A miskolci FejlesztőKuckóban nyáron sem áll meg az ész!

miskolci FejlesztőKuckó Nincs Hozzászólás

Micsoda?  Még hogy nyáron tanulni…Na ne már!  Azt csak a bukott szamarak szokták, akik a pótmeccsre készülnek… Vagy mégsem?

Tudod mit? Én is azt mondom, hogy ne tanulj!  Nyögvenyelősen, magolva, küszködve semmiképp ne, nemhogy  nyáron, de még télen se!

FejlesztőKuckó Miskolc

Ha viszont szeretnél lépéselőnyt szerezni, behozni a tanév közbeni lemaradást olvasásból, írásból, szövegértésből, vagy matematikából, ha első osztályba készülsz és szeretnél felkészült, magabiztos és bátor lenni, aki az első naptól kezdve kapja a dícséreteket és a piros pontokat, akkor várlak a miskolci FejlesztőKuckóban.

Játékos feladatokon keresztül erősítjük meg a tanuláshoz szükséges készségeket, könnyedén, vidáman, de hatékonyan:

 • Iskolára előkészítés, hogy az első osztályban te legyél a legügyesebb
 • Felzárkóztatás olvasásból, szövegértésből, matematikából alsó tagozatosoknak
 • Beszédindító foglalkozások 3 év alatti gyermekeknek
 • Ha pedig megviselt a tanév, az ezzel kapcsolatos szorongásokat, félelmeket, stresszeket is tudjuk oldani magzatkori stresszoldás, Access Bars, vagy a kineziológia módszerével.
 • Gyere akkor is, ha nem nagyon szeretsz rajzolni, és anya aggódik, hogy mi lesz így majd az írástanulással?

Ne félj, nem fáj. Sőt!  Ilyen jól szoktuk érezni magunkat:

 

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *     *     *     *

Nincs buta gyerek, csak kevésbé kibontakoztatott képességek. Küldetésemnek tekintem a gyermekek segítését a képességeik legteljesebb kibontakoztatásában. Ha azonosulni tudsz ebben velünk, várunk téged is a Facebook csoportunkban!

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Bejelentkezés: 06-70-256-9595 vagy info@tundertanoda.hu , miskolcifejlesztokucko@gmail.com

TündérTanárnéni


Szorzótábla, nagyapám módra

szorzótábla Nincs Hozzászólás

A szorzótábla tanulása fontos állomás a második osztályos gyerekek iskolai pályafutásában.  Előfordul, hogy néhányuk  számára ez  leginkább  akadályfutás vagy erőltetett menet. Nem volt ezzel másképp megboldogult apai nagyapám sem…

Megfelelő pedagógiai módszer hiányában ő bizony jobbnak látta, még  az iskolából is “elfutni” a megpróbáltatások elől, így  csak két elemit járt ki, azt is nagy nehézségekkel.  A tanulás neki nem csak szellemi, de testi kínokkal is járt. A tanítónője – akit még évtizedekkel később is csak úgy emlegett, hogy : ” az a festett, ( nem idén barnult) q*va – minden egyes rossz válasznál nagyapám fejét a padba verte.
A ” beleverem a tudást, helyrepofozom a gyereket ” módszer alkalmazása során,  a kemény iskolapad gyakorta nagyapám orrával találkozott.  És itt már Dr Freud is összeráncolná a szemöldökét és  csóválná a fejét, mert a pszichoszomatika is bekapcsolt, évtizedekkel később kétszer is volt orrsövény műtétje papónak.

Nagyapám a tanulást feladta, de a szorzótábla elsajátításáról nem mondott le teljesen… Földet is művelő, jó gazdaként tudnia kellett a területszámítást, mennyiségek kiszámítását, amihez a szorzótábla ismerete elengedhetetlen volt.

A személyigazolványban őrzött szorzó-táblácska

Nagyapám személyigazolványában ott lapult egy megsárgult, kemény papírból kivágott 10 X 10 cm-es lapocska, vízszintesen és függőlegesen is egytől tízig beszámozva az első sorban, és első oszlopban.  A többi rubrikában pedig a szorzatok…

Őt többé ember nem hozhatta kínos helyzetbe a szorzótábla miatt.  Pali bácsinak persze már nem is lett volna rá szüksége, hiszen az évek alatt megtanulta, tudta már  jól az egyszeregyet, de ő nagyon vigyázott rá, hogy a benne élő 8 éves Palikának többet emiatt  még véletlenül se essen bántódása….hogy többet ne kelljen “lógatnia az orrát” a szorzótábla miatti megszégyenülés végett.

Szorzótábla szemléltetéssel elsajátítva…

Amit a 8 éves Palika még nem értett meg, így megjegyezni sem tudott, az a gazdálkodó Pali bácsi előtt azonnal világos lett…  Tíz sorban  9 szőlőtő az kilencven darab…  Nyolc sorban  hét bokor krumli az ötvenhat…  56???   Ja, erre nem szabad emlékezni…
/ Egyébként megfigyeltem, hogy ezt a szorzatot jegyzi meg a legnehezebben mindenki….hogy 7X8 az 56… mintha mélyen kódolva lenne hozzá a felejtés….de erről majd egy másik bejegyzésben. / 

Szorzótáblában Pali lett a “Jani” 

Nagyapámat már nem hozták zavarba a számok, és a kiszámítások.  Minden lehetőséget számításba véve, a megsárgult szorzó-táblácska élete végéig ott lapult a személyi igazolványában, levéltárcájában. A személyisége része lett, ha kellett ezzel (is) igazolta magát….vagy a 8 éves kis Palikát?

Verőfényes, gazdag nyári reggelek, roskadozásig tele asztal, a boltból vásárolt mindenféle jóval, és mellette letéve a tömött kartonboríték, amire soronként volt felvezetve , hogy hányszor nyolc órát dolgozott ő abban a hónapban, a sok -sok túlórákkal együtt.

******

A “szorzótáblát nagyapám módra” a fejlesztő foglalkozásaimon pár hónapja már rendszeresen használjuk. A hozzám járó gyerekek imádják, és látványosan javulnak az eredményeik matematikából.  A sikeres használatnak egyetlen titka van: minél többször csináljátok végig- igen, unásig!- így mélyen kondícionálódnak a gyerekeknél a szorzási ismeretek, több évre szilárd alapokat adva a matematika tanuláshoz.

Szeretnéd, hogy  nálad is ott legyen a “szorzótábla nagyapám módra”?   Itt feliratkozva a “játékgyűjtemény”-ből azonnal letöltheted: 


Anyák napi ajándékok gyermeki szívvel, letölthető sablonnal

anyaság, letölthető ajándék sablonok Nincs Hozzászólás

Az anyák napja az az ünnep, amikor a gyermekkezek készítette apró ajándékok felértékelődnek és a világon mindennél többet jelentenek. A kicsik örömmel rajzolnak , színeznek , ha azt anyának készíthetik, ha neki adhatják ajándékba, és mialatt tevékenykednek a képességeik is fejlődnek.

 

anyaiszivek

 

Különösen kedvelt motívum náluk a szív, amit lelkesen színeznek, díszítenek ki többféle módon, hogy aztán anyának átadhassák azt…
Az előre megrajzolt szív sablonokat felhasználhatjátok az Anyák napi ajándék készítéshez – a nagymamákra és a keresztanyákra is gondoltunk – és a mindennapi életben bármikor, amikor jól jön egy jelképes, szív rajzocskába zárt szeretet, vagy egy néma köszönöm…

 

A sablonok használata:

 

• Mentsük le a szív sablont a gépünkre!   /Feliratkozás után fog megérkezni a sablon elérhetősége az email címedre, az Ovisuli oldalára belépve fogod tudni letölteni! / 
• Nyomtassuk ki, lehetőleg rajzlapra, vagy műszaki rajzlapra!
• Vágjuk ki a formát!
• Adjuk oda gyermekünknek, hogy szabadon, a saját fantáziája szerint színezhesse, díszíthesse!
• Örüljünk amikor ragyogó arccal visszahozza nekünk az elkészített kis művet !

 


Tanév végi hajrá könnyek nélkül, javuló érdemjegyek, stresszmentes tanulás…

iskolai kudarcok és stressz Nincs Hozzászólás

Közeleg a tanév vége, a gyerekeken egyre nagyobb a nyomás, dolgozatok, felelések, számonkérések….

Tudtad, hogy adhatunk olyan megküzdési és  probléma megoldási stratégiát a gyermekek kezébe amellyel a lehető legkonstruktívabb módon tudnak majd reagálni az őket ért iskolai  stresszhelyzetekre, és képesek lesznek önállóan megküzdeni az akadályokkal, ami által nő az önbizalmuk és erősödik a saját magukba vetett hitük?

stresszmentes tanulás

A te gyermekeddel is gyakran előfordul , hogy :

 • Nem tudja mit csináljon magával olyankor ha fáradt, és még ott lenne neki a sok-sok házi feladat és tanulnivaló?
 • Nehezen olvas, mert homályosan látja a szöveget, hamar elfáradnak a szemei?
 • Igyekszik figyelni, de egyszerűen képtelen meghallani amit mondanak neki?
 • Semmi ötlete sincs hogyan lehetne egy -egy feladatot megoldani?
 • Edzésre jár, de már előtte is feszültnek érzi a testét?
 • Szorgalmasan megtanulja a leckét, de másnap már nehéz visszaemlékeznie rá, vagy egyszerűen képtelen megjegyezni és jönnek a rossz jegyek?
 • Már a diktálás elején hibázik, mert nehéz felidézni neki, hogy mit is mondott a tanár?
 • Nyugtalan és feszült a dolgozatok és felelések előtt, vagy talán már rémálmok is gyötrik?
 • Panaszkodnak rá a tanárok, hogy nem figyel eléggé?
 • Tömény stressz számára az iskolába járás?
 • A bányászbéka feneke alatt van már az önbizalma a sok iskolai kudarc miatt?

Tanulási hatékonyságot növelő és stresszmentesítő tanfolyamot tartok a miskolci FejlesztőKuckóban : 

2018. május 12-én, szombaton 09:00 – 16:00,  Miskolc  

Figyelem!  A tanfolyam egynapos!  A tanfolyam időbeosztását úgy állítottam össze, hogy a Miskolcon kívül élők számára is elérhető legyen.

Iskolás korú gyerekeket várok 7 és 14 éves kor között. 

A tanfolyam díja: 19 990 Ft  ( ez tartalmazza a jegyzetet és a stresszoldó gyakorlatokhoz használandó kártyák árát 3 500 Ft értékben )

A tanfolyam tematikáját “Gabriele Ulbrich : Ugorj a békákkal” elnevezésű tanulást könnyítő és stresszoldó programja adja, amelynek képzett oktatója vagyok 2016. december óta.

Összesen 5 gyermeknek tudok helyet (valamint jegyzetet és kártyát) biztosítani a jelentkezések sorrendjében

A évvégi hajrá előtt ( dolgozatok és felelések tömkelege) még meg tudjuk erősíteni a gyerekeket úgy, hogy annak eredménye is legyen…

A jelentkezéseket  a tunderkezek@gmail.com címre várom!

                              Orosz Edina – A szívvel-lélekkel fejlesztő pedagógus

*      *     *    *    *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *     *     *     *

Nincs buta gyerek, csak kevésbé kibontakoztatott képességek. Küldetésemnek tekintem a gyermekek segítését a képességeik legteljesebb kibontakoztatásában. Ha azonosulni tudsz ebben velünk, várunk téged is a Facebook csoportunkban!

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Bejelentkezés: 06-70-256-9595 vagy info@tundertanoda.hu

TündérTanárnéni


Felvették az iskolába? Nagyszerű! …de ez önmagában még édeskevés!

iskolaérettség Nincs Hozzászólás

Felvették a gyermekedet a vágyott általános iskolába?  ( ..vagy ha nem a vágyott intézménybe, de a sok közül az egyikbe?)  Gratulálok, ez nagyszerű, csodálatos!  Most már el is felejthetjük ezt az iskolakezdés dolgot egészen augusztus utolsó hetéig, gondolja a szülők többsége, hiszen végre sínen vannak a történések….  Vagy mégsem???

iskolaérett gyerek

Ja igen, még a “Frankó”-ba elnézünk ( Frankó = helyi menő papír-írószer üzlet a városban)  ott most féláron adják /adták az iskolaszereket.  Az iskolatáskába ott lesz minden ami kell.  De mi lesz a gyerek fejében?

A tanuláshoz szükséges készségek 5 és 7 éves kor között fejlődnek a legintenzívebben, az ő agyacskája most szomjazza leginkább azokat az ingereket amelyek hatására a tanulási funkciókat segítő idegpályák kiépülhetnek.

Az óvodai nevelési év legkésőbb május végével bezárul, a május leginkább már az ünnepeké, kirándulásoké,  érdemi foglalkozások már nemigen zajlanak.  A tanév végével, június közepével nem csak az iskola, de a nevelési tanácsadók is megkezdik a szünetet.

….viszont gyermeked fejében a neuronok nem szünetelnek, őket nem érdekli az uborkaszezon, ők most szeretnének a többi neuronpajtással kézen fogva körjátékot játszani, új utakat építeni és jól bejáratni azokat… Olyan utakat ami majd a kudarcmentes tanuláshoz, könnyebb ismeretelsajátításhoz, iskolai sikerekhez vezeti a te ledrágább kincsedet.

Most vannak a legtöbben, és most vannak a leginkább kiéhezve  az ingerekre…

Lenne szíved veszni, ellustulni, elpusztulni hagyni őket?

Ha olyan szerencsések vagytok hogy a közeletekben is van lehetőség iskolaelőkészítő játékos foglalkozásokra, vegyétek igénybe bátran. ..

Miskolcon jómagam is elérhető vagyok az egész nyár folyamán személyesen is, online pedig az egész országból….Sőt, még azon is túl!

Táncoltassuk meg a neuronokat gyermeked fejecskéjében! Pörögjön az “észkerék”!  Az iskolai siker minden gyereknek jár!  A tiédnek is!

*      *     *    *    *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *     *     *     *

Nincs buta gyerek, csak kevésbé kibontakoztatott képességek. Küldetésemnek tekintem a gyermekek segítését a képességeik legteljesebb kibontakoztatásában. Ha azonosulni tudsz ebben velünk, várunk téged is a Facebook csoportunkban!

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Bejelentkezés: 06-70-256-9595 vagy info@tundertanoda.hu

TündérTanárnéni


Így öltöztesd télen a gyereket!

gyermeknevelés Nincs Hozzászólás

Bosszant a téli öltözködés?  Leizzadsz mire felöltözteted a gyereket?

Nem akar egyedül öltözködni?

Próbáljátok ki ezt! :

*      *     *    *    *

Szeretnél további ötleteket és tanácsokat kapni gyermeked otthoni fejlesztéséhez, iskolára való felkészítéséhez ? Iratkozz be te is a TündérTanodába, és rendszeresen küldöm neked!

*      *     *     *     *

Nincs buta gyerek, csak kevésbé kibontakoztatott képességek. Küldetésemnek tekintem a gyermekek segítését a képességeik legteljesebb kibontakoztatásában. Ha azonosulni tudsz ebben velünk, várunk téged is a Facebook csoportunkban!

Ha miskolci, vagy Miskolc környéki vagy, személyesen is tudok segíteni neked gyermeked fejlesztésében, iskolára való előkészítésében. Várlak szeretettel a miskolci FejlesztőKuckóban!

Bejelentkezés: 06-70-256-9595 vagy info@tundertanoda.hu

    *      *     *     *     *

TündérTanárnéni


Félévi hajrá, vizsgák, dolgozatok, felelések? – “csanalazd” el a problémát! Védekezz csalánteával!

iskolai kudarcok és stressz Nincs Hozzászólás

Félév közeledtével vannak azok a helyzetek amikor a ” Szedd már össze magad fiam, tanulj jobban!”  felszólítás nem segít. ..Amikor a gyerek feje már zsong a megtanult ismeretektől, de a jegyekben még semmi javulás nem látszik. Sőt! Mintha még esne is lefelé a tanulmányi átlag…  Persze, mert nem mindig azzal van  a baj hogy az elsajátított ismeret mennyisége kevés, hanem azzal, hogy nem vagyunk képesek a figyelmet összpontosítani, a megtanultakra pontosan emlékezni, helyesen és hiánytalanul felidézni.

És ha már “idézés”….. természetgyógyászat irányába húzó, ezoterikus hajlamom már elég korán megmutatkozott, és amikor majdnem 16 évesen , a helyi fodrászüzletből kiindulva , a fókuszomba  ( no meg a falu toplistájára) került a csalántea, hogy az milyen jó, akkor már én is felkaptam a frissen bodorított tincsekkel ékesített fejemet.

csalántea

Tovább…


Hóember a jóember – játékos finommotorika fejlesztés karácsonyi dekorációval

fejlesztőjátékok, finommotorika Nincs Hozzászólás

Nem szívesen rajzol a gyereked és botkezűnek tűnik a kézügyességet igénylő óvodai feladatokban, odahaza pedig teljesen kizárt, hogy rajzeszközt vegyen a kezében?  Ha igen, akkor most eljött a ti időtök!   Gyermekednek mindene a színezés, rajzolás, és alig várja hogy alkothasson valamit? Ha igen, akkor szintén most jött el  a ti időtök!

Az advent, a karácsonyra készülés nagyszerű lehetőségeket kínál arra, hogy szinte észrevétlenül és játékosan, élményszerűen fejlődjön a gyermekeknél a finommotorika.  Ilyenkor a fejlesztő foglalkozásaimon is gyakrabban előkerülnek a sablonok, papírból készítendő dekorációk, hogy ki-ki képességeihez mérten, de a sikerélményt még a ceruzától idegenkedő gyermekeknek is biztosítva,  megéljék az alkotás, készülődés örömét.

hóember

Tovább…


Helyes ceruzafogás kialakítása, finommotorika fejlesztése – nem muszáj könnyekkel történnie

finommotorika, helyes ceruzafogás Nincs Hozzászólás

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az váltja ki  a legnagyobb riadalmat a szülőkben ha a gyermekük nem akar rajzolni, színezni, nem  hajlandó ceruzát fogni.  Még nagyobb szokott lenni a rémület ha azt a visszajelzést kapják a szülők az óvodától, fejlettségi szintet mérő szakemberektől hogy a gyermekük ceruzafogása nem megfelelő, fejletlen, közelében sincs a helyes ceruzafogásnak.  A későbbi írástanulást érzi veszélyeztetve ilyenkor a szülő és a pedagógus is, és rendszerint ideges kapkodás veszi kezdetét ami miatt aztán a gyerek még inkább elfordul a ceruzától, rajzolástól….

Tavasszal érkeztek meg a Miskolci FejlesztőKuckóba az “Okosjátékok” és a Szuper formaválogató gyümölcstorta azonnal a gyerekek kedvence  lett. 

Bár ez a játék elsősorban a matematikai és logikai készségek fejlesztésére lett hivatva, mi a képességfejlesztő és iskolára előkészítő foglalkozások során egy egészen új oldaláról is megismertük ezt a játékkészletet.

A  helyes ceruzafogás kialakulását  erőltetni nem lehet, nagymértékben meghatározzák  ennek a képességnek a kifejlődését a belső biológiai folyamatok,  de szelíden, játékosan megtámogathatjuk.

Arról hogy melyek ezek az érési folyamatok, mit kell róluk pontosan tudni és hogyan tudod azokat  segíteni, az Okosjáték weboldalán közzétett írásomban olvashatsz. / Kattints ide! >> /

A személyesebb tapasztalatokat , ami  már célirányosan a helyes ceruzafogás kialakulását segíti,  itt osztom meg veletek :

gyümölcsválogató

Tovább…


Finommotorika fejlesztés anyával – “Anya rajzolója” ajándékba

finommotorika Nincs Hozzászólás

A gyerekek gyakran kérik az anyukájukat hogy rajzoljon nekik cicát, kutyát, lovat, madarat , stb.

Szívesen tennénk, de  hirtelen azt sem tudjuk hogyan kell lerajzolni azokat.  Nagy segítség számomra a képességfejlesztő foglalkozásokon ha az édesanya is kreatív, ráérez a foglalkozás dinamikájára, és tevékenyen részt  vesz abban, majd a megkezdett folyamatokat odahaza a gyermekével folytatja:

anya rajzolója

Tovább…


« Előző oldal