játék esztétikus, igényes kialakítása mágnesként vonzza a gyerekeket, nem volt még olyan hogy valaki ne játszott volna vele szívesen. A mentális készségek fejlődésén túl a szociális készségekre is hatással van, szerepjátékra ösztönöz.

Mi a foglalkozások végén nem eltenni szoktuk a “Szuper formaválogató gyümölcstorta” (Super Sorting Pie) játékot a dobozába, hanem betesszük a gyümölcsökkel feldíszített pitét a sütőbe 🙂

*      *     *    *    *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *     *     *     *

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Bejelentkezés: 06-70-256-9595 vagy info@tundertanoda.hu

    *      *     *     *     *

TündérTanárnéni


Finommotorika fejlesztés anyával – “Anya rajzolója” ajándékba

finommotorika Nincs Hozzászólás

A gyerekek gyakran kérik az anyukájukat hogy rajzoljon nekik cicát, kutyát, lovat, madarat , stb.

Szívesen tennénk, de  hirtelen azt sem tudjuk hogyan kell lerajzolni azokat.  Nagy segítség számomra a képességfejlesztő foglalkozásokon ha az édesanya is kreatív, ráérez a foglalkozás dinamikájára, és tevékenyen részt  vesz abban, majd a megkezdett folyamatokat odahaza a gyermekével folytatja:

anya rajzolója

Tovább…


Finommotorika fejlesztés finoman: borsófejtéssel, meggymagozással

finommotorika Nincs Hozzászólás

Szezonja van a borsófejtésnek és a meggymagozásnak, és szezonja van a finommotorika fejlesztésének is. Ez utóbbiről kevesen tudnak, hiszen még csak most kezdődött a nyári szünet, még alig hogy elballagott az óvodából a gyerek.. Ki gondolná, hogy ilyenkor aktuális lehet bármi tanulással kapcsolatos elfoglaltság? Pedig ha ügyes első osztályost szeretnél magad mellett tudni szeptemberben, aki könnyen és kínlódások tanul meg írni, akkor nem engeded, hogy a következő sorok csak “falra hányt borsók” legyenek :

borsófejtés

Tovább…


Milyen játékok segítik a szobatisztaság kialakulását?

szobatisztaság Nincs Hozzászólás

Milyen játékok segíthetik a szobatisztaság kialakulását? Ha most arra gondolsz, hogy a zenélő biliről és társaikről lesz szó, azokról a mini illemhelyekről amik olyan jól fel vannak szerelve mindennel ( gyöngyökkel, nyomogatós játékokkal, beépített hangszórókkal  stb)  mint egy komplett szórakoztatóközpont, akkor sajnos csalódást kell okoznom.  A szobatisztaság kialakulását ezek a játékok egyáltalán nem segítik…

szobatiszta gyerek

Tovább…


A te gyermeked fejlődésében hisz a tanító nénije?

gyermekfejlesztés Nincs Hozzászólás

A te gyermekedben hisz a tanító nénije? Biztatja, bátorítja ha elakad a tanulás folyamatában? Vagy épp ellenkezőleg, leginkább csak elvárásai, kritikái vannak,?  Gyereked még annyit sem tud számonkérések során felmutatni, amennyit kevésbé szorongatott helyzetben könnyedén képes volna?

tanító néni

Tovább…


Borostás diszlexiás?

diszlexia Nincs Hozzászólás

Pár hete történt…Telefonon keresett, és fiatal férfi hangján a diszlexiával kapcsolatban kérdezett… Foglalkozom-e diszlexia vizsgálattal, annak megállapításával?  …engem talált a neten ezzel a problémával kapcsolatban…Végzek -e diszlexia vizsgálatot?

borostás diszlexiás 2

Tovább…


Hogyan segíti a március 15. az írástanulást és a szépírást?

írástanulás Nincs Hozzászólás

…látszólag sehogy – mondhatnád, de nézzünk csak kicsit mélyebben a dolgok mögé!  A jól fejlett finommotorikához, ahhoz hogy a gyermek könnyen megtanuljon írni, és még szépen is tudjon írni, sokat kell az ujjacskákat és az aprócska kézízületeket  mozgatni, tornáztatni, edzeni.

Tovább…


Iskolaelőkészítés otthonról online

iskolaelőkészítés Nincs Hozzászólás

Az óvónők alapos és odaadó munkája mellett is nagyon éles a váltás az óvoda és az iskola között. A magas követelményszint miatt jól fejlett alapkészségekre van szükség az iskolaérettség eléréséhez, a tanulás és az első osztály elkezdéséhez. A sikeres iskolakezdés szempontjából meghatározó  a célirányos, tudatos, időben elkezdett  iskolaelőkészítés…

iskolaelőkészítés

Tovább…


TündérTanárnéni esete a megdobbanó szívű, gyermekmentős plüssmackókkal

mentős mackók Nincs Hozzászólás

plüssmaci…már akkor sejthettem volna,  hogy a plüssmacik készülnek  velem kapcsolatban valamire, amikor Bene  egy nagyobb méretű, ellenállhatatlanul édes  mélybarna  színű játékmackóval érkezett a fejlesztő foglalkozásra. Azonnal megkért, hogy vigyázzak rá nagyon amíg ő a hintában ül….és hozzátette, hogy : “Dobog a szíve! ” Micsoda?  Egy plüssmackónak dobog a szíve? Egyszerre volt mókás és végtelenül aranyos a dolog. Miközben a tenyerem a játékmackó dobogó szíve felett pihent bevillant, hogy pár napja is láttam valami macis felhívást…Ja igen!  Valami mentős maci gyűjtés valahol Győr közelében…Lájkoltam is….de nem itt van… Tovább…


Tanulást segítő és stresszmentesítő “Békás tanfolyam a gyerekekért” Miskolcon

stresszoldás Nincs Hozzászólás

Békás tanfolyam

Reszkessetek tanulási zavarok, diszlexiás kudarcok, iskolai stresszek és nehézségek! Egy újabb nagyszerű módszer került a kezembe ellenetek, hogy segítsem a gyerekeket!
Az első “Békás tanfolyamot” már most, a téli szünetre tervezem, hiszen közeleg a félév és a nagyobbaknak a központi felvételik ideje! A tanfolyam célja, hogy növelje a gyerekek észlelési és felismerési képességét ( ezáltal a tanulási funkciókat), oldja a stressz okozta ügyeket, növelve így a teljesítményt és az önbecsülést és csökkentve a stresszt, visszaadva az egyén számára a választás tudatosságát. Tovább…


« Előző oldal